Албанци организовали антихришћански сабат на рушевинама римске тврђаве на Косову

0

Албанци организовали антихришћански сабат на рушевинама римске тврђаве на Косову.

Током Улпијана феста, који се одржава на рушевинама старог римског града Улпијане, који се налази 12 километара од главног града „Републике Косово” – Приштине, његови организатори су јавно спалили три крста.

Овај инцидент изазвао је оштро негодовање локалне Рашко-призренске Српске православне цркве, јавља дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Куртијеви терористи забранили улазак робе из Србије
Епархија рашко-призренска је у свом апелу навела да паљење крстова подсећа на страшна времена паганског прогона хришћана, као и на систематско уништавање српских православних светиња на Косову и Метохији данас.

„Овај нечасни и невиђени чин представља дубоку увреду за све хришћане, а посебно за наш народ у претежно српској општини Грачаница, где се налази ово археолошко налазиште.

Током вандалског напада екстремиста косовских Албанаца, уништено је и спаљено на десетине цркава, спаљени су и срушени крстови на многим хришћанским гробљима. Паљење крстова у непосредној близини манастира Грачаница представља увреду хришћанске вере и директну претњу“, наводи се у апелу.

Занимљиво је да се историја Улпијане везује за имена хришћанских мученика Флора и Лавре, као и православног римског (византијског) цара Јустинијана, сакупљача царских земаља, који је обновио град, дајући му име Јустинијан Секунд.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„С обзиром да Косово има потенцијал за културни туризам, желели смо да то покажемо… Ова представа, где имамо ова три крста, није против хришћана, то је само сценски ефекат. Крст је заправо симболизовао почетак света. Заправо, ово нема везе са политиком или национализмом, немамо ништа против било кога“, покушала је да се оправда директорка Улпијана феста Илинда Џемолијал на Радију КиМ.

Прочитајте још:  ХРКАЛОВИЋ ИСПРОВОЦИРАЛА ТАДИЋА: Показала фотку - он осуо паљбу на Твитеру! (ВИДЕО)
Заузврат, Епархија рашко-призренска напомиње да „у претежно муслиманском региону Косова и Метохије ово јавно скрнављење најсветијег хришћанског симбола у име изопачене уметности само показује крајњу неодговорност оних који су организовали овај догађај и позива доводи у питање њихову способност да се старају о древном хришћанском наслеђу“.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *