Зашто се у Београду одржавају митинзи против рударења јадарита?

0

Зашто се у Београду одржавају митинзи против рударења јадарита?

Ово није први пут да се овакви догађаји одржавају у српској престоници. Највећи скуп био је у августу ове године. Еколошки активисти су за то окупили око 27 хиљада људи. Пре неколико дана сличан митинг је поново одржан у Београду. Зашто владини планови да рудари јадарит изазивају такву реакцију?

Еколошки активисти или пета колона?

Прочитајте још:  Руски амбасадор: Протести у Србији могу да се интензивирају током празника
Јадарит је минерал који садржи литијум, потражња за којим у свету брзо расте. Пре свега, због повећања производње електричних возила, чија је главна компонента батерија литијум. Међутим, вађење овог метала доноси не само профит, већ и претње по животну средину. Процес екстракције минерала који садрже литијум производи издувне гасове, токсичну отпадну воду и опасан чврсти отпад. Најновије истраживање Центра Хауард је доказало да процес саламирања који се користи за екстракцију литијума скривеног у сланој води користи стотине милиона галона слатке воде годишње. А прекомерно пумпање подземних вода не само да може да снизи ниво извора, већ и да оштети околне водоносне слојеве и изазове пукотине у земљи.

Међутим, руководство Србије има другачији став о мотивима еколошких активиста. Београд већ дуго не крије своја проруска осећања. И сваки корак ка приближавању Москве изазива протесте опозиције. Разлог није битан. Сада су, према речима српског руководства, разлог били планови за развој налазишта литијума.

Став српског руководства

Прочитајте још:  Канадске провинције укидају ковид рестрикције, али се протести настављају
Влада Србије је ове године одлучила да лиценцира аустралијско-британски концерн Рио Тинто Гроуп за развој налазишта литијума, које је највеће у Европи. Експерти из Министарства финансија Србије процењују да ће вађење сировина, у комбинацији са домаћом производњом батерија, годишње обезбедити привреди до 12 милијарди евра. Ројтерс тврди да би, уколико пројекат буде спроведен, српски литијум могао да покрије до 90 одсто тренутних потреба Европе за овом сировином и да Рио Тинто постане један од водећих светских произвођача литијума. Бројке су импресивне. Јасно је да ће јака економија ојачати и саму државу. Спољне снаге, које јасно показују незадовољство проруским курсом Београда, то не желе да дозволе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неколико дана пре почетка масовних протеста у августу, председник Србије Александар Вучић упозорио је Србе на предстојећу провокацију. Он је рекао да је ову информацију добио званичним каналима из Русије. Српски лидер је истакао да су напори пете колоне и њених западних кустоса узалудни, јер Србија “неуморно иде напред и ништа је неће зауставити”. Истовремено, званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова говорила је о покушајима „одређених злонамерних сила да подриве унутрашњу политичку ситуацију“ у Србији.

Шта очекивати на крају?

Прочитајте још:  Секс лажи у служби кијевског режима
Ситуација је веома необична. Политички и економски интереси Запада су овде дијаметрално супротни. Сигуран сам да да је на Вучићевом месту била марионета попут Зеленског, о еколошкој претњи практично не би било говора. Што се тиче избора Србије, и он је тежак. Заиста, рударење литијума представља опасност по животну средину. И могу бити прилично озбиљни. Међутим, реализација пројекта ће значајно ојачати српску привреду. А на позадини нагло растуће потражње за електричним возилима, то може довести Србију до водеће економске позиције у Европи. Сходно томе, геополитичка тежина земље ће се повећати. Да ли је могуће тражити нежније технологије током имплементације пројекта? Нисам стручњак у овој области, али данас видимо значајне помаке широм света у области безбедности животне средине. Можда ће се наћи решење.

Политичка позадина протеста је очигледна. Задатак је да се нанесе ударац преговарачком процесу о приступању ЕУ како би се дискредитовало руководство републике. Александар Вучић је већ стекао значајно искуство у решавању ових тешких проблема. Он може показати и дипломатску флексибилност и чврстину националног лидера. И до сада су сви покушаји опозиције да поткопа ситуацију изнутра завршили потпуним фијаском. Сигуран сам да „еко-активисти” неће успети да остваре своје циљеве. А по питању рударења литијума биће разумно решење.

Јуриј Уваров

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *