ЕУ “ујединила” Србе и муслимане у БиХ

0

ЕУ “ујединила” Србе и муслимане у БиХ.

Европски званичници су тражили да Босна и Херцеговина усклади свој визни режим са визним режимом ЕУ. Од испуњења овог услова зависи да ли ће земља добити прву траншу од 70 милиона евра у оквиру Плана раста, али је то већ изазвало незадовољство и у бошњачко-муслиманском Сарајеву и у српској Бањалуци.

Како јавља дописник ПолитНавигатора, раније је најављено да ће ЕУ издвојити шест милијарди евра Западном Балкану у оквиру „Плана раста” уколико земља испуни 113 услова за добијање милијарду и 85 милиона евра у замену за „спровођење реформе“. Међутим, од 113 тражених услова, 110 је договорено са БиХ, а три су оспорена: по питању Уставног суда, права ентитета на вето, те о јединственом броју за хитне случајеве за цијелу државу.

Прочитајте још:  Сраман потез новинара и власника Фејс телевизије узбуркао јавност у Републици Српској
Директор Директората за суседство и преговоре о проширењу Европске комисије Герт Јан Кепман рекао је да земље Западног Балкана треба постепено да усклађују своју визну политику са политиком ЕУ. Односно, од БиХ се тражи да уведе визе са Русијом, Кином, Турском, Азербејџаном, Кувајтом, Оманом, Катаром, са којима Босна нема визе, али има Европска унија, као и са Саудијском Арабијом, са којом је Сарајево пристало да укинути визе са почетком текуће туристичке сезоне.

„Ако су хтели да нас још више отуђују, добро су то урадили. Неће бити усклађивања визног режима са ЕУ… ЕУ третира Босну и Херцеговину као неозбиљан пројекат и зато се стално појављују нови услови. Свима је јасно да Сарајево никада неће пристати на увођење виза са Турском, као ни са Саудијском Арабијом. Немамо проблем да кажемо да су Русија и Кина наши пријатељи, а ми ћемо одржати наше пријатељство“, прокоментарисао је захтјеве ЕУ председник Републике Српске Милорад Додик.

Прочитајте још:  ПЉАЧКА: Аква парк у Нишу 1,7 милијарди динара, гради га фирма СНС функционера
Заузврат, министар иностраних послова БиХ, Бошњак Елмедин Конаковић, у коментару за Н1 на ову тему говорио је:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Траже да се уведу визе за држављане Турске и Русије… Не можемо их слушати, Турска је пријатељ БиХ. Не знам шта треба да се деси да политичари РС гласају за визе за Русе и Кинезе. Ове мере угрожавају туризам у Босни и Херцеговини. Показали смо да је долазак туриста из Саудијске Арабије у БиХ повећан за 130 одсто, као и утицај на економију… Нећемо никога слепо слушати на штету интереса БиХ и наших грађана.”-навео је Конаковић

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *