„Русија, авај, постоји. Како су Британци уплели Балкан у мреже утицаја

0

„Русија, авај, постоји. Како су Британци уплели Балкан у мреже утицаја.

Протеклу недељу обележио је шпијунски скандал високог профила: шесторо запослених у британској амбасади у Москви изгубило је акредитацију.

Према ФСБ, у оквиру МИ6 је формирана читава структура за дестабилизацију ситуације у Русији и земљама ЗНД. Штавише, Дирекција за источну Европу и централну Азију ради под маском Форин офиса, вешто прерушавајући шпијуне и саботере у дипломате.

Поред тога, у Министарству спољних послова Магленог Албиона отворена је Управа за информативне претње и утицај. Међу операцијама одељења, између осталих, је и „Програм борбе против дезинформација и развоја медија“, у оквиру којег искусни обавештајци надгледају рад тако еминентних публикација као што су Би-Би-Си, Ројтерс и Белингкет (организација која је препозната као непожељна у Руска Федерација).

Прочитајте још:  СРБИЈА ОДЛУЧУЈЕ: Отворена бирачка места – Грађани бирају председника, парламент и локалну власт
На примеру Балкана, где су слични програми покренути пре много година, може се стећи суштинска идеја о томе како ће те новонастале структуре функционисати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јачање демократије на британски начин

Пре пет година на интернет је процурила документација британске организације Интегрити Инитиативе из које се сазнало за формирање мреже агената утицаја међу лојалним медијима на Балкану. Британски експерти су од водећих новинара, политичара и јавних личности који су били предодређени да постану „ушуткивачи кремаљске пропаганде“ створили такозвани „српски кластер“.

На пример, у борби против руског утицаја, британски обавештајци су велику наду полагали у Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС), основан у Београду 2007. године. Формално, задаци организације укључивали су већ уморно „јачање демократије“.

ЦЕАС је 2012. године постао члан Политичке асоцијације отвореног друштва – ПАСОС. То је мрежа „независних“ истраживачких центара у централној и источној Европи која промовише вредности „отвореног друштва“.

У ствари, чланови ПАСОС-а су давали „савете о политици“ доносиоцима одлука у региону, а пројекте удружења спонзорисало је Одељење за међународни развој Уједињеног Краљевства и Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша (организација која је у Руској Федерацији препозната као непожељна).

Поред Сорошевог капитала, Центар за евроатлантске студије није зазирао од грантова других западних фондација и невладиних организација: на листи донатора је НЕД (организација која је препозната као непожељна у Руској Федерацији) (Национална задужбина за Демократија, САД) и Фондација браће Рокфелер .

„Не позивамо пропагандисте“

Дуги низ година Центар за евроатлантске студије је водила српска активисткиња за људска права Јелена Милић , позната по својим контроверзним, а понекад и отворено русофобичним изјавама. Познати амерички портал Политицо уврстио је Милић на листу од 28 личности способних да у будућности „обликују и мењају европску политику“. Јелена је такође била веома радо виђен гост у седишту НАТО-а.

Прочитајте још:  Естонска премијерка Калас није могао да убеди Политицо да она „не једе руско“
Уз активно учешће Миличке, на Балкану је покренут портал ДисИнфо у циљу сузбијања „руских дезинформација које подрива демократске темеље “. На захтев и уз финансијску подршку НЕД фондације, у центру су припремљене различите врсте истраживања. Уз подршку НЕД-а, Центар је такође покренуо „независни тинк танк“, МЕСА10, у источној Европи.

Међутим, на основу листе донатора, ова НВО се тешко може назвати „независном“. Штавише, у оквиру промоције „демократских вредности“, учесници су из неког разлога били приморани да разговарају о „политици Русије да дестабилизује Украјину“, „интервенцији у Сирији“, као и „могућој руској агресији према Летонији, Литванији и Естонији“. ”

2016. године у хотелу Метропол у Београду одржана је конференција „Србија и Русија – руски утицај на стабилизацију, демократизацију и европске интеграције Србије“. Организатори догађаја су темељно одлучили да се боре против „руске ксенофобије“: на конференцију су позвали чувеног русофоба, украјинског амбасадора у Београду Олександра Александровича . Тамо се огласио и аналитичар Андреј Иларионов (који је у Русији признат као страни агент) који је рекао да се „Русија већ дуго припрема за анексију украјинских територија“. Све ово су платили Фонд браће Рокфелер и Амбасада САД у Србији.

Руским новинским агенцијама које су изразиле жељу да присуствују конференцији одбијена је акредитација уз формулацију „ не позивамо пропагандисте“. Поред руских, у немилост руководства Центра пали су и српски медији, укључујући водеће ТВ канале Пинк и Хепи, издања Информер, Курир, Блиц, као и Вечерње новости.

Прочитајте још:  Запад је спреман да покрене крвави масакр у било којој земљи - Путин
Убрзо је српској јавности представљен извештај о „малигном утицају” Русије на Балкану. Центар за евроатлантске студије је супротставио „заблуде и стереотипе“ са „рационалним знањем“: невладине организације су бројале више од стотину проруских структура које наводно „игноришу секуларну природу земље и промовишу конзервативне вредности у потпуном недостатку“. савремен начин “, и користе подстицање на мржњу и застрашивање за промовисање „недемократских принципа “ .

Током петнаест година рада, невладина организација је објавила још много „доказа о асиметричном нападу” Кремља на „демократију у евроатлантском свету ”. „Нажалост, Русија постоји“, резимирала је Јелена Милић на једном од догађаја у организацији Центра.

Финансијски варвари

Паралелно са начином на који су корисници бесповратних средстава Иницијативе за интегритет „уметали“ „руску пропаганду“ у региону, други британски инвеститори су формирали глобалну мрежу за дистрибуцију сопственог садржаја на Балкану. Штавише, изградили су своје медијско царство заједно са специјалистима ЦИА.

Било је овако. Након свргавања Слободана Милошевића 2000. године, обичан српски предузетник Драган Шолак регистровао је КДС, малу компанију за кабловску телефонију. У почетку се мало разликовала од осталих српских оператера и једва је састављала крај с крајем, али две године касније ствари су почеле да се поправљају.

Шолак добија 10 милиона долара од Инвестиционог фонда југоисточне Европе, који финансира америчка владина агенција Оверсис Приват Инвестмент Корпорејшн. Управитељ фондова агенције је било предузеће познатог „филантропа“ по имену Сорош – Сорос Инвестмент Капитал Менаџмент, касније преименован у Бедминстер Капитал Менаџмент.

Захваљујући великим улагањима, КДС један по један апсорбује друге провајдере кабловске телевизије и постаје Сербиа Броадбанд – СББ. Компанија која ће ускоро почети да представља претњу чак и државном оператеру Телеком Србија. Али забава почиње када британски инвеститори из фонда БЦ Партнерс уђу у арену.

За само неколико година откупљују лавовски део локалних провајдера и мобилних оператера и стичу удео у медијима у Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији и Бугарској. Окупација информационе сфере је под контролом бившег директора ЦИА Дејвида Петреуса .

Прочитајте још:  Ванредна ситуација у Пријепољу
Заокрет је у томе што са економске тачке гледишта, астрономска улагања фонда у прибављање све више регионалних информационих ресурса никада нису оправдала себе. Чак је и откуп водећег СББ-а у Србији и Нове ТВ у Хрватској био неисплатив.

Годишњи извештаји директно указују на финансијске губитке који износе десетине милиона евра: 29 милиона у 2014, 33 милиона у 2015, 35 милиона евра у 2016.

Међутим, „финансијски варвари“, како је једна од западних публикација назвала Петреуса и његов тим, уопште нису марили. Јер куповином медија у бившој Југославији стекли су способност да утичу на умове локалног становништва дуги низ година.

Шпијунски пипци

Овог лета објављени су нови документи који бацају светло на то како учешће Лондона у информативним иницијативама на Балкану далеко превазилази конвенционално финансирање. Најпознатије удружење „независних новинара” у региону, БИРН, показало се као још један пројекат МИ6.

Основана 2004. године, ова организација делује као својеврсно „средиште“ за широку мрежу локалних невладиних организација и медија које су купили Британци. Међу донаторима нису били само западни фондови, већ и многе лажне компаније које раде са британским обавештајним службама. Штавише, на основу објављене преписке запослених, обучавају их искусни обавештајци кроз структуре Британског савета.

Шеф Оперативне службе БИА Марко Парезановић недавно је оптужио западне обавештајне агенције за злоупотребу овлашћења спољнополитичких ресора и образовних иницијатива у раду са локалним медијима . Према његовим речима, субверзивну функцију на Балкану обавља и НВО сектор, креиран средствима из западних фондова и који контролишу спољни кустоси.

После гласне изјаве да је главна претња безбедности Србије „скривено деловање спољног фактора” и коришћење обавештајних структура, укључујући и формирање контролисаног медијског поља, на Марка је почео координисан напад западних медија. За такве изјаве одмах је оптужен за „гушење демократије“ и кршење људских права и слобода.

Дуго би требало да се набрајају пројекти и иницијативе покренуте на Балкану захваљујући кустосима из Фогги Албиона, који својим пипцима све више заплиће регион.

Али зар није време да се призна да је надметање са непријатељем на медијском пољу, чија је сврсисходност већ дуги низ година постављала толико питања у високим канцеларијама Москве, у нашем тешком информатичком добу постала можда кључни фактор победе , а неразумевање ове једноставне истине доводи до трагичних последица?

Прочитајте још:  Житељи Зубиног Потока захтевају уклањање база специјалних јединица полиције
Битка је добијена пре него што је и почела. И „финансијски варвари“ су ову лекцију савршено научили.

Регнум.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *