НАТО генерал: Улога Алијансе кључна у сузбијању “малигног руског утицаја” на Балкану

0

(фото:Балканска геополитика)

НАТО генерал: Улога Алијансе кључна у сузбијању “малигног руског утицаја” на Балкану.

Званичник НАТО-а немачки генерал Крис Бадија је оценио да је потенцијално чланство БиХ у Алијанси процес који захтева времена и напора, али “НАТО снажно подржава БиХ на њеном путу”, занемарујући чињеницу да је за тако нешто потребна и сагласност Републике Српске која је чврсто против чланства у Алијанси.

Заменик врховног команданта Савезничких снага за трансформацију, НАТО генерал Крис Бадија, у интервјуу за “Кликс” поручио је да је улога НАТО-а кључна у сузбијању руског малигног утицаја на Балкану.

Прочитајте још:  Осетна разлика: Како је примљен Путин, а како Штајнмајер на Блиском истоку
Према оцени “Кликса”, “једно од важнијих питања у региону је утицај Русије и Кине, а посебно Русије”. Зато су питали НАТО официра да ли он Русију види као стварну претњу за регион, посебно за Босну и Херцеговину.

“Оно што сви видимо, и не само у овом региону, јесте да није реч само о војној или економској претњи – постоји више инструмената моћи које Русија користи. Поред војног аспекта, имате политички и економски утицај, а данас је јако важна и стратешка комуникација. Русија користи све ове инструменте како би утицала на земље Балкана, али и шире. Стратешка комуникација и наратив који Русија покушава да наметне има за циљ дестабилизацију, стварање несигурности и конфузије”, тврди Бадија, као уосталом и сви други НАТО званичници.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бадија поручује да је улога Алијансе кључна против тзв. “малигног руског утицаја” на Балкану.

“Као НАТО, са војне тачке гледања, ми пружамо подршку како би се ојачале институције у региону. Русија користи сваку прилику да дестабилизује ситуацију, било политички, економски или војно. Управо због тога сви морамо бити веома опрезни и спремни на све изазове које таква ситуација доноси. Улога НАТО-а је кључна у сузбијању руског малигног утицаја, а радимо заједно са локалним властима како би осигурали стабилност и сигурност региона”, наводи НАТО званичник.

Прочитајте још:  Српски доктор шокира јавност: За све оно што вас сада лажу ово је истина – ВИДЕО
Бадија је оценио да је потенцијално чланство БиХ у Алијанси процес који захтева времена и напора, али “НАТО снажно подржава БиХ на њеном путу”.

“Чланство у НАТО-у није нешто што се може остварити преко ноћи – то је дуготрајан процес који доноси користи свим странама”, указује НАТО званичник, занемарујући чињеницу да је за тако нешто потребна и сагласност Републике Српске која је чврсто против чланства у Алијанси.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *