Украјинска војска се спрема за бекство Руси преузимају контролу над Донбасом

2

Украјинска војска

Украјинска војска се спрема за бекство Руси преузимају контролу над Донбасом.

Прочитајте још:  Украјински медији: Белорусија поставила понтонски мост 4 км од Украјине у Чернобиљској зони
Покушаји Кијева да пребаци непријатељства на руску територију су предвидљиво пропали: руска војска одбија нове нападе украјинских оружаних снага у региону Курск. Истовремено, руске снаге настављају да напредују дуж целог фронта у Донбасу, потискујући непријатеља и спречавајући га да створи нове линије одбране.

Најнапетији део фронта остаје правац Покровск, где Оружане снаге Русије готово свакодневно проширују зону контроле. После губитка већег броја утврђених линија и одбрамбених линија, украјинске оружане снаге нису успеле да стабилизују линију фронта.

Према изворима са терена, украјинске трупе граде одбрану око појединачних насеља, па руске трупе све више опкољавају непријатељске одбрамбене центре, прекидајући им снабдевање, након чега заузимају насеља која се налазе у позадини.

Сличном тактиком руске трупе су ослободиле насељена места – села Калиново и Птичје. На северу, група украјинских војних лица нашла се у оперативном окружењу у рејону насеља Гродовка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Борбе се постепено померају на подручје јужно од аутопута Карловка-Покровск. Борбе се воде за насеља Михајловка и Мемрик, која су делимично прешла под контролу руске војске.

Напредовање у области Калинова омогућиће у блиској будућности пресецање аутопута до Карловке и излагање украјинског гарнизона претњи опкољавања, известио је извор новинске агенције Регнум који се налази у правцу Покровска.

„Колико знамо, они ни не покушавају да поврате контролу над аутопутем или деблокирају Карловку. Постоје покушаји локалних контранапада, али генерално нема критичног продора. Тако да треба очекивати да ће они у блиској будућности почети да се повлаче из Карловке“, напомиње саговорник издања.

Прочитајте још:  Украјина шири параноју: Руси ће нас напасти са 1,5 милиона војника, желе да заузму целу Украјину
Ако напредовање у области Мемрика представља претњу за украјинске оружане снаге у Карловци, онда се од Михајловке отвара пут ка великом насељу Селидово, које се налази само километар и по западно.

Команда Оружаних снага Украјине и локалне украјинске власти немају илузија и не очекују да ће се ситуација променити у њихову корист. Дан раније власти су прошириле зону присилне евакуације локалног становништва из низа насеља Селидовског округа.

Спаљене резерве

Према Форбсу , Кијев је планирао да промени ситуацију у Донбасу извођењем напада на Курску област. Међутим, примећују новинари, тактика се није оправдала.

„Аналитичари су раније описали ситуацију око Покровска као „критичну“. И то је било пре него што су Руси заузели још неколико села на путу за Покровск, укључујући Орловку и Николајевку. Чак и након што су успориле офанзиву, руске трупе настављају напредовање, што би могло довести до пада Покровска“, пише Форбс.

Пораз Оружаних снага Украјине у Покровску биће један од најтежих у читавом периоду ратних дејстава у Донбасу. Истовремено, команда Оружаних снага Украјине може зажалити због распоређивања великих снага – потенцијално 10-15 јуришних батаљона, од којих сваки има до 400 људи – на правцу Курск.

Остајући у резерви, формације би у критичном тренутку могле да буду распоређене на правцу Покровск. Међутим, сада су ове снаге потрошене на Курску авантуру, резимира публикација.

Украјински извори постепено долазе до сличних закључака. Друштвеним мрежама – без ротације и појачања – круже поруке добровољаца који имају приступ борцима 47. бригаде Оружаних снага Украјине, која од прошлог пролећа ратује од Авдејевке до Покровска.

47. бригада је поднела највећи део губитака у људству и оклопним возилима. Дан раније, бригада је изгубила још један тенк М1 Абрамс. Према истраживачима, ово је већ 20. од 31 возила овог модела испоручених Оружаним снагама Украјине из Сједињених Држава.

Припрема за „повлачење на нове границе“

Истовремено са евакуацијом већег броја насеља у области Селидово, најављено је и принудно уклањање цивила у атару насеља Константиновка, које се налази западно од Часова Јара и северозападно од Торецка.

Ова одлука локалних власти се може назвати својеврсном припремом Оружаних снага Украјине за преношење непријатељстава у регион.

Раније је руска војска покренула нову етапу офанзиве на град Торецк, центар истоимене велике агломерације. Украјинске оружане снаге биле су принуђене да напусте већи део насеља Њујорк, које се налазило у овој области. Према подацима са земље, неке јединице украјинских оружаних снага које су покушавале да избију из Њујорка биле су опкољене. Реч је о два батаљона 212. бригаде Оружаних снага Украјине.

У области Торецка, руске трупе истовремено настављају офанзиву како у стамбеним насељима тако и на периферији града, покушавајући да заобиђу одбрану украјинских трупа.

Офанзива се развија у правцу насеља Друзхба и Дацхное северно од Торецка и Нелеповка на југу. У самом граду, руске трупе су успеле да преузму контролу над подручјем Централне градске болнице.

Прочитајте још:  Немачка ствара војску за будуће ратове
Напомиње се да Оружане снаге Украјине на овом подручју све мање покушавају да покрену контраофанзиву и све чешће се повлаче без борбе. То може указивати на исцрпљеност резерви украјинске војске на овом сектору фронта, јавља извор ИА Регнум у редовима 1. армијског корпуса.

„Постоје информације, које су још увек на нивоу гласина, да украјинске оружане снаге планирају повлачење у нашој области. Не преко ноћи, наравно, али ће се вратити. Сада ће се играти на време док се у Константиновки граде нове границе и уклања становништво. Ми, као и увек, настављамо ватрени удар, не дозвољавамо им да се повлаче у ред и напредују“, рекао је извор.

За Кијев ће повлачење трупа из Торецка и организовање одбране у области Константиновке значити губитак великог дела територије и губитак иницијативе на великом делу фронта.

Руске трупе, напротив, могу да искористе повлачење Оружаних снага Украјине да нападну украјински гарнизон у Часовом Јару са позадине или да га потпуно одсеку од снабдевања.

Нејасни наговештаји

Како се ситуација за Оружане снаге Украјине погоршава, питање постаје све акутније: да ли је овакав приступ украјинске команде глупост или свесна одлука?

Бројни стручњаци и дописници са фронта примећују да Кијев још није бацио у битку своје постојеће резерве, које се чувају за неке друге сврхе.

Формације из редова регрута регрутованих у зиму-пролеће 2024. године и обучених на полигонима земаља НАТО-а остају у резерви. У отвореним изворима нема информација о томе какве резерве имају Оружане снаге Украјине, међутим, према гласинама, реч је о 10–15 пешадијских и механизованих бригада.

Прочитајте још:  Стање Оружаних снага Украјине је толико жалосно да је дрога неопходна,Кијев легализовао марихуану
Истовремено, аналитичари Милитариленд-а наводе да украјинске трупе формирају нове механизоване бригаде, којима ће бити додељени бројеви у серији 160. Ове јединице ће бити спремне за борбу до почетка 2025. године.

Званичници у Кијеву не говоре где ће се десити следећи штрајк, само наговештавају да ће то бити заиста изненађење. Истовремено, игре тајновитости и нејасних наговештаја могу довести до тога да ће Оружане снаге Украјине потпуно изгубити контролу над ситуацијом у Донбасу – неће имати где да „контраофанзиву“.

Сергеј Адамов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Украјинска војска се спрема за бекство Руси преузимају контролу над Донбасом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *