Опасан маневар: Шта се крије иза поруке да Албанци са југа централне Србије неће ићи у војску

1
србије, војни, србија

Војска Србије Фото: vs.rs

Опасан маневар: Шта се крије иза поруке да Албанци са југа централне Србије неће ићи у војску.

Прочитајте још:  Драгаш упозорава: Динар ће пропасти за дан, морате да се припремите за оно што следи (ВИДЕО)
Није ништа ново да Приштина Албанце на југу Србије држи као „кец у рукаву“ који под њиховом командом играју привремене институције на КиМ и њихови западни савезници процене да могу да имају добар повод да „ заталасају“ албанско питање у централној Србији како би скренула пажњу с терора који се спроводи над Србима на КиМ.

Ово је мишљење Љубинка Ђурковића, пуковника и последњег команданта карауле Кошаре, на тврдње из Приштине да су Албанци са југа Србије у страху због враћања обавезног војног рока у Србији.

Још један маневар Приштине

Прочитајте још:  ТРЕЋА ЖРТВА KОРОНЕ У СРБИЈИ! Вучић: Почиње KИНЕСKИ МОДЕЛ борбе - масовно тестирање почиње за 48 сати!
Наиме, саветник заменика такозваног косовског премијера Рагми Мустафи реко је да су млади Албанци из „прешевске долине“ толико преплашени овом вешћу да одлазе са југа Србије. С друге стране, како је изјавио, они су спремни да постану део Косовских безбедносних снага (КБС), али никако Војске Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ђурковић сматра да су овакве изјаве још један маневар Приштине која покушава да обрне ствари у своју корист.

„Очигледно да Приштина чека сваки погодан тренутак да са лидерима Албанаца са југа Србије држи и ту регију у унутрашњости Србије за поспешивање немира и политичког узнемиравања. Подсећам да није ни било говора о војном року када су локални политичари албанске националности са југа Србије најављивали да ће управо у септембру интернационализовати такозвани проблем Албанца са југа Србије,“ напомиње Ђурковић.

Прочитајте још:  Цена струје за домаћинства и привреду биће, највероватније, виша за 10 одсто од јануара следеће године
Одлука коју је донела Влада Србије о враћању обавезног војног рока, како каже наш саговорник, дошла им је као додатни аргумент како би потенцирали да Албанци не припадају држави Србији.

Манипулација чињеницама

„Потенцирају да Албанци са југа Србије наводно нису део Србије, већ да су наклоњени неким другим паравојним јединицама као што је КБС. Односно да себе сматрају припадницима непризнате државе Косово. Ово нас треба да брине и зато би требало да што пре и што боље опремимо нашу војску како кадровски, тако и сваком другом смислу. Очито је да се Србији прави омча око врата и то не само на простору Косова и Метохије него видимо да се тај процес полако прелива и на унутрашњост Србије,“ упозорава Ђурковић.

Наш саговорник не сумња да је у ову причу сигурно прсте умешао и Запад, односно они који подржавају тзв. независно Косово.

„Они желе да прикажу како су Албанци са југа Србије као мањина у Србији угрожени и да оно што Албанци на Косову чине није упоредиво са оним што Србија чини са том групацијом на југу Србије. Желе да прикажу како је заправо тај део албанског становништва угрожен а да с друге стране Срби на КиМ наводно имају могућност и право да се интегришу у институције те непризнате државе ако то желе, а да они као не врше никаква терор над Србима него их само усмеравају да се лакше интегришу у њихово друштво,“ сматра Ђурковић.

Траже подршку од Приштине до Вашингтона

Прочитајте још:  Лондон: Шиптари протестују против "дискриминације" (видео)
Мустафи је поводом најава о враћању обавезног војног рока у Србији рекао да је то само још једна мера која ће присилити младе људе да оду одатле.

Подсећања ради, делегације Албанаца са југа Србије више пута су у протеклих годину -две боравиле у вишедневној посети Вашингтону, спроводећи праву дипломатску офанзиву на Њујорк и Вашингтон.

Они су се у низу дипломатских сусрета жалили да су у Србији дискриминисани и затражили подршку Вашингтона, јер досадашња сарадња са властима у Србији, како кажу, не иде. Као круну најавили су да ће се њихово питање наћи пред Уједињеним нацијама и да ће им у томе помоћи албански амбасадор у УН Ферит Хоџа.

Прочитајте још:  Маскирани владика о путујућем циркусу: ЦПЦ ће опстати јер је то Божја и народна воља
С друге стране, Аљбин Курти је још на почетку свог мандата најавио да ће радити озбиљно на реципроцитету да Албанци на југу Србије имају сва права као и Срби на КиМ, преноси Спутник.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Опасан маневар: Шта се крије иза поруке да Албанци са југа централне Србије неће ићи у војску

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *