Путин: БРИКС је покретач економског раста у свету

0
брикс

Земље БРИКС-а су покретачи економског раста и управо у тој асоцијацији ће се у наредним годинама генерисати главни раст глобалног БДП-а, изјавио је председник Русије Владимир Путин говорећи на пленарном састанку Бизнис форума БРИКС-а.

“Бројеви говоре сами за себе. Укупни БДП удружења је већи од 60 билиона долара, а удео земаља чланица у светској економији премашује показатеље Групе седам најразвијенијих земаља и тај удео наставља да расте”, рекао је руски председник.

Предвиђа се да ће просечна стопа раста БДП земаља БРИКС-а до краја 2024. године бити 4 посто, што је више од светске – 3,2 процената, навео је Путин.

БРИКС игра значајну улогу у глобалној економији и та улога ће расти, навео је Путин и нагласио да ће привредни раст земаља чланица све мање зависити од спољног утицаја, а то, како је истакао, и јесте истински суверенитет.

Нова развојна банка БРИКС-а представља алтернативу развојним механизмима које нуди Запад, додао је руски председник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Русија блиско сарађује са земљама БРИКС-а у области иновација и дигиталне економије, додао је Путин.

БРИКС чини око четвртину глобалног извоза робе, указао је Путин.

Притом, земље чланице доминирају на многим кључним тржиштима, укључујући енергенте, метале и храну, односно на тржиштима оних добара без којих је одрживи економски развој немогућ, нагласио је руски лидер.

“Једном речју, БРИКС већ игра значајну улогу у глобалној економији не само данас, већ ће та улога расти у будућности”, истакао је Путин.

Догађају присуствују представници бизнис кругова свих земаља чланица, укључујући о оне које су се од почетка 2024. године придружиле БРИКС-у, навео је Путин и подсетио да се радио о Саудијској Арабији, Ирану, Египту, Етиопији и Уједињеним Арапским Емиратима.

Прочитајте још:  Бивши официр ЦИА каже да су одлуку о нападу дроном на Кремљ донеле Сједињене Државе

“Русија види да се у бизнис свету радо дочекали нове савезнике који су активно укључени у раду,” додао је председник.

Према његовим речима, Русија на све начине настоји да олакша интеграцију у све механизме сарадње земаља које су од 1. јануара ове године постале пуноправне чланице БРИКС-а.

Кључни догађај руског председавања ће бити самит у Казању, а тема је “Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбедност”, подсетио је председник и додао да су централне обалсти рада политика и безбедност, економија и финансије, култура и хуманитарна размена.

Рад БРИКС-а није усмерен ни против кога, већ је усмерен на одрживи развој и просперитет наших народа, закључио је Владимир Путин.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *