Енергетски споразум између Србије и Америке: Шта пише у званичном документу

1
србије

TANJUG/ MSP

Сарадња у области нуклеарне енергије, одустајање од угља и диверсификација извора енергије главне су тачке Споразума између Владе Србије и Владе Сједињених Америчких Држава o стратешкој сарадњи у области енергетике у Србији. Споразум који је потписан 18. септембра у Вашингтону требало би да потврде посланици Скупштине Србије усвајањем посебног закона.

Подсетимо, Споразум су потписали Марко Ђурић, министар спољних послова Србије и Хозе В. Фернандез, подсекретар за економски раст, енергетику и животну средину САД. Иако је коначно доступан домаћој јавности, овај документ не открива баш много тога о намерама америчке администрације, када је у питању “унапређење билатералних односа” две земље у области енергетике.

У питању су само штура обавештења у којима се помиње да сви евентуални пројекти у области нуклеарне енергије треба да унапреде заједнички циљ “да се осигура да такви пројекти испуњавају највише стандарде нуклеарне безбедности, сигурности и неширења нуклеарног наоружања и да буду у складу са националним законима и прописима”.

У документу се наводи да ће две стране сарађивати на организовању радионица, састанака, семинара и конференција о енергетици, укључујући и оне које служе подизању свести јавног мњења о пројектима чисте енергије у Србији. Као услов се, међутим, поставља да пројекти морају бити од интереса за компаније из САД-а.

Србија се обавезала да ће основати радну групу, која ће бити задужена за избор једног или више понуђача који ће или приступити преговорима или учествовати у процесу конкурентног надметања за сваки пројекат, из редова компанија које су се одазвале јавном позиву, у складу са законом Србије којим се уређује област јавних набавки, док САД “неће имати никакву улогу у избору понуђача”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Таблоид Нова.рс лажима и манипулацијама покушава да утиче на истрагу поводом Бањске

Циљеви укључују повећање усвајања и примене технологија чисте енергије, убрзање процеса постепеног укидања производње електричне енергије из угља и продубљивања њихових билатералних стратешких односа, укључујући омогућавање прекограничних пројеката.

Шеф српске дипломатије Марко Ђурић у ауторском тексу за “Климејт глобал њуз” написао да ће Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике Србије и САД, смањити ослањање Србије на фосилна горива и да ће помоћи ће у транзицији на чистије изворе енергије.

“Стране додатно желе, у циљу унапређења свог дугорочног савезништва и стратешког партнерства, да Србија понуди безбедне, поуздане, диверсификоване изворе енергије. Сарадња у оквиру овог споразума има за циљ остваривање заједничког циља страна да обезбеде да енергетски пројекти у Србији испуњавају највише стандарде у областима јавних набавки, управљања пројектима, развоја радне снаге и заштите животне средине, да пруже подршку у постизању циљева чисте енергије и да промовишу заједничке циљеве енергетске безбедности”, пише у Споразуму.

Прави циљ, одустајање од руских енергената, може се прочитати између редова у тексту споразума, а иако нигде није наведено, изгледа да се очекује да ветар и сунце замене руски гас. И домаћи и страни стручњаци су, међутим, више пута истицали да “зелена енергија” још дуго неће моћи да буде алтернатива за овај енергент, као и да руски гас нема алтернативу, ни када је у питању количина, ни цена.

У Вашингтону је приликом потписивања споразума САД и Србије о стратешкој сарадњи у области енергетике између Марка Ђурића и Хозеа Фернандеза, “у игру убачен” и амерички гас, који до сада није тако често спомињан. Председник Скупштине Удружења за гас у Србији Војислав Вулетић је рекао за РТ Балкан да је реч само о оквирном споразуму и да “папир све трпи”.

Прочитајте још:  НАТО рачун: Колико балканске државе плаћају да и оне доживе „мождану смрт“

“Америка нема довољно гаса и немају шта да нам понуде. То је политичка бургија, причам ти причу. Меморандум ништа не значи, то је као списак лепих жеља са САД, а ми имамо уговор са Русима и то је обавеза и наш гарант сигурног снабдевања. Нама у Србији је руски гас основа и нема другог”, рекао Војислав Вулетић.

Помоћник државног секретара САД за енергетику Џефри Пајат, је коментаришући потписивање документа, рекао да је реч о кровном споразуму који је описао као “празно платно на којем се може сликати по жељи”.

“Споразум САД и Србије о стратешкој сарадњи у области енергетике је екстремно важан корак у продубљивању сарадње две владе, али и подстицању сарадње приватних сектора две земље, оценио је Пајат.

У тексту споразума наводи се и да ће Србија ослободити пореза на додату вредност и царина све трансакције обављене у вези са овим пројектима. Ово је, међутим, уобичајена пракса када је реч о примени међудржавних споразума на основу којих се реализују поједини инфраструктурни пројекти.

Златица Радовић / РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Енергетски споразум између Србије и Америке: Шта пише у званичном документу

  1. Са којим правом овај џукац то потписује. Па геноцидна Америка још увек користи угаљ а СРБИЈИ ЗАБРАЊУЈЕ. ТО НОРМАЛАН ЧОВЕК НЕМОЖЕ И НЕСМЕ ДА ДОЗВОЛИ АЛИ КАД НИСИ ИЗАБРАН ОДМСТРАНЕ СРБА ОНДА МИСЛИШ ДА МОЖЕШ СВЕ Е ПА НЕЋЊТЕ МОЋИ ДА СТЕ ЈОШ ТОЛИКИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *