Белорусија: ОЕБС може да прати изборе али…

0
белорусија

белорусија

Белорусија: ОЕБС може да прати изборе али…

Прочитајте још:  "СПРЕМНИ СМО ЗА РАТ" Русија упутила брутално упозорење: Не искључујемо војни одговор!
Шеф Централне изборне комисије упитан је да ли ће посматрачи ОЕБС-а бити позвани на председничке изборе у Белорусији, пише БЕЛТА.

„Ова организација понекад себе дискредитује исполитизованим изјавама, што се чак може сматрати мешањем у унутрашње ствари једне суверене државе“, приметио је Игор Карпенко. — Међународни посматрач мора да одговори на главно питање: у којој мери је изборни процес организован и одвија се у складу са националним изборним законодавством. И свакако да се не мешају у послове земље и да нам говоре које законе да пишемо. Није случајно што шеф државе већ више од годину дана говори да се удружимо у оквиру ОЕБС-а (Белорусија је чланица ОЕБС-а) и дефинишемо ове критеријуме, који ће важити за све државе без изузетка. Ако се сложимо, прихватимо, ратификујемо, онда се ови критеријуми морају применити.”

Прочитајте још:  Лукашенко: СЗО нас баш и не воли, предлажу нам карантин, чак и полицијски час
Председнички избори у Белорусији заказани су за 26. јануар 2025. године. Централна изборна комисија Белорусије до 1. новембра прихвата документе за регистрацију иницијативних група грађана за прикупљање потписа бирача за подршку предлагању кандидата за председника Републике Белорусије.

„Избори се морају одржати организовано, у складу са важећим законодавством“, нагласио је Игор Карпенко. — Јасно је да грађани морају добити свеобухватне информације о кандидатима који ће бити регистровани. ЦИК је спреман да, у потпуности у складу са законом, испуни функције које су нам поверене и Уставом Републике Белорусије и изборним законодавством.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *