Мистериозни пожари у француским црквама: Хришћанство на мети екстремиста или миграната?

0
црква

Getty © Veronique de Viguerie Пожар у катедрали Нотр Дам у Паризу, 15. април 2019. године

Црква Безгрешног зачећа у градићу Сен-Омер, на северу Француске, изгорела је у раним јутарњим часовима у понедељак, 2. септембра. Према писању локалних медија, звоник цркве подигнуте средином 19. века претрпео је значајна оштећења, а било потребно више од 90 ватрогасаца како би се пожар обуздао.

Вест о пожару у цркви у провинцијском француском градићу можда и не би привукла толику пажњу светске јавности да није реч о последњем у нису сличних инцидената у тој земљи, чије су цркве постале честа мета напада из мржње.

То је био случај и са пожаром у Сен-Омеру, пошто је полиција убрзо ухапсила осумњиченог за његово подметање – тридесетдеветогодишњег Жоела Вигуроа. Према наводима локалних медија, он је и раније хапшен због напада и подметања пожара у верским објектима, за које је био осуђен на 3,5 године затвора.

У међувремену, на друштвеним мрежама су испливале фотографије његовог наводног профила на Фејсбуку, на којима се види да је он пратио странице које су делиле исламистичке садржаје.

Пожар у цркви у Сен-Омеру привукао је пажњу шире јавности након што је амерички милијардер Илон Маск на свом налогу на Иксу поделио снимак пожара, уз коментар: “Да ли је ово подметнуто?”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пожар у цркви у Сен-Омеру други је такав инцидент у Француској овог лета, пошто је почетком јула горео торањ катедрале у Руену, такође на северу земље.

На друштвеним мрежама је, такође, почела да кружи мапа на којој су, наводно, забележени “сви пожари у црквама у Француској током последње четири године”. Поједине објаве те мапе прикупиле су више стотина хиљада прегледа.

Прочитајте још:  Положај ракете у Краматорску показује да је испаљена из подручја под контролом Украјине

Међутим, реч је о старој мапи, чији је садржај извучен из контекста. Према писању АФП-а из јула ове године, на мапи су забележени сви антихришћански инциденти – а не само пожари у црквама – које је прикупио католички блог “Опсерваторија христијанофобије” (L’Observatoire de la christianophobie).

Такође, реч је о углавном о инцидентима који су се догодили између 2016. и 2018. године, а иста мапа је на друштвеним мрежама дељена и након пожара у париској катедрали Нотр Дам, који је 15. априла 2019. године направио значајну штету на најпознатијој француској богомољи.

Узрок пожара у катедрали Нотр Дам никада није утврђен, а истражитељи су одбацили могућност да је пожар подметнут. Француске власти су саопштиле да би узрок пожара могао да буде “квар на електричним инсталацијама” или “запаљена цигарета”.

Паљење цркава све чешћа појава у Француској

Подметнути пожари у црквама су, међутим, последњих година постали све чешћа појава, а иза њих се често налазе антихришћански мотиви.

Примери укључују цркву Светог Петра од Матроја у Орлеану, која је 2018. оштећена у пожару, којем је претходио напад током ког је зграда ишарана графитима – укључујући и натпис “Алаху екбер”.

Годину дана касније, црква у Егијеру, на југу Француске, спасена је од уништења након што је један становник тог места на време интервенисао и позвао ватрогасне службе. Власти су касније потврдиле да је пожар подметнут.

И катедрала у Нанту се нашла на удару. Њу је 2021. запалио илегални имигрант који је чекао депортацију Ом је потом убио свештеника Оливијеа Мера, који му је раније обезбедио склониште, пре него што се предао полицији.

Прочитајте још:  Французи победници тендера за израду студије о увођењу нуклеарне енергије у Србији

Колико је цркава у Француској изгорело?

Према подацима Опсерваторије религијског наслеђа (ОПР), чији је циљ да “сачува и промовише француско религијско наслеђе свих вероисповести”, у Француској је током 2023. године изгорело 27 цркава, док је у првих шест месеци текуће године забележено укупно 12 таквих инцидената.

Из ОПР-а су за АФП рекли да је “већина пожара избила случајно”, као и да су најчешћи узроци кварне електричне инсталације.

У Акционом плану за безбедност катедара, који је француско Министарство културе објавило 2023, наводи се да су најчешћи узроци пожара лоше инсталације, неадекватно постављене свеће, али и “злонамерне радње” – међу које спадају и намерно подметнути пожари.

Прецизних података о броју напада на цркве у Француској у последње две године нема, али је у извештају француске сенаторке Изабел Флорен и посланика Лудовика Мендеса објављено да је током 2021. у то земљи забележено 857 напада из мржње усмерених према хришћанима и њиховим светињама.

У преко 90 одсто случајева реч је о нападима на цркве и гробља.

Алекса Пауновић  / РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *