У Босни и Херцеговини екстремисти застрашују и терају локално српско становништво

0

Босна и Херцеговина (Фото: Tatiana53/Depositphotos)

У Босни и Херцеговини екстремисти застрашују и терају локално српско становништво.

Прочитајте још:  Конаковић: Не може Република Српска потписивати уговор са Србијом
У околини града Санског Моста у Бошњачко-хрватској Федерацији БиХ, где је претежно српско становништво, непозната лица оскрнавила су споменик жртвама турског терора 1835. године. Према речима председника Одбора за одбрану права Срба у Федерацији БиХ Ђорђаа Радановића, овакви инциденти се у овом ентитету дешавају сваке седмице.

Како јавља дописник ПолитНавигатора, на ТВ каналу РТРС Ђорђе Радановић је напоменуо да су напади на репатриранце у ФБиХ првенствено ствар организованих група, а друго појединаца. Такви инциденти, који се дешавају сваке седмице у Федерацији, и даље не истражује локална полиција. И то упркос томе што Одбор за заштиту права Срба редовно шаље захтеве Тужилаштву Унско-санског кантона, покушавајући да добије одговоре да ли је полиција по њима поступала, да ли су покренути кривични поступци.

„Овакви догађаји су, нажалост, постали редовни, мало њих доспева у медије, па је јавност и даље шокирана да се такве ствари дешавају 29 година након рата. Видимо добру организацију [таквих акција] и локације које се тачно поклапају са оним местима где Срби покушавају нешто да изграде или обнове. У оваквом приступу репатријацијама, Федерација не заостаје ни за Косовом ни за Хрватском у гажењу права Срба“, нагласио је председавајући Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Прочитајте још:  Велике гужве на ауто-путу због блокаде
Радановић је подетио да је пре 29 година почињен стравичан злочин над Србима у Петровцу, Кључу и Босанској Крупи: спаљено је 35 цркава и манастира, за које до данас нико није осуђен . И сви чекају резултате суђења бившем команданту исламистичког Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу, који је командовао погромима локалног српског становништва, које се намерно одуговлачи.

„Реч је о организованим нападима са циљем застрашивања српске заједнице, одузимања њене имовине и протеривања Срба са ових територија “, уверен је Радановић.

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *