Србофобна министарка Горчевић ускликнула! Црногорски језик ће постати службени језик ЕУ!

0
Мајда Горчевић

Мајда Горчевић

Србофобна министарка Горчевић ускликнула! Црногорски језик ће постати службени језик ЕУ!

Ученици подгоричке Основне школе „Саво Пејановић“ учествовали су данас на неформалној језичкој радионици и дружењу са амбасадорима, организованим поводом Европског дана језика.

Радионицу су организовали Министарство европских послова, Министарство просвете, науке и иновација и Европска кућа, а уз финансијску подршку Европске уније (ЕУ) кроз пројекат ЕУ4МЕ.

„Оног тренутка када Црна Гора постане чланица ЕУ, црногорски језик постаје службени језик Уније, а ђеца постају пуноправни грађани ЕУ са свим оним могућностима учења, студирања, путовања, као и сви други који живе у ЕУ“, истакла је Горчевић.

Она је казала да је сигурна да ће деца, кроз радионицу са амбасадорима, научити и нове речи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Али оно што бих вам предложила је да и ви њих научите неке ријечи. Оне неке занимљиве, неке које сигурно не користимо свакодневно и оне које ће сигурно понијети у своје државе и говорити као нешто што симпатично звучи, има лијепо значење или нешто што ће сигурно понијети са овог дружења”, казала је Горчевић.

Прочитајте још:  Освјежило: Украјина и Црна Гора потписале "безвизни транспорт"
Министарка просвете науке и иновација Анђела Јакшић Стојановић је казала да је одговорност тог Владиног ресора да омогући младима приступ богатству језика, не само како би стекли вештине за тржиште рада, већ и да би постали грађани света отворени за нова знања и перспективе.

„Језик није само средство комуникације, то је мост који повезује генерације, културе и традиције, чувајући нашу прошлост и градећи темеље за будућност“, рекла је Јакшић Стојановић.

Како је додала, кроз промоцију вишејезичности, негује се међукултурни дијалог, разумевање и поштовање међу народима Европе.

„У Црној Гори, земљи са вишеслојном културном баштином, ова вриједност је темељна за наш идентитет“, поручила је Јакшић Стојановић.

Амбасадор ЕУ Јохан Сатлер позвао је децу да наставе да уче, истражују и уживају у лепоти језикā око нас.

„Прослављањем језичке разноликости, славимо такође и културну разноликост. Сваки језик који говоримо или учимо нас води ка ближем разумијевању вриједности, музике, хране и прича других људи“, рекао је Сатлер.

Прочитајте још:  Вучић о "малом Шенгену": Не пада ми на памет да се правдам некоме
Како додао, сваки језик показује да смо, иако смо сви јединствени, део и веће, заједничке европске породице.

„Зато се ЕУ снажно залаже за промовисање вишејезичности“, казао је Сатлер.

У саопоштењу се наводи да су основци, кроз дружење са амбасадорима, обогатили своје познавање страних језика и научили нове изразе на њемачком, француском, холандском, италијанском, мађарском, пољском, румунком, словачком, словеначком и енглеском језику, али и обогатили своје знање о културама тих држава.

„Амбасадори су од основаца научили ријечи и изразе на црногорском језику“, закључује се у саопштењу.

083.портал

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *