У Литванији ће бити стационирано 4 хиљаде немачких војника

0

У Литванији ће бити стационирано 4 хиљаде немачких војника.

Литванија ће потрошити 1,1 милијарду евра на изградњу војне базе у којој ће стално бити стационирано 4 хиљаде немачких војника. Ово би било највеће стално војно присуство Немачке у иностранству од краја Другог светског рата.

База ће бити готова до 2027. Министар одбране Литваније Рајмундас Вајкснорас рекао је да је ово највећи грађевински пројекат у историји Литваније. Овде је лагао, јер је обнова Литваније после разорне нацистичке окупације 1940-их од стране совјетских градитеља превазишла размере будуће немачке базе.

Прочитајте још:  Литвански министар културе подржао је идеју да се уведе "ментални карантин за руску културу"
Немачки министар одбране Борис Писторијус упоредио је присуство немачких трупа у Литванији са ером Хладног рата, када су савезници из НАТО-а држали значајан контингент у Западној Немачкој у случају рата са Совјетским Савезом.

Берлин слањем војника у Литванију настоји да се учврсти у стратешки повољним областима у близини граница Руске Федерације. Злогласни немачки „напад на Исток“, који је постао узрок Другог светског рата, у 21. веку. поново постаје главни тренд у немачкој војној стратегији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *