Како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију

0

Како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију.

Пре четири године нико се није потресао када је Црква Свете Софије у Истанбулу (Аја Софија) претворена у џамија. Када је недуго потом и величанствена византијска Црква Христа Спаситеља, познатија као Хора, преименована у џамију, скоро да није ни примећено.

Покоји стубац у новинама, скоро неопажен.

Историја се немилосрдно поиграла са овим истанбулским црквама. О трагизму хришћанских споменика у Истанбулу данас сведоче зидови прекривени дебелим слојем малтера испод којих вире, пркосно, мозаици и фреске које су, како тврде стручњаци, ремек-дела византијске уметности.

Црква Христа Спаситеља у Пољу

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Јак земљотрес погодио југ Турске: Повређене 23 особе, људи скакали са зграда (ВИДЕО)
Црква Христа Спаситеља или Хора подигнута је у четвртом веку на периферији Константинопоља. Хора је саграђена на месту много старије цркве која је била изван града, „у пољу“, па отуда и име – хора, на грчком, значи пољеЦрква је била све до 1511, када по налогу Атик паше, великог везира Бајазита II, постаје џамија и добија назив Али-пашина џамија или Карије џамија.

Дограђен јој је минарет, премалтерисане су фреске и мозаици и у њој се клањало скоро пет векова.

Године 1944, Црква Христа Спаситеља претворена је у музеј. Послије тога она је била запостављена и препуштена зубу времена које је озбиљно нагризло. Зидине су временом оронуле, а приликом истраживања њене унутрашњости 1948. године, испод слоја малтера откривен је иконопис, византијске иконе и мозаике.

Деценију касније, отворена је за јавност. Све до 2020. године.

Музеј или џамија?

У новембру 2019. године државни савет Турске је донео одлуку да се храм преда под управу Дијанета – ресора за послове религије. Указ из 1945. године по којем је Хора била претворена у музеј је био укинут, а одлука да се Аја Софија претвори у џамију, изазвала је оправдане сумње неких експерата да исту судбину чека и Црква Христа Спаситеља.

Потез председника Ердогана, поновно претварање ове цркве у џамију, могао се очекивати, јер је, како каже, „жели да исправи грешке прошлости“.

“Ово је био наш велики сан док смо били млади. На велико задовољство то је сада постала стварност” – изјавио је Ердоган поводом пресуде Административног суда да се Аја Софија и Црква Христа Спаситеља поново претворе у џамије.

Од почетка маја, Хора, сада Карије џамија, поново је отворена за исламске вернике.

Живописна историја хришћанства

Николас Узоноглу, предсједник Универзалне федерације истанбулских Грка, описао је значај Хора цркве.

“Хора је најважнија грађевина посљедње ренесансне епохе Византијског царства и приказује бит хришћанства.”

Истанбул је и центар православља

Прочитајте још:  Пророчанство се обистињује: Анкара је одлучила да окупира део грчке територије, да ли је то почетак 3. светског рата?
Древни Константинопољ или Цариград, а данашњи Истанбул, град је са изузетно дугом историјом. Овај град је имао немерљив допринос и значај за хришћанску духовност, културу и уметност, која се развијала хиљаду година у Цариграду и Византији.

Овим текстом портал “Катера” настоји да “продрма” свет, окупиран већим проблемима, и гласно проговори о хришћанским споменицима, који, скрајнути од жиже интересовања, остају да немо сведоче о “уметничким делима која причају причу о хришћанству“.

 

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *