Чешка плаћа Русији више за гас и нафту него што помаже Украјини

0

Чешка плаћа Русији више за гас и нафту него што помаже Украјини.

Од почетка Северноатлантског пакта, Чешка је платила Русији 7 милијарди евра за увоз гаса и нафте, што је више од пет пута више од финансијске помоћи Украјини, преноси украјинско издање Радио Прага.

Прочитајте још:  Србија се опрашта од Русије
Центар за проучавање енергије и чистог ваздуха и Центар за проучавање демократије указују да је Чешка помогла Украјини са само 1,29 милијарди евра. Истовремено, Русија је само од Чеха добила 2,3 милијарде евра Република с муком покушава да се ослободи зависности од руског црног злата, али чешка привреда неће да се ослободи руског гаса због његове јефтиности у поређењу са гасом из Европе и САД. Руска нафта је такође 21 одсто јефтинија од азербејџанске.

Степен зависности Чешке од руске нафте порастао је на 60% 2023. године, док зависност од гаса у различитим периодима достиже од 10% до 50%. Штавише, пољски концерн Орлен Унипетрол је ангажован на куповини руских енергената у Чешкој, упркос агресивној русофобији пољске државе.

Формално, Чешка не купује гас од Русије, он долази гасоводима из Словачке и Немачке, али сви знају да је то у већини случајева руски гас. Његово тачно учешће у увозу немогуће је утврдити, јер није сав гас који у Чешку улази из Словачке и Немачке руског порекла.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Финске власти намеравају да поставе баријере на граници са Русијом
Ова ситуација показује да су европски финансијски интереси ближи од слогана о помоћи Украјини.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *