Нова гвоздена завеса: Пољска затвара границе и спрема НОВИХ 300 ХИЉАДА ВОЈНИКА за сукобе са Русијом

1
пољска

Пољска војска се спрема за рат

Пољска је одлучна у намери да се спреми за могући сукоб са Русијом, с обзиром на рат у Украјини и ескалацију тензија у региону. Начелник Генералштаба Вислав Кукула јасно је поручио да Пољска мора бити спремна за рат, нагласивши да је генерација која је тренутно на сцени можда та која ће узети оружје у руке.

Његове речи су одраз свеопште забринутости пољских власти због претње са истока, што је додатно појачано агресивним понашањем Русије и њеног савезника Белорусије.

Варшава је покренула огроман процес модернизације и јачања својих оружаних снага, са циљем да до 2035. године створи највећу и најбоље опремљену војску у Европи. План је да се број војника повећа на 300.000, уз велика улагања у савремено оружје, укључујући америчке тенкове “Абрамс”, јуришне хеликоптере “Апачи” и системе за противракетну одбрану. Овај амбициозни план подразумева и повећање војног буџета на чак 5% БДП-а, што је највећи проценат у Европи​.

Поред јачања армије, Пољска је усвојила програме обуке за грађане, попут иницијативе “Одмор са војском”, где добровољци пролазе интензивну војну обуку, припремајући се за евентуалне сукобе. Овај програм је изазвао велико интересовање међу становништвом, јер Пољаци све више схватају озбиљност ситуације и спремни су да бране своју земљу.

Пољска не стаје само на модернизацији своје војске и набавци најсавременијег наоружања, већ појачава и активности на оснаживању своје границе према Русији и Белорусији. Планирају изградњу такозваног “Источног штита”, који подразумева додатне мере заштите и контроле границе како би се спречио било какав облик угрожавања од стране Москве и њених савезника. Овом пројекту додељено је преко 2,5 милијарде долара, што јасно показује да Пољска озбиљно рачуна на могуће ескалације у региону​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Лукашенко: На западу већ формиране јединице за „заштиту“ Украјине

М. Н. / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Нова гвоздена завеса: Пољска затвара границе и спрема НОВИХ 300 ХИЉАДА ВОЈНИКА за сукобе са Русијом

  1. Kako ameri i englezi i nemci trljaju ruke, što više slovenskih država da se međusobno bore i ginu – stari nemački san. Zašto su poljaci najgluplji među slovenima, da to dozvole? Istorija istoriji, ali put u budućnost treba praviti hladne glave i pametno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *