Шри Ланка такође намерава да поднесе захтев за улазак у БРИКС

1

Шри Ланка такође намерава да поднесе захтев за улазак у БРИКС.

Прочитајте још:  Иранске власти увеле санкције Сједињеним Државама
Острвска држава Шри Ланка на јужном делу полуострва Хиндустан (бивша британска колонија Цејлон) званично подноси захтев за чланство у међународној асоцијацији БРИКС, пише локално издање Морнинг  , позивајући се на министра спољних послова те земље Виџита Херата.

Према речима министра спољних послова, апликација истиче намеру Шри Ланке да ојача везе са економијама у развоју и диверсификује мултилатералне везе.

Прочитајте још:  Муслиман из БиХ ранио тројицу америчких полицајаца: ФБИ истражује да ли је у питању тероризам
Секретар спољних послова Аруни Вијевардан ће званично поднети захтев за чланство током међудржавног самита 23-24. октобра у Казању. Тако се БРИКС претвара у заиста широко удружење, потенцијално способно да уједини државе глобалног југа.

Од 1. октобра власти Острва чаја су дозволиле улазак без виза за Русе. Власти Шри Ланке су 21. августа прошириле списак држава чији ће грађани моћи да уђу на територију републике без визе. У 35 земаља са безвизним уласком, поред Русије, биле су Белорусија, Казахстан, Индија, Кина, Јапан, УАЕ, Тајланд и друге државе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Срушен споменик бугарском хану у Украјини
Поред тога, према новинама, грађани било које земље имају право на дводневни безвизни транзит преко аеродрома Шри Ланке.

Подсетимо, у септембру на Шри Ланки, пати од економских превирања и стално потресаних масовним протестима, власт се коренито променила. Председник земље био је Анура Кумара Дисанајаке, који се оштро супротставио свом либералном претходнику Ранилу Викоамасингеу, који је намеравао да додатно продуби ионако превисоку зависност земље од кредита ММФ-а.

Прочитајте још:  БРИКС као алтернативни центар за развој правила глобалног управљања
Дисанајаке се сматра марксистом, а сада концепт „социјалистичке републике“, присутан у називу земље, пре као почаст историји, може добити практичан садржај. Познато је да власти Коломба последњих година блиско сарађују са Кином (како неки посматрачи кажу, пре из очаја), што је изазвало незадовољство у Њу Делхију. Надамо се да ће нам заједничко учешће у БРИКС-у, ако до њега дође, омогућити да успоставимо поузданији и конструктивнији дијалог, минимално подложан деструктивном спољном утицају.

Међутим, имајући у виду и близину острва међународним бродским рутама и, на пример, порекло кандидата за Белу кућу Камале Харис (тамилски са стране њене мајке), мало је вероватно да ће ово бити потпуно избегнуто.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Шри Ланка такође намерава да поднесе захтев за улазак у БРИКС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *