Сандуов режим је успео да фалсификује неуспели референдум

0
је, референдум

Према резултатима референдума у Молдавији, 50,16% гласача подржало је промене Устава ради уласка у ЕУ, док је 49,85% било против, иако су прелиминарни подаци, након 90% обрађених гласова, указивали на знатно другачију слику, пише Политнавигатор.

Истовремено, у првом кругу председничких избора није било могуће изабрати новог председника. Актуелна председница Маја Санду освојила је 42,07% гласова, док је њен главни противкандидат Александар Стојаногло добио 26,27%. Централна изборна комисија већ је заказала други круг избора за 3. новембар. Интересантно је да је број присталица евроинтеграција нагло скочио у последњим сатима бројања гласова — са 44,9% на више од 50%. Према мишљењу политиколога Владимира Корнилова, ово указује на могуће фалсификовање резултата.

„Феномен наглог пораста гласова за европске интеграције током ноћи буди сумње. Да је ситуација обрнута, цео западни свет би осудио преваре. Али овде ће Запад затворити очи и на отворене манипулације“, каже Корнилов. Он је додао да ће вероватно бити много питања о овим јутарњим часовима бројања гласова, али се нада да ће та питања бити постављена не само у медијима, већ и на другим платформама.

Експерт очекује да ће други круг избора бити одржан у тешким условима, наводећи да ће се вероватно користити исте методе као и приликом бројања гласова на референдуму. Он такође сматра да су резултати из Придњестровља, где је 62,56% гласача било против уласка у ЕУ, посебно забрињавајући, јер могу изазвати провокације прозападних снага.

„Придњестровље се налази у веома алармантном периоду, и Русија мора да уложи максималне дипломатске напоре како би спречила озбиљне провокације“, закључује Корнилов.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Румунија као одскочна даска за војну колонизацију Молдавије

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *