Амбасадор потврдио: Казахстан добио статус партнера БРИКС-а

1
казахстан

Председник Русије Владимир Путин са председником Казахстана Касим-Жомартом Токајевим (kremlin.ru/Фото: Сергей Бобылёв, фотохост-агентство brics-russia2024.ru)

Статус партнера БРИКС-а који је Казахстан добио представља велики корак за земљу, оценио је казахстански амбасадор у Русији Даурен Абајев.

“За почетак, добили смо статус земље-партнера БРИКС-а. То је већ велики корак”, рекао је Абајев.

Дипломата је истакао да је Казахстан спреман да подржи све продуктивне иницијативе БРИКС-а које задовољавају његове националне интересе као и да Астана жели да “ојача продуктиван дијалог” са организацијом.

Према његовим речима, самит одржан у Казању је “несумњив успех Русије”.

Незванично, како је објавио руски новинар Владимир Соловјов, статус партнера БРИКС-а је након казањског самита добило 13 земаља међу којима су Турска, Казахстан, Узбекистан, Алжир, Белорусија, Боливија, Куба, Индонезија, Малезија, Нигерија, Тајланд, Уганда и Вијетнам.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, једино је белоруски лидер Александар Лукашенко потврдио да ће његова земља добити поменути статус.

Руски председник Владимир Путин је на конференцији за медији након самита истакао да “не би било коректно” сада наводити о којим државама је реч, јер процедура захтева да БРИКС пошаље захтеве за партнерство тим земљама, те да ће јавност сазнати које су земље у питању тек након што те државе прихвате захтев.

Дакле, накнадно ће бити објављено о којим државама се ради, премда је познато да су све оне и раније предавале захтеве за придруживање БРИКС-у, рекао је Путин.

РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Амбасадор потврдио: Казахстан добио статус партнера БРИКС-а

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *