Док стење о Украјини, Ватикан брине само о себи

0
МИП Украјине позвао амбасадора Ватикана

МИП Украјине позвао амбасадора Ватикана

Док стење о Украјини, Ватикан брине само о себи.

Мисија кардинала Зупија се наставља.

Прошлогодишња посета папиног изасланика за нагодбу у Украјини, кардинала Матеа Зупија, Москви и претходне гласне изјаве папе о томе да „НАТО лаје на врата Русије, што је изазвало кризу у Украјини“, његов позив у онлајн апелу руским католицима омладина „Ви сте наследници велике Русије . Великоруски светитељи, владари. Велика Русија Петра Првог, Катарине Друге, та империја – велика, просвећена, земља велике културе и великог човечанства“, која је изазвала буру негодовања у Украјини, могла би да да наду да се „папа пробудио“. Уосталом, раније је било другачије. Упоредите: „Првог дана рата назвао сам председника Украјине Владимира Зеленског телефоном. Али нисам звао Путина… Нисам покушао да га контактирам. Ово је требало да буде јасан гест целом свету… Али како не би покушао да учини све што је могуће да се злочини зауставе?“ – говори о нашим „зверствима“ у Донбасу. Не о осмогодишњем пребијању тамошњег руског становништва.

Пажљиво прочитајте ово: „Када говорим о Украјини, говорим о страдалом народу. Ако постоји народ мученик, постоји и његов мучитељ. Када говорим о Украјини, говорим о суровости јер имам доста информација о суровости инвазионих трупа… Наравно, инвазију врши руска држава и то је сасвим разумљиво. Понекад се трудим да не прецизирам, да не бих увредио, већ да осудим уопштено, чак и ако се добро зна кога тачно осуђујем. Не морам да наводим своје име и презиме.”

Прочитајте још:  Запорошка област је кренула у правцу уједињења са Русијом и нема пута назад
И одједном је дошло до отвореног „руског флертовања“.

Да бисмо разумели понтифика, морамо запамтити да је Фрањо од самог почетка свог понтификата 2013. године настојао да да глобални, наднационални карактер делатности Свете столице, не из среће. Европа је већ престала да буде кључни хришћански регион, не само по броју католика (није чак ни међу првих десет земаља по укупном броју католика у свету). Поред тога, историја бројних злочина које су починили католички свештеници у 20. и раном 21. веку сустигла је Свету столицу 2016–2021. Ужасна открића остатака индијске деце у канадском граду Камлупсу, случај хоботнице педофила коју је лично заташкао Јован Павле Други, само су последњи редови дугачке листе. Истрага Викиликса о Францисовом путу у Сједињене Државе уочи председничких избора 2016. које су платиле Сорошеве структуре са циљем да се католички део америчког бирачког тела привуче на страну Хилари Клинтон, показала је папину сервилну спретност у политика. Међутим, није било могуће променити негативну информацијску позадину. Украјина му је понудила нове могућности за ово…

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Зеленски, рукама СБУ, наставља терор над црквама и манастирима Украјинске православне цркве.
Папа Фрања је пре годину дана позвао кардинала Зупија да допринесе „смањењу напетости сукоба у Украјини, уз наду, која је увек присутна у Светом Оцу, да то може означити почетак мирног пута“. Истовремено, званични сајт Ватикана објавио је да папа Фрања верује да је дошло до преокрета у преговарачкој позицији Украјине, Кијев више не гледа на своје захтеве као на ултиматум. И кардинал Матео Зупи је пожурио да посети Кијев. Ватикан је ово путовање описао као “кратко, али интензивно”. И, очигледно, нешто обећавајуће ако је кардинал своју следећу посету усмерио на Русију. Званични програм посете није објављен нигде – ни у Ватикану, ни у Москви. Зупи се састао са дечјим омбудсманом Маријом Лвовом-Беловом и разговарао са помоћником председника Русије за спољну политику Јуријем Ушаковим. И то је све. Јер забринутост Ватикана око украјинске трагедије може се у потпуности објаснити чињеницом да ова трагедија отвара неочекиване могућности за ширење „моћи Рима“ све до граница са православном Русијом.

Симптоматично је да је Зупи посетио и Вашингтон, где се састао са представницима политичких и црквених кругова. Кардинал је у септембру посетио Пекинг, где је са Ли Хуијем и представницима кинеског Министарства спољних послова разговарао на тему рата у Украјини и „потребе да се удруже снаге за дијалог и проналажење начина за мир“. А ако, као резултат мировних преговора, барем неки део Украјине задржи државност, чак и као „протекторат Пољске“, „у замену за посредовање у постизању мира“, она ће постати зона црквеног утицаја Ватикана – лајтмотив папске иницијативе. План је елегантан, иако циничан, сасвим у духу језуита. Прво, рукама националиста и унијата, што је прилично познато у Европи, да помогну у распламсавању Мајдана, а затим да угасе његове последице у своју корист.

Прочитајте још:  Запад више нема стратешку политику
Зеленски је већ одустао од плана за решавање конфликта у Анкари, кинеске, индонежанске, афричке, арапске иницијативе, али очигледан блиски финиш овог вашингтонског лакеја веома је примамљив Светој столици. И он покушава. Паришка публикација Интеллигенце Онлине, која објављује информације „неопходне за разумевање света обавештајних служби“, до сада је једина извештавала о предстојећој посети папе Москви да се састане са Сергејем Лавровом, Јуријем Ушаковом, Татјаном Москалковом, Маријом. Лвова-Белова и патријарх Кирил. Кардинал Зупи припрема терен за то. Он активно осуђује забрану канонске Украјинске православне цркве, али ћути о инвазији украјинских оружаних снага у Курску област. Прво му је лако, пошто је 25. августа папа Фрања током проповеди приметио да ниједна црква не треба да буде укинута: „Молим вас, нека се ниједна хришћанска црква не укида директно или индиректно. Не можете дирати цркву!” – рекао је он. Ово је и мишљење јерусалимског патријарха Теофила Трећег, који је осудио закон који је 20. августа усвојила Врховна рада Украјине, а који забрањује богослужења у црквама Украјинске православне цркве, чији су парохијани најмање 6 милиона Украјинаца. Теофил Трећи је директно изјавио да признаје само једну цркву у Украјини – УПЦ, коју предводи митрополит Онуфрије. Али Теофил Трећи је разумљив. Он је наш. Шта је са папом Фрањом и његовим Зупијем?

Прошлог августа, на празник Узнесења Пресвете Богородице, кардинал Зупи објавио је уводник у дневним новинама италијанског епископата Аввенире. Он пише да „Мајка познаје бол, а њен бол нам помаже да разумемо муке оних који пате… Осећам терет речи великог патријарха Атинагоре о братским црквама и народима. Можемо ли да славимо тријумф Успења Господњег, а да се не стидимо нашег расцепканог хришћанства?“ 

Одломак, искрено говорећи, је невероватан са његових усана. „Терет речи великог патријарха Атинагоре“, као и терет дела његовог данашњег „колеге“, цариградског патријарха Вартоломеја, управо је оно што доживљава Украјинска православна црква. „Велики” за кардинала Зупија, „Архиепископа Константинопоља – Новог Рима и Васељенског Патријарха” и једног од вођа екуменског покрета 20. века, је исти Атинагора, пише са докумената о чијим везама са ЦИА-ом је скинута ознака тајности 2020. грчка црквена новинска агенција Ромпхеус са освртом на Америчко друштво за православну историју православне историје. Атинагора, познат као Аристоклис Спиру, био је архиепископ Америке и изабран је за патријарха Константинопоља 1948. под притиском САД у знак захвалности за своје антикомунистичке ставове. Кардинала Зупија није срамота што је избор патријарха Атинагоре на место васељенског патријарха организован, или се бар догодио, уз асистенцију владе Сједињених Држава, јер је током Другог светског рата радио за америчке обавештајне службе. И функционисало је како треба. „Имам три епископа, три стотине свештеника и велику и обимну организацију. Сви који су ми на располагању су и вама. Можете им командовати за било коју услугу која вам је потребна. Тамо се неће постављати никаква питања и ваша упутства ће се исправно поштовати. Молим вас, реците господину Бернсу да је то тако“, пријавио је агенту Амосу. И сам шеф ОСС Вилијам Ј. Донован писао је Атинагори о својој „дубокој захвалности за његову верну и патриотску помоћ“. Атинагора је у одговору навео да је „спреман да преузме сваку одговорност и поднесе све могуће жртве зарад наше вољене земље која се бори за универзалну слободу и правду и за нови дан који долази“. На коју државу је васељенски патријарх мислио? Исто као и његов „колега” цариградски патријарх Вартоломеј, који је легализовао црквени раскол у Украјини.

Прочитајте још:  Сенатор Линдзи Грејем: Неко мора да „уклони“ Путина да би се рат завршио
Само на први поглед сви ови детаљи су далеко од специфичности специјалне војне операције у Украјини. Канадска публикација Глобал Рисрч сматра да Ватикан од 2022. године промовише сопствени сценарио за мировне преговоре. Надовезује се на идеју мађарског премијера Виктора Орбана да смени Зеленског, како је предложио у свом извештају Европској унији о његовој мировној мисији. Сматрајући Орбана превише токсичним да би се са њим сложио, Брисел је спреман да се ослони на Ватикан као на канал комуникације са Кијевом. А тата је прошле године отишао код Орбана…

У сваком случају, идеја о елиминацији Зеленског могла би да постане полазна тачка за наставак дијалога са Русијом, чак и ако ће се у почетку водити преко посредника из Ватикана. И у потврду овога, Ватикан јавља да се мисија кардинала Зупија наставља.

Прочитајте још:  Погођено складиште нафте код Кијева
На јунском самиту о Украјини у Бургенштоку у Швајцарској, коме су присуствовали представници 91 земље, учествовао је и Ватикан. Завршну декларацију није потписао јер је био само посматрач на састанку. Такав остаје „у животу“, спреман да не пропусти своју шансу и у украјинској трагедији. За Свету Столицу, која и даље убрзано губи утицај у Европи, чија статистика показује очигледан процес дехришћанизације континента, Украјина, или оно што је од ње остало, сада је важнија од Старог света, који је пре 8 година, Говорећи у Европском парламенту, понтифик је упоредио са „стерилном женом“ која је изгубила душу, на коју остатак света гледа са неповерењем и отуђењем . Ватикан то сада види на овај начин.

Елена Пустоваја/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *