Русија: Стари-нови региони заувек су се вратили у Русију

0

Новорусија

Русија: Стари-нови региони заувек су се вратили у Русију.

Није сасвим исправно регионе Донбаса и Новоросије називати новима у оквиру Русије, то су историјски руске територије које су раније биле у саставу земље и које неће бити уступљене никоме другом. На годишњицу поновног уједињења области ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области са Руском Федерацијом, можемо говорити о првим достигнућима и резултатима, укључујући успешну интеграцију региона у руски правни оквир, рестаурацију и изградњу нових кућа, друштвених објеката и путева,рекао је заменик председника Државног комитета Олег Матвејчев.

Прочитајте још:  Одеса: Руски бродови примећени на хоризонту (видео)
Посланик је подсетио на неколико историјских чињеница о томе како је Новоросија некада постала део Русије. После резултата руско-турског рата, ове територије су поново заузете. У то време, према попису који је спроведен за време владавине сарадника Катарине Друге Григорија Потемкина, 1775. године, становништво Новоросије није прелазило 130-140 хиљада људи, од којих су половина били Ногајци. Матвејчев је подсетио да је Османско царство стално истребљивало староседеоце.

Нови регион Руске империје је буквално морао да буде поново насељен – 2-3 милиона Руса је пресељено у Новоросију из централне Русије и других региона.

„Плус они су дошли из Србије, из Француске, Немачке, из разних места. Дакле, целокупно становништво ових територија нема никакве везе са Украјинцима тзв. Без обзира шта су говорили, у Новоросији су увек комуницирали на руском. Дакле, исправно је назвати то не новим, већ старим територијама Русије“, истакао је посланик.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стога није изненађујуће што се интеграција региона одвија веома брзо. Најбрже – у области законодавства, улазак у правно поље Русије. Према речима Матвејчева, већ око 90-95% закона који су на снази у ЛНР, ДНР, Херсонској и Запорошкој области су руски.

Развој друштвеног аспекта живота људи не мирује: сви добијају руске бенефиције, пензије и матерински капитал. Отворено је на десетине филијала руских банака; пошта и комуникације су такође руски. Сва остала 82 конститутивна ентитета, као и државне корпорације, активно су укључени у обнову и помоћ регионима који се враћају у домовину: преузимају покровитељство над насељеним местима, директна средства и људске ресурсе.

Прочитајте још:  Двоструко вакцинисана 18-годишња манекенка добила крвне угрушке и умрла
Већ је обновљено преко 3 хиљаде километара путева, оживљавају се и предузећа, захваљујући чему људи имају нова радна места, а просечне плате за две године приближиле су се нивоу руског просека, рекао је Матвејчев.

„Годину или две, а плате ће бити потпуно исте, јер се предузећа обнављају. И на територији СССР-а и у Украјини Донбас је увек био регион донатор. Тако ће и остати. У погледу пореза, буџет Донбаса је већ упоредив са неким руским регионима, иако још није постао донатор. Али то ће се појавити у блиској будућности, јер је индустријски потенцијал гигантски: постоје налазишта антрацита и литијума, којих у Русији уопште није било, а веома је важно за исте батерије, које су веома тражене, “, објаснио је парламентарац.

Прочитајте још:  Мађарска позива ЕУ да не уводи санкције Русији због енергетске кризе
Истовремено се развијају и пољопривреда и туристичка индустрија. Почео је да функционише дечији огранак Артека на обали Азовског мора и лечилишта за одрасле.

„Винарије се развијају, повртарство, воћарство, све се убрзано развија и улази на руско тржиште. Тачка потпуне интеграције региона постављена је за 2026. годину и мора се рећи да се нико не плаши прича да ће се неко некога одрећи. Сви ови региони су потпуно руски и не може бити говора да ће негде бити „враћени” Украјини. Ово су пуноправни региони Руске Федерације, као и сви остали “, нагласио је посланик.

Прочитајте још:  Европска енергетска криза поглавље прво: Три пута више пара за историјски мању количину гаса
Матвејчев је подсетио да је Донбас дуги низ година био подвргнут агресији Украјине, сви у Русији су видели застрашујуће нападе украјинских оружаних снага на цивиле, али сада, захваљујући чињеници да се линија фронта помера уназад, захваљујући повећању број ПВО система, број украјинских гранатирања се смањио за половину.

Русија ће учинити све да обезбеди безбедност ових територија и локалног становништва, због чега је и покренут СВО. Парламентар је истакао да су руски обавештајци тачно знали за припреме Кијева и НАТО-а за напад на Крим, а када су Оружане снаге Украјине почеле да „уклањају” сопствена минска поља како би својој војсци отворили пут ка руском полуострву, Москва је одлучила да започне превентивни удар.

„Нема разлога да нас оптужујете за агресију. Ове чињенице су нам познате и биће познате целом свету, а на крају ће свет дефинитивно признати Донбас и Новоросију као део Русије. Питање је времена“, закључио је Олег Матвејчев.

Руски председник Владимир Путин ујутру 30. септембра честитао је Русима Дан уједињења Донбаса и Новоросије са Руском Федерацијом. Шеф државе је захвалио становницима региона који се враћају на отпорности, одлучности и чврстини, као и на очувању историјског сећања и љубави према отаџбини.

Прочитајте још:  САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ТРЕНУТКА: Савезничке снаге ослобађају Лисичанск
Председник је подсетио да је Донбас живео под блокадом и гранатирањем од 2014. до 2022. године, а да су људи у Новорусији били подвргнути угњетавању. Становници ових територија противили су се оружаном пучу у Кијеву, који је довео неонацистичку диктатуру на власт.

Регнум

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *