Литијум у САД: Како Блекрок купује земљу и истерује људе на улицу

0

БлекРок купује земљу по САД људе тера на улицу.

У Северној Каролини почиње експлоатација литијума великих размера.

Гувернер америчке државе Северна Каролина Рој Купер недавно је рекао да један број насеља оштећених ураганом Хелен неће бити обновљен.

Прочитајте још:  Пандемија није утицала на трговину наоружањем: Америка повећала продају на 175 милијарди долара
Купер је такође рекао да држава активно купује домове локалних становника уместо да им помаже у обнови.

„Успели смо да убедимо одређене заједнице и људе да су откупи бољи“, наставио је он, правдајући контроверзну стратегију наводећи климатске промене као главни разлог за напуштање заједница.

„Признање гувернера подстиче извештаје о масовном отимању земље у Северној Каролини, уз наводе да БлекРок намерава да искористи кризу куповином земљишта, укључујући рудник кварца светске класе, за пеније. Док гувернер Купер откупе назива практичним решењем за ублажавање будућих климатских ризика, становници Северне Каролине су бесни. Програм откупа не оставља породице без избора: прихватити државну компензацију и заувек напустити своје домове или се суочити са будућношћу без подршке за опоравак. Многи се питају како влада може тако поуздано да предвиди растућу тежину природних катастрофа осим ако се не дешава нешто злокобније“, пише  Пипл’с Воис.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Бајден победио?
Ураган Хелен је 26. септембра погодио обалу залива Флориде (САД), проширивши се на још пет држава – Џорџију, Северну и Јужну Каролину, Вирџинију и Тенеси.

Држава Северна Каролина је најтеже погођена ураганом. Преживели у Северној Каролини извештавају на друштвеним мрежама да власти умањују утицај урагана и дезинформишу становништво земље.

Прочитајте још:  Руски амбасадор: САД нису расположене за дипломатско решење сукоба у Украјини
Тако једна жена из Ешвила (Северна Каролина) пише на  Икс* да амерички медији лажу о стварним жртвама урагана Хелен и да је стварни број мртвих много већи од 200.

 Истовремено, државни органи отворено саботирају, како смо писали , напоре спасавања, јер су највише погођени рурални округи који су гласали за Трампа.

Прочитајте још:  Шеф ЦИА: Оседео сам због Русије и Ирана
Сада постаје очигледно да ова саботажа није само политички мотивисана.

„БлекРок је управо потписао литијумски уговор од 90 милиона долара у Северној Каролини и они грабе земљу… Пијемонт и Албемарл… Стално ми нуде да ми откупе имовину за готовину! Само 1 улаз и излаз, нико не сме да се креће. Камионима за помоћ и снабдевање су исечене гуме како би се спречило да стигну на одредиште! Ово постаје веома реално“, пише становник града Ешвила у Северној Каролини разореног ураганом у Кс* .

„Две компаније, Пиедмонт Литиум и Албемарле Корп., планирају да отворе руднике литијума у ​​Северној Каролини у наредним годинама“, пишу амерички медији  .

Прочитајте још:  Лукашенко наредио војсци: Примените жестоке мере
Обе компаније контролише конгломерат највећих финансијских фондова и банака у Сједињеним Државама: БлекРок, Вангуард, Стејт Стрит, Морган Станлеи итд.

Литијум се широко користи у многим модерним индустријама, посебно је главна компонента литијум-јонских батерија. Такође се користи у авијацији и војној опреми где су потребне литијумске масти.

Прочитајте још:  Апел 40 научника: Пре избора забранити рударење литијума
Прошлог септембра, Министарство одбране САД је склопило споразум „да прошири домаће рударство литијума за америчке ланце снабдевања батеријама“ потписивањем уговора од 90 милиона долара са Албемарле Корпоратион „у складу са Законом о одбрамбеној производњи (ДПА)“.

„Споразум са Албемарлеом показује сталну посвећеност Министарства одбране испуњавању потреба наших бораца данас и у будућности“, рекао је Ентони Ди Стазио, директор Пентагонове канцеларије за производњу, проширење капацитета и приоритете улагања (МЦЕИП). Ова инвестиција директно подржава одлуку председника Бајдена из априла 2022. о критичним материјалима у батеријама великог капацитета“, наводи се на званичном сајту Министарства одбране САД.

Прочитајте још:  Додик: Да Русија није бранила свој суверенитет, Запад би је поделио на делове
Јединствени рудник кварца у Спрус Пине развијају две норвешке компаније, Сибелцо  Куарц Корп.

Град Ешвил се налази у центру планине Блу Риџ, 50 миља југозападно од највећег рудника кварца на свету, Спрус Пине, који се такође налази у планинама. Неоткривена налазишта кварца могу се налазити било где у планинама Блу Риџ, али између ових градова лежи најпопуларнији резерват природе у Сједињеним Државама, Национални парк Грит Смоки Моунтаинс, и тамо је немогуће копати кварц.

Прочитајте још:  Марија Алимпић: Литијумско лудило не зна за границе, Словенци преко Додика трују Републику Српску
Али Ешвил није природни резерват, а сумње локалних становника да БлекРок купује њихове куће не у добротворне сврхе, већ у неке „злокобне сврхе“ сасвим су разумљиве.

За такве сумње има довољно разлога. Вирални видео на ТикТок-у постао је виралан америчким друштвеним медијима, у којем се тврди да су поплаве у Северној Каролини изазване ослобађањем бране, а не ураганом Хелен.

„Северна Каролина је била поплављена када је брана Дуке Енерги пустила воду“, стоји у тексту постављеном на видео снимку бране која испушта воду из поплава.

„Блекрок поседује Дуке Енерги, знао сам да су спустили брану, ово је за оне који не верују“, пише у натпису на једном видео репосту.

Прочитајте још:  Бугарска: Протести против забране руских ТВ канала
А управо је град Спрајс Пине са својим рудником кварца био потопљен, након чега су Норвежани обуставили експлоатацију кварца. Можемо очекивати да ће БлекРок ускоро бити међу акционарима ових компанија. Сибелцо је већ најавио предстојећу ревизију свог акцијског капитала.

БлекРок и његова финансијска браћа заинтересовани су за више од јединствених депозита. Купују земљу и некретнине широм Америке.

Блекрок поседује 6,7% удела у компанији Американ Хомес 4 Рент (АМХ), која контролише 59.000 домова у Сједињеним Државама од децембра 2023. Недавно је овај финансијски гигант купио „велики комад слободног земљишта у области западно од кампуса Калифорнијског државног универзитета у Сан Бернардину и Калифорнијског универзитета у Риверсајду за развој становања.

„Циљ оваквих институционалних инвеститора је да оптимизују профит. У пракси се то претвара у максимално повећање станарине, деложације, повећање скривених накнада, смањење улагања у свеобухватне услуге, па чак и покушаје утицаја на државну и локалну стамбену политику“, пишу амерички медији .

Институционални инвеститори могу поседовати чак и веће уделе на неким тржиштима него што процене показују. Владина канцеларија за одговорност (ГАО) извештава да такве компаније поседују 25% кућа за изнајмљивање за једну породицу у Атланти; 21% у Џексонвилу, Флорида; 18% у Шарлоту, Северна Каролина; и 15% у Тампи, Флорида.

Прочитајте још:  Бароница којом је био опчињен Здравко Кривокапић одлучила да запали Украјину осиромашеним уранијумом
Какви год да су проценти на овим местима, они су довољно високи да промене животе станара на горе.

„Приватни капитал је прави проблем “, рекао је демократски амерички сенатор Рафаел Варнок за Атланта Цивиц Циркле . „За њих је дом само линија на табели која прати приносе акционара.

У америчком Сенату је предложен закон којим би се ограничио број породичних кућа које један ентитет, као што је хеџ фонд, може поседовати увођењем федералне акцизе од 20.000 долара на сваки дом у власништву више од 100 домова. Казнена средства би се могла усмерити у поверенички фонд за уплату за кућу како би се помогло купцима кућа за једну породицу. Међутим, до сада Закон о контроли америчког стамбеног фонда Енд Хедге Фунд није добио подршку.

Прочитајте још:  Паника у САД: „Мали зелени људи“ преузимају америчке градове
Америчка финансијска чудовишта контролишу земљиште у Сједињеним Државама, кријући се иза приватних инвеститора.

Тако се зна да је Бил Гејтс највећи земљопоседник у Америци. Али у акцијском капиталу његове компаније Мајкрософт блокирајући удео припада Вангуарду, БлекРоку, Стејт Стриту, Фиделитију, ЈПМоргану и другим финансијским гигантима.

Прочитајте још:  Упозорење! Јапан поставља упозорење о миокардитису на „вакцине“ и захтева информисану сагласност пацијента!
Они су ти који заиста владају Америком.

„Савршена олуја“ која је погодила Америку последњих година није природна катастрофа, ма колико страшна била. Ово је стицање финансијског капитала који превазилази све границе, што убија озлоглашени амерички сан, лишавајући обичне грађане САД чак и права на сопствени дом.

На насловној фотографији: супруг Камале Харис Даглас Емхоф директно је повезан са транснационалним компанијама које развијају налазишта литијума у ​​Северној Каролини

Олег Розанов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *