Бајденов нуклеарни ћорсокак. Зашто су САД понудиле Русији преговоре?

0

Бајденов нуклеарни ћорсокак. Зашто су САД понудиле Русији преговоре?

Амерички председник Џо Бајден позвао је Русију да започне преговоре. Али не о решавању украјинске кризе, већ о смањењу нуклеарног наоружања. И то не билатерално, као раније, већ мултилатерално.

„ Морамо наставити да идемо напред ка дану када ћемо коначно и заувек моћи да ослободимо свет нуклеарног оружја. Сједињене Државе су спремне да преговарају са Русијом, Кином и Северном Корејом без предуслова за смањење нуклеарне претње “, рекао је станар Беле куће.

Москва је већ одговорила на предлог одбијањем.

„ У условима рата који се против Русије води уз индиректно, па и директно учешће нуклеарних сила попут САД, Велике Британије, Француске, апсолутно је немогуће говорити о томе без повезивања теме са свим другим аспектима безбедност. И наш председник је о томе већ говорио “, објаснио је прес-секретар шефа руске државе Дмитриј Песков .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Западни коментатори су већ оптужили Русију: наводно, у условима када се свет клати на ивици нуклеарног сукоба, треба сести и разговарати. И ово је истина. Али проблем је што треба разговарати са релевантним људима, о релевантним темама и са правим ставом. Ништа од овога није у Бајденовим предложеним преговорима.

Да, дискусије о нуклеарној безбедности су увек биле дипломатски „спаситељ живота“ у руско-америчким односима. У условима потпуног неразумевања по другим питањима (сфере утицаја, идеолошке разлике, регионални сукоби), дипломате две земље су увек биле заинтересоване за нуклеарне преговоре и могле би да од њих направе праву локомотиву билатералних односа. Међутим, сада, прво, ова локомотива постаје бескорисна – једноставно неће издржати везу.

„ Тренутно не постоје редовни контакти на високом нивоу између Русије и Сједињених Држава. Званични дипломатски контакти своде се на разговоре о техничким питањима – визе за чланове делегација, функционисање мисија. Контакти на експертском нивоу су такође сведени на апсолутни минимум “, каже Дмитриј Суслов, заменик директора Центра за свеобухватне европске и међународне студије , у интервјуу за ИА Регнум .

Прочитајте још:  Додик за РТ: Русија води праву политику, Запад жели да им се сви потчине
Друго, таква „локомотива“ постаје једноставно штетна, јер Сједињене Државе воде не само непријатељску политику према Русији, већ политику рата, наставља Суслов. А ако са њима почнемо преговоре о нуклеарном одвраћању, Вашингтон ће бити уверен да са Москвом могу да разговарају о питањима која су неопходна и важна Америци и да у исто време пошаљу оружје за убијање руских војника.

„ Претварати се да САД и Запад, с једне стране, позивају на стратешки пораз Русије, а с друге стране наводно намеравају и желе да преговарају са нама о стратешкој стабилности, верујући да једно питање није у начин повезан са другим – ово неће успети. Ако желе да нам нанесу стратешки пораз, онда морамо размислити шта за нашу земљу значи стратешка стабилност“, рекао је председник Владимир Путин још у фебруару 2024 .

Коначно, треће, немогуће је раздвојити питања нуклеарне стабилности и испоруке америчког наоружања Украјини – са војне тачке гледишта.

„Не можете да се концентришете само на ову тему, како Американци желе. Немогуће је оставити по страни друга питања везана за санкције, подршку САД тиму Зеленског итд. Не може бити напретка у питањима нуклеарне безбедности у контексту континуираног снабдевања САД оружјем Украјини“, напомиње међународни политиколог и експерт РИАЦ-а Елена Супонина у разговору за новинску агенцију Регнум .

У садашњим условима, масовна салва америчких ненуклеарних ракета дугог домета са украјинске територије могла би задати разоружавајући ударац руским нуклеарним силосима – то јест, једноставно речено, обесмишљава смањење нуклеарног наоружања због повећања домет и моћ ненуклеарних сила.

Други важан аспект Бајденовог предлога је проширење броја учесника у преговорима. Чини се да је то сасвим логично: током постојања СССР-а само су Унија и Сједињене Државе имале моћне нуклеарне арсенале, због чега су водили дијалог. Међутим, сада се ситуација променила.

„Такви разговори се не могу водити само у билатералном формату. Требало би да се одржавају са ширим кругом учесника — власницима нуклеарних арсенала“, каже Елена Супонина.

Прочитајте још:  НАТО шаље сигнал Русији: Употреба силе против Украјине имаће цену
И не говоримо само о Кини и Северној Кореји – двема државама које су ривали САД и чије би арсенале Вашингтон желео да смањи. Не заборавите на савезнике Америке – Француску и Велику Британију. Њихове нуклеарне бојеве главе су заправо наставак америчких, а ако се постави плафон само за нуклеарно оружје САД, Вашингтон може да повећа своје нуклеарне способности на рачун својих савезника.

Коначно, у преговорима би требало да учествују и земље које званично нису чланице нуклеарног клуба – Индија, Пакистан и Израел. Од њих сада зависи и нуклеарна стабилност.

Без свега овога, никакви нуклеарни преговори немају смисла. И амерички председник то разуме.

„ Бајденов предлог је пре свега ПР. Морао је нешто да каже у вези са уручењем Нобелове награде за мир јапанској организацији посвећеној помоћи људима погођеним америчким нуклеарним бомбардовањем Хирошиме и Нагасакија. Ове изјаве су намењене простацима “, сигурна је Елена Супонина.

Прочитајте још:  Украјински медији: У Србији осуђен проруски добровољац
Па, или о грађанима САД који гласају на изборима за мање од месец дана.

Наравно, то не значи да нуклеарног дијалога између Москве и Вашингтона уопште нема. Неки контакти на тему нуклеарне безбедности и даље се одвијају, упркос несугласицама, напомиње Супонина.

„Ускоро је у Њујорку заказан састанак пет нуклеарних земаља, где се састају дипломате и стручњаци на ову тему и разговарају о веома озбиљним питањима. Сличан састанак је одржан прошлог лета и 2022.“, наставља саговорник ИА Регнума .

Прочитајте још:  Украјинци два пута гађали Доњецк из артиљерије НАТО калибра
Али, наравно, сваки пут када је руска делегација стигла на састанке у Њујорк, пратиле су је бирократске препреке – посебно оне везане за добијање виза. Ова пратња најбоље показује став Вашингтона према дијалогу са Москвом.

А док се став не промени, не треба ни говорити о неком озбиљном дијалогу, а да не говоримо о потписивању докумената.

Геворг Мирзјан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *