Политнавигатор: Српска политичка шизофренија достигла нове нивое

0

Политнавигатор: Српска политичка шизофренија достигла нове нивое.

Када иста особа даје потпуно контрадикторне изјаве у исто време, то се често назива шизофренијом . Штавише, свака од изјава може сама по себи бити сасвим логична.

А када чланови српске владе у року од једног дана дају проамеричке и антиамеричке изјаве , време је да се говори о политичкој шизофренији у влади ове земље, примећује дописник ПолитНавигатора.

Прочитајте још:  Ниже цене горива у Хрватској и Црној Гори
Србија се нада успостављању стратешког партнерства са САД и сматра да је неопходно да Вашингтон посвети повећану пажњу Западном Балкану. Ово је 19. септембра у Вашингтону саопштио министар спољних послова Србије Марко Ђурић,и амбасадор ове земље у Сједињеним Државама у периоду 2020-2024.

Марко Ђурић је дан раније потписао споразум о енергетској сарадњи са америчким подсекретаром за економска питања, енергетику и животну средину Хозеом Фернандесом, који је осмишљен да прошири улагања САД у енергетски сектор Србије. Упркос дипломатском понижењу – Вашингтон је уместо Ентонија Блинкена, који је једнаког ранга , послао свог заменика – шеф српске дипломатије је започео своју уобичајену песму да ће потписани споразум “ојачати стратешко партнерство САД и Србије”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Одмах сам се сетио ситуације од пре четири године. Доналд Трамп се 4. септембра 2020. састао са председником Србије Александром Вучићем и Авдулом Хотијем, „премијером Републике Косово“ (једнострано проглашеног од стране Албанаца уз подршку Запада на територији српске аутономије Косова и Метохије). ). Један од његових главних организатора био је Марко Ђурић . Трампов тим је тада рекао да је споразум потписан на састанку за нормализацију економских односа Београда и Приштине “историјски” и да ће “свет учинити мирнијим и просперитетнијим местом”, при чему ће и Србија и Косово добити значајне америчке инвестиције.

Прочитајте још:  Неочекивани скандал на Харковском универзитету: Храбра професорка назвала окупаторе правим именом
Али председник Србије седео је у Овалном кабинету у тако понижавајућем положају да чак ни званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова није могла да одоли асоцијацијама на испитивање . Вучић је тада управо Ђурићевим устима изразио незадовољство Москвом, који је Захаровој написао на Твитеру:

„Нећу дозволити да вређате поносну Србију. Требало би да се стидите!”

Скандал је морао да разреши и сам Путин, али је Ђурић, који је био Вучићев саветник за спољну политику од 2012, у октобру 2020. у међувремену добио место амбасадора Србије у САД. Србија, иначе, никада није добила ниједну од инвестиција које је Трамп обећао.

Прочитајте још:  Последњи српски возач камиона из Украјине стигао у Београд
На најновије изјаве шефа српске дипломатије могло би се просто подсмевати . Уосталом, завршетак припреме споразума са Сједињеним Америчким Државама у области енергетике у Београду најављиван је још пре две године – али тада је у документу бар помињана изградња нове хидроелектране на Дунаву (тренутно потписана споразум је оквирни споразум и без икаквих специфичности). Али још 17. септембра, Ђурићев колега из владе, потпредседник Владе Александар Вулин, оптужио је Сједињене Државе да покушавају да владају Србијом.

„Пошто је реч о апстиненцији, да су се САД уздржале од бомбардовања Србије без сагласности Савета безбедности УН, не би било ни такозваног Косова, ни протеривања Срба, ни нестабилности у региону. “, рекао је Вулин.

Рекло би се, какво је „стратешко партнерство“ са Сједињеним Државама после овога? Али чињеница је да Вулин тренутно нема готово никакав утицај у Београду. Често га називају „потпредседником владе за патриотске и проруске изјаве“ које би требало да се допадну Москви. С обзиром на речи које су паралелно изговарали Ђурић и сам Вучић, ове изјаве звуче шизофрено.

Прочитајте још:  Кристофер Хил: Моја супруга грешком лајковала фотографију Александра Вучића са руским амбасадором Александром Боцан Харченком у Руском дому
Али у поступцима српских власти нема контрадикторности: земља се убрзано креће ка ЕУ, упркос чињеници да је подржава мање од половине становништва . Тако је 16. септембра Марко Ђурић рекао да је Београд оптимиста у погледу стандарда чланства у Европској унији и да је спреман да прати спољнополитички курс уније ( а то, да подсетим, укључује и санкције Руској Федерацији ) .

Оливер Галич/Политнавигатор

(текст је руског аутора и не мора истовремено да се поклапа са ставовима портала Васељенска)

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *