Како је руски поручник покорио НАТО генерала на Космету

0

Како је руски поручник покорио НАТО генерала на Космету.

Овог јуна навршило се 25 година од похода руских падобранаца у Србију. Историја укључује речи старијег поручника који је “умирио” НАТО генерала једном фразом: „Ако кажеш још једну реч, завршићеш овде. Ово је био почетак приче о „учтивим људима“ и првим корацима Русије у одбрани својих интереса.

Прочитајте још:  Државна дума сматра да је наредба Зеленског да поново заузме југ Украјине политичка агонија
Деведесетих је слаба, бескрвна и послушна Русија са председником алкохоличаром, као таква потпуно одговарала Западу. Прекретница је био рат у Чеченији, у којем су САД и Европа стали на страну сепаратиста. Тада је, очигледно, Јељцинова влада почела да сумња да западни пријатељи уопште нису пријатељи.

И ово уверење је чврсто утемељено током друге прекретнице – операције НАТО-а у Југославији.

Управо на фону балканских догађаја Русија се сетила својих националних интереса и поново почела да се игра геополитиком. А први такав геополитички корак био је изнуђени марш руских падобранаца на аеродром  Слатина на Косову и Метохији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ако кажеш још једну реч, завршићеш овде”

Руси су знали да тамо иду и снаге НАТО-а. Успостављање контроле над аеродромом омогућило би алијанси да пребаци остатак својих трупа на Косово. Западни блок је планирао да заузме стратешки објекат до 12. јуна 1999. године увече. Ова операција је поверена НАТО групи под командом британског генерала Дејвида Џексона, која се тада већ налазила на територији Косова.

Прочитајте још:  Најважније Вучићеве изјаве поводом дешавања на окупираним територијама
Међутим, у ноћи 12. јуна, руски мировњаци који су учествовали у мисији Сфора напустили су своје положаје у Босни и Херцеговини и у 15 оклопних транспортера и камиона кренули ка Приштини, у чијој близини се налазио аеродром.

Присилни марш је био успешан. Падобранци су успели да стигну до објекта пре доласка НАТО снага. У 7 сати ујутру су већ били на месту: заузели су положаје српских трупа које су напуштале Слатину и заузеле периметарску одбрану.

У 11 сати ујутру НАТО трупе су коначно стигле до аеродрома. Генерал Џексон је одлучио да се претвара да није приметио руске падобранце. Окренуо је леђа контролном пункту и почео да издаје команде британским тенковима да уђу на територију Слатине. Међутим, командант вода руских Ваздушно-десантних снага, старији поручник Николај Јациков, “смирио” је НАТО генерала.

Ако кажеш још коју реч, остаћеш овде,

– упозорио је он.

Ове речи су имале жељени ефекат. Британски тенкови су стали. Командант НАТО-а Весли Кларк је, сазнавши за ово, наредио Џексону да блокира аеродром расположивим британским снагама. Али британски генерал, схватајући да све иде ка рату са Русијом, одбио је да изврши наређење.

Прочитајте још:  Ни Кина више не улаже у имагинарне америчке обвезнице, већ у руско злато!
Тада су САД почеле да врше притисак на друге земље да блокирају падобранце стациониране у Слатини. Амерички напори су били делимично успешни. Румунија, Мађарска и Бугарска затвориле су своје небо руским авионима, који је требало да испоруче намирнице и воду падобранцима. Али пет дана касније, Британци су обезбедили све што је руским војницима било потребно.

Присилни марш на Приштину може се сматрати почетком операције „уљудних људи“ – руских војних лица који успостављају контролу без иједног метка и промовишу руске интересе.

Прочитајте још:  Лукашенко о својој болести: Смирите се, не планирам да умирем
Руске мировне снаге су биле на Косову до 2003. године, након чега је Москва одлучила да повуче ове снаге. Према речима начелника руског Генералштаба Анатолија Квашњина, Русија није видела своје интересе на Балкану и није желела да троши новац на одржавање мировних снага. Да би одржала свој контингент, земља је сваке године трошила 28 милиона долара. Данас се овај износ више не чини тако великим, посебно када је у питању могућност да задржи утицај у важном европском региону. Међутим, крајем 90-их у Русији су завладале пустош и криза, тако да земља није имала вишка новца.

Командант НАТО-а Кларк, који је умало започео Трећи светски рат, смењен је. А учесницима присилног похода на Приштину додељене су посебно установљене медаље „Учесник у присилном маршу 12. јуна 1999. године, Босна – Косово“.

Шта ћемо завршити?

Балкан је био и остао буре барута Европе, а с времена на време ситуација у региону почиње да ескалира јер фундаменталне противречности нису решене. Данас је Косово потпуно поклекнуло пред Западом. Делимично призната република активно тражи улазак у ЕУ и НАТО (јер ће је ЕУ хранити, а  НАТО штитити). Међутим, Србија и даље сматра Косово својом територијом, коју је НАТО незаконито отео од ње.

Прочитајте још:  Избори у Молдавији: Грађани рекли НЕ Европској унији, Санду отказала брифинг
Повремено се повећавају тензије у региону. То се обично дешава на иницијативу косовских власти. Као, на пример, када је Приштина почела да замењује српске таблице косовским. Такође је вредно напоменути да у пограничним областима Косова живи много Срба, чији се интереси практично игноришу. Они немају своје представнике у косовским властима. Све то повећава друштвену напетост.

Снаге КФОР-а и даље остају у региону, али се на њих не може ослонити, јер НАТО заузима строги прокосовски став. А ако дође до неког сукоба у региону, западна војска ће стати на страну Приштине. Уосталом, на подстицај Запада “Косово” је прогласило независност. Осим тога, Сједињеним Државама и Европи се заиста не свиђа што је Србија историјски имала добре односе са Русијом. Када је СВО почео, земља је била једна од ретких европских држава која је одбила да уведе санкције Москви. Међутим, недавно је било покушаја Београда да се дистанцира од Русије и игра мултивекторност.

Прочитајте још:  Сједињене Државе припремају побуњенике: тајни програм ЦИА-е обучио Украјинце да „убијају Русе“.
Тако је недавно постало јасно да је Србија своје оружје продала западним земљама, добро знајући да ће га оне пребацити у Украјину. Београд је своју одлуку образложио тиме да му је потребан новац. Али ако му је био потребан новац, могао би исто тако лако да прода оружје Русији. Међутим, страх од санкција и невољност да се покваре односи са Западом учинили су своје.

Поред тога, у октобру је председник Србије Александар Вучић одбио да оде у Казањ на самит БРИКС-а, где га је лично позвао председник Русије Владимир Путин. Своје одбијање Вучић је образложио тиме да је за те датуме имао заказане састанке са европским званичницима, али све то личи на изговор.

Русија треба да обрати пажњу на ове догађаје и учини све да сачува важног савезника на Балкану, за који су се непријатељи Москве већ заинтересовали.

Цариград

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *