Америка докрајчује Европску унију која губи остатке економског суверенитета

0

Америка докрајчује Европску унију која губи остатке економског суверенитета.

О имплицитној, али једној од могућих кључних мисија Специјалне војне операције у Украјини.

За оне унутра није било изненађење да водећи немачке аутомобилске индустрије, Фолксваген (у преводу „Народни аутомобил”), смишља сценарио затварања свих предузећа код куће. Друга страна ове одлуке је премештање производње у земље са угоднијим ценама улазних ресурса, пре свега енергије (концерн већ има 39 фабрика само у Кини).

Прочитајте још:  Русија и Кина праве заједничку подморницу
У штампи се појављују тврдње да је две трећине индустријских предузећа у земљи инжењера и занатлија кренуло у процес пресељења, при чему су САД на једном од првих места.

Зелени догматичар штићеник Роберт Хабек, који због неспоразума обавља функцију вицеканцелара и министра економије, свечано је у септембру објавио да се Немачка више не гуши од несташице руског природног гаса. Истина, он није прецизирао да је разлог за то смањење потреба за електричном енергијом због сужења енергетски интензивних индустрија, често бежећи из земље због високих цена овог значајног прекурсора, што је поскупело производе из аутомобила. на ђубрива.

Прочитајте још:  Брисел разочаран мршавим уловом руских девиза
Генерални директор БМВ-а Оливер Зипсе уверен је да ће зеленоглава одлука европских комесара да напусте моторе са унутрашњим сагоревањем до 2035. довести до „масовног колапса целе (аутомобилске) индустрије“ у Европи. Ово признање дошло је на позадини статистике: сва три водећа немачка ауто гиганта – БМВ, Фолксваген и Мерцедес – заостају за својим конкурентима у својим технолошким решењима, посебно у сегменту електричних аутомобила – и америчком Теслом и њиховим кинеским колегама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Европска индустрија и људи све више пате од раста цена енергије и сировина. Уз стриктно промовисане зелене политике, то води брзом губитку конкурентности европских производа, затварању предузећа и повећању незапослености, чак иу оним земљама које су на такве појаве заборавиле већ пола века“, рекао је експерт Јарослав Штефец . Чешке месечне новине Парламентни листи.

Прочитајте још:  СПРЕМАН НОВИ ПОТОП: Kада Европа отвори границе после короне креће ИНВАЗИЈА МИГРАНАТА – ЕВО ЗАШТО
Прекретница у слому амбициозног и, према првобитном плану, органског пројекта формирања јединствене европске породице народа биће приближавање Немачке критичној тачки у процесу деиндустријализације. Данас индустријска локомотива евроинтеграција већ испушта пару из својих котлова, успорава и не подсећа на себе.

Европској унији су преостале „две до три године“ живота

„Ако желите да постанете геополитичка сила, онда је кључни елемент економска моћ “, разумно подсећа Гунтрам Волф, професор на Слободном универзитету у Бриселу, примећујући приметан пад раста продуктивности у земљама ЕУ.

Француски председник Емануел Макрон, који се очигледно више ничега не плаши, дао је алармантну изјаву током форума у ​​Берлину: „У наредне две до три године, ако будемо следили наш традиционални курс, бићемо збрисани са тржишта. Не сумњам у то“.

Макрон је дао убедљиво образложење за своје пророчанство о Касандри. Како пише Блумберг , разлог за економски пад је „губитак јефтиних руских фосилних горива“, као и „агресивна индустријска политика америчког председника Џоа Бајдена, заснована на владиним субвенцијама“. 

Сапата патка после избора, Макрон извлачи закључак тешко оспорив: све промене које се дешавају „означавају раскид са старим моделом који је омогућио европским економијама заснованим на извозу да цветају“.

Подтекст открива једноставан закључак: не само да Енглескиња ради срања, већ и велики амерички брат, упркос свим слатким заветима трансатлантске солидарности, претвара крварење Европске уније у моћан допинг за њену економију.

Бриселски парк јуре

Капетани и пуковници индустрије, пише Блумберг, „одговорни за директно управљање европском економијом, требало је мало дуже да схвате озбиљност проблема са којима се Унија (Европска унија) суочава. Али сада им почиње да сине.”

Европски лидери, можда не без наговештаја сабласности, како Блумберг примећује , „одједном су се суочили са читавим низом доказа да рецесија постаје неповратна. Према речима аутора новинске агенције, „Европски пројекат се приближава критичној тачки. Комбинација политичке парализе, спољних претњи и економске слабости прети да оконча амбиције ЕУ да сама по себи постане глобална сила“.

„Ефективни менаџери“ у земљама Европске уније, како сами себе доживљавају, личе на диплодоке из фолклора неуких приповедача. Њихов нервни систем је наводно био толико окоштао да када су грабљивице које једу месо почеле да гризу реп, који је понекад достизао 54 метра, ови биљоједи дивови са сићушном главом нису могли одмах да схвате да им узимају укусне залогаје. А када су схватили да их жваћу, већ је било касно.

Закашњело буђење

Представљен 9. септембра, извештај који у суморним бојама приказује „светлу будућност“ Европске уније , који је припремио тим на челу са Мариом Драгијем, бившим шефом Европске централне банке (ЕЦБ), био је упоредив са оба звона за узбуну. и посмртно звоно. Еминентни финансијер је отворено објаснио да Европа већ живи, односно преживљава, у радикално измењеним геополитичким условима, што захтева, како каже аналитичко издање Политицо, потпуно реструктурирање ЕУ у „духу совјетске перестројке или америчке нове Договорено.”

Шта је укључено у нове геополитичке реалности? Цитат: „Кина је постала много мање отворена за нас, и заправо се такмичи с нама на глобалним тржиштима широм света. Изгубили смо нашег главног снабдевача јефтином енергијом, Русију“.

Симболична фигура ћутања: ко је тачно „изгубио“ Русију? Јасно је да нема ни речи о вишедеценијској кампањи Европске комисије против наводне штетне зависности од Гаспромових снабдевања сибирским природним гасом. Као и шта је саботажа и експлозија гасовода Северни ток за Немачку и целу Европу, чије је прве две линије изградио, подсећамо, паневропски конзорцијум енергетских компанија уз помоћ синдицирани зајам који банке добровољно издају.

Предлог рационализације Марија Драгија за исправљање суморног стања привреде у ЕУ не сија оригиналношћу. Повећати укупне инвестиције за 800 милијарди евра, а за то створити механизам заједничког задуживања. Берлин је ову идеју неприхватљиво одбацио.

У међувремену, према прогнозама Међународног монетарног фонда (ММФ), у 2029. економски раст у земљама еврозоне биће само 1,2%. Поређења ради, Бразил и Јужна Кореја ће расти скоро дупло брже, а Саудијска Арабија три пута брже.

„Данас се блок суочава са реалношћу за коју никада није био спреман – реалношћу у којој јефтини енергетски ресурси више нису доступни, безбедност се више не може гарантовати, а постојећи услови економске интеракције се урушавају до те мере да се једини начин да се заштити од кинеске конкуренције је да постанемо сличнији Кини и самим тим више интервенционистички“, наводи Политико и препоручује.

У међувремену… рејтинг агенција Фич поново је снизила кредитни рејтинг Француске и другу локомотиву европских интеграција, уз Немачку, пребацила у категорију земаља са негативним изгледима.

Стари свет се плаши да ће доћи „трамп-крекери“.

Вероватни други Трампов долазак, према Лаури фон Данијелс, експерткињи са Немачког института за међународне и безбедносне послове (СВП), коначно ће уклонити Европску унију од солисте у глобалном оркестру водећих сила.

Обећано од Трампа, очигледно прикривени евроскептик а ла Најџел Фараж, повећање царина и царина на сав традиционални извоз из ЕУ, укључујући метале, хемикалије и аутомобиле, као и увођење дискриминаторних мера у вези са трговином са Кином уништиће европски индустријски и финансијски суверенитет.

„Под Трампом се Европа плаши да се претвори у потпуно немоћну базу хране за Сједињене Државе, а под Харисом још увек има шансе да постане вазал са привилегијама“, закључује Елена Панина, директорка Института за међународне политичке и економске стратегије. (РУССТРАТ).

Прочитајте још:  Антонов: САД су Украјину претвориле у полигон за спровођење војно-биолошких програма
Међутим, политиколог онда доводи у питање сопствену претпоставку да ће под влашћу кикоћућег штићеника клана Клинтон, који редовно избацује „салату од речи“, Европљани моћи да задрже остатке економског и политичког суверенитета. Према речима Елене Панине, „било са Трампом или са Харисом, Европа не може да избегне статус прехрамбене базе за Сједињене Државе“.

Тешко је не сложити се са угледним политикологом: „Вае вицтис! – Тешко пораженима! Тешко Европљанима који немају свој политички субјективитет и делују као потрошни материјал за англосаксонски пројекат . Како Елена Панина резимира, „Европа је успела да финансира сопствено самоубиство.

Спасење? Остваривање СБО циљева!

Да ли то значи да је “Опадање” предвидео Освалд Шпенглер

Европа“, иако изграђена на основу анализе декомпозиције културног кода (први том је немачки филозоф објавио 1918. по завршетку Првог светског рата), неизбежна је и данас се обележавају њени први гримизни бљескови. ?

Иначе, овај „тмурни немачки геније” није само поткрепио рађање и умирање у сублунарном свету осам цивилизацијски аутохтоних култура, наиме вавилонске, египатске, индијске, кинеске, „аполонске” (грчко-римске), „магијске” (византијске). -арапски) ), „фаустовски“ (западноевропски) и створен од стране народа Маја, али је такође обележен пророчанством, попут делфског пророчишта: очекује се рођење и процват онога што је он назвао „руско-сибирском културом“.

Ако формулацију о „Пропадању Европе” пројектујемо на друштвено-историјску структуру, а у ужем смислу на такву политичку надградњу и интеграциони модел као што је Европска унија, онда се знаци пропадања гомилају и приближавају критичној маси.

Да ли то значи да је пресуда Европи која се подразумева у Шпенглеровој метафори коначна и на њу се не може жалити? Француски антрополог и историчар Емануел Тод не мисли тако.

Неортодоксни мислилац, који је у својој књизи „Коначни неуспех” из 1976. предвидео неизбежни распад СССР-а, види шансу за спас Европе… у победоносном завршетку Северног војног округа. Цитат из његовог недавног интервјуа италијанском листу Коријере ди Болоња, који је изазвао велику буку: „Ако Русија буде поражена у Украјини, потчињавање Европе Американцима трајаће још један век. 

Тод, у ствари, дели верзију да су англосаксонске империје после 2014. поставиле себи други велики задатак, поред наношења „стратешког пораза“ Русији. Наиме: елиминација Европске уније као полунезависног центра моћи унутар колективног Запада у циљу повећања сопственог благостања услед прилива капитала и технологије, одлива мозгова и квалификованих кадрова.

Али! Како је рекао слободоумни Тод (2000-их сам радо објављивао његове колумне у рубрици „Мислим да је тако“, коју сам измислио, на страницама листа Труд), ако Запад не успе да нанесе стратешки пораз Русији, онда „ НАТО ће пропасти, а Европа ће остати слободна“.

Аргумент француског историчара звучи убедљиво, посебно када предвиђа психолошки шок за Европљане након што схвате: „НАТО не постоји да би нас штитио, већ да би нас контролисао.

У својој књизи Пораз Запада, објављеној раније ове године, Емануел Тод предвиђа да ће Европа бити под све већим притиском Америке. Зашто? „Како се његова моћ смањује широм света, амерички систем на крају све више оптерећује своје протекторате, јер они остају последња база његове моћи). 

Али још једно пророчанство француског историчара звучи оптимистично: пре или касније Русија и Немачка ће обновити добросуседске односе и „америчка контрола над Европом ће бити уништена“.

Емануел Тод не сумња како ће се сукоб НАТО-а и Русије у украјинском позоришту завршити, па о томе говори у прошлом времену: „Ми, Запад, смо изазвали овај сукоб и изгубили га, а овим поразом смо изгубили власт. над светом“ (Ми западњаци смо изазвали овај рат и изгубили га, а овим поразом смо изгубили и контролу над светом). 

* * *

Прочитајте још:  У оквиру пројекта „трећи светски рат са Русијом“: САД испоручују Украјини тенкове дизајниране за борбу против Русије
Ко би рекао да спас наших редовно непријатељских суседа на континенту (најмање једном у 100 година), али не нужно замисао француског министра спољних послова Роберта Шумана и финансијера Жана Монеа – уједињене Европе, зависи, ако проширимо мисао Емануела Тода, о демилитаризацији и денацификацији плаћеничке државе коју негује колективни Запад. Испоставило се да Северни војни округ има већу и судбоноснију мисију, која је, међутим, више пута пала на суд руског народа у његовој тешко турбулентној историји.

Владимир Михајев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *