РОДНО ЛУДИЛО У АУСТРИЈИ: МАЛИШАНИМА НУДЕ ДА БИРАЈУ ЈЕДАН ОД ШЕСТ (!) РОДОВА У ВРТИЋУ!

1
родова

У Аустрији, у граду Грацу, родитељи који уписују децу у вртић суочени су са необичном праксом – пријавни формулар од њих захтева да изаберу један од чак шест родова за своје дете! Поред традиционалних „мушки“ и „женски“, ту су и опције „друго“, „интер“, „отворено“ и „неодређено“.

Према надлежнима, овај потез је у складу са савезним законом који се већ годинама прилагођава новим стандардима родне равноправности. Међутим, ова одлука је изазвала снажан отпор јавности, посебно међу родитељима и конзервативним политичарима који сматрају да је увођење шест родних категорија апсурдно и непотребно.


Ситуација у Грацу није изненадна и одлука није нова. Заправо, законски оквир који регулише ову праксу датира још из 2022. године, а циљ је био усклађивање административних докумената са одлукама Уставног суда Аустрије који је подржао права интерсексуалних и родно неутралних особа​. Градска управа наводи да је њихова обавеза да поштују савезне законе, те да се ова пракса примењује у свим јавним установама које раде са децом, укључујући вртиће и школе.

Међутим, многи родитељи тврде да је оваква „родна инклузија“ потпуно неприкладна за вртиће и предшколске установе. Сматрају да мала деца немају способност да разумеју сложене концепте о роду и да их овакве категорије само збуњују. Поред тога, поједини критичари упозоравају на могућност да се деци у вртићу креира „родни притисак“, иако она сама можда немају никакав интерес за таква питања.

Реакције на ову политику биле су жестоке. Десничарски политичари, као и многи грађани, не крију огорчење због онога што називају „родним циркусом“ у вртићима. Познати лидер Слободне партије Аустрије (FPÖ), Херберт Кикл, изјавио је на друштвеним мрежама: „Може ли ово да буде луђе? Наша деца морају бити заштићена од оваквих будалаштина!“ Ово мишљење дели и други функционер из Штајерске, који је оценио да је ова пракса „апсурдна“ и да се на мала деца не сме вршити притисак да размишљају о темама које их природно не интересују​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Бекство из либералног раја

Чак су се огласили и представници католичких организација које су нагласиле да овакве мере представљају „одвајање деце од традиционалних вредности“ и изазивају дубоку забринутост у конзервативнијим круговима. Стиче се утисак да је дебата у Грацу само једна епизода у широј расправи која потреса Европу, где су многи људи све више забринути због нарастајућег утицаја „родне идеологије“ у јавним установама.

Грац није усамљен у овој пракси. У Берлину, у једном ноћном клубу, посетиоци при улазу морају да изаберу један од 54 (!) родна идентитета, међу којима су „агендерни“ (без рода), „бигендерни“ (два рода истовремено), „пангендерни“ (са свим родовима) и многе друге опције​. За многе грађане, овај тренд показује да се „родно лудило“ шири Европом брзином којој се све теже одупрети.

Иако поједини званичници из Граца наглашавају да је питање различитих родних категорија нешто што ће помоћи да се поштују индивидуална права и да деца која расту у неконвенционалним породичним условима имају бољу заштиту, противници ове праксе упозоравају да ће „родна инклузија“ у јавним институцијама имати негативне последице на развој деце.

„Васпитање деце је већ довољно сложено, не треба га додатно компликовати оваквим апсурдима“, изјавио је један од родитеља за локалне медије.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “РОДНО ЛУДИЛО У АУСТРИЈИ: МАЛИШАНИМА НУДЕ ДА БИРАЈУ ЈЕДАН ОД ШЕСТ (!) РОДОВА У ВРТИЋУ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *