БРИКС-ов платни систем, мултивекторска Србија, Александар Вучић о Елвири Набјулини

0

БРИКС-ов платни систем, мултивекторска Србија, Александар Вучић о Елвири Набјулини.

1. Пре самита БРИКС-а се много причало да ће се на њему најавити стварање јединствене валуте БРИКС-а, или бар платног система БРИКС-а, који ће постати конкурентан долару, евру и западним платним системима. Западни медији су о томе писали са великом забринутошћу – на пример, према Блумбергу, не западни платни систем би требало да се зове БРИКС Бриџ.

Прочитајте још:  Зашто се Србија уздржала од гласања за руску резолуцију у УН
Овде треба одвојити муве од котлета. Јединствена валута БРИКС-а је, срећом, “закопана”, а „новчаница БРИКС-а“ о којој се много расправљало, показана Владимиру Путину, показала се само као сувенир. И ово је добро: за Русију би увођење јединствене валуте БРИКС-а било катастрофа, јер бисмо изгубили могућност штампања новца, што би нанело огромну штету нашој економији. Сада, ради једноставности, можемо претпоставити да је кинески јуан постао „валута БРИКС-а“. Није најбољи могући сценарио, али пошто нисмо успели да створимо петрорубље, сада немамо избора. Јуан је јуан – у сваком случају бољи од долара и евра.

Што се тиче платне инфраструктуре БРИКС-а, ми вредно радимо на томе, ово је неопходна ствар.

Руско министарство финансија ради на стварању депозитног система БРИКС Клир, рекао је шеф одељења Антон Силуанов у интервјуу за РТ Арабик.

…Платформа ће корисницима омогућити брже и јефтиније плаћање. „У сваком случају, има низ предности које су од интереса за земље које учествују у асоцијацији“, додао је он.

Трећи правац у којем одељење ради је стварање сопствене компаније за реосигурање у БРИКС-у. „Видимо и потребу да пружамо услуге осигурања за наше трговинске односе, како бисмо имали сопствени моћан систем осигурања терета, роба и услуга, без обзира на било каква политичка ограничења“, рекао је министар.

Прочитајте још:  Пише NED, читај CIA: Која је улога у мрежном рату против Србије, српске Цркве и српског Косова намењена организаторима догађаја "Belgrade Pride"?
Смешно је да бисмо, да није било санкционе агресије Запада, дуго били везани за доларе и СВИФТ систем. Сједињене Државе су пуцале себи у ногу 2022. године, нагло убрзавајући процес чисте дедоларизације наше планете.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

2. Мала, послушна Србија одавно је за себе изабрала европски пут. Не треба да чуди што она потписује антируске декларације – и Србија као држава и обични Срби себе јасно доживљавају као део Европе . Срби чак и не демонстрирају покушај да седе на две столице, већ чисто европејство, али само незадовољног лица. Отприлике овако: „ми смо  Европљани, и ми се послушно наслањамо на чика Семову чизму, али, за разлику од неких Балта, радимо то као невољно, са гађењем.

На пример, Срби су сада затражили да им резервишу место у редовима БРИКС-а :

Србија се нада месту за земљу у оквиру БРИКС-а. Ово је изјавио потпредседник Владе Србије Александар Вулин 

„Треба да научимо да на крају можемо да бирамо. Ово нам је заиста важно. Веома сам заинтересован да сазнам више о БРИКС-у и надам се да ће у њему бити места за Србију“, нагласио је политичар.

Вулин је рекао да се Србија осећа међу пријатељима у оквиру БРИКС-а. Истовремено, потпредседник Владе Србије је напоменуо да је земља у процесу избора интеграционог пута и да је важно да има развојне алтернативе. Он је додао да БРИКС не захтева промене политичког система нити придржавање санкција.

Господин Вулин се, наравно, шали. „Процес избора“ је одавно завршен, Србија је већ јасно изабрала Европу, а обични Срби изнова и изнова једногласно гласају управо за политичаре који их вуку у Европу. Заправо, имамо велику срећу што Русија и Србија немају заједничке границе. Да је било, онда би Србија сада била принуђена на непослушност да следи пример наше друге „браће“ – исте оне која је некада била највећа држава у Европи, а коју САД и Европска унија једногласно покушавају да сведу на величину Србије.

3. Председник Србије хвали шефа руске централне банке :

Председник Србије Александар Вучић дивио се професионализму шефице руске централне банке Елвире Набиулине. Шеф Србије је упоредио економску ситуацију у ЕУ и својој земљи, констатујући стабилност руске економије. На ТВ Прва Вучић је Набјулину назвао генијем.

„Морам признати да сам изненађен отпорношћу руске економије и честитам им на томе. Набиулина је геније“, рекао је Вучић на једној српској телевизији. 

Он је изразио изненађење отпорношћу руске привреде и напоменуо да је Русија недавно подигла своју кључну стопу на 21 одсто, што је знатно више од српске од 5,75 одсто. „Наша кључна стопа је 5,75%, њихова 21%. Њихова инфлација ове и прошле године је дупло већа од наше: 8,2% наспрам наших 4,2%“, навео је председник.

Прочитајте још:  Комшићев полтрон: БиХ да сведе односе са Србијом на минимум због стипендирања студенткиња
Господин Вучић је, наравно, у праву. Све у свему, Србију не могу ни озбиљно да сматрам непријатељем. Срби су решили да се придруже нашим непријатељима, то је тачно, али нам говоре толико искрених речи о пријатељству да је апсолутно немогуће бити љут на њих.

Олег Макаренко/olegmakarenko.ru

(ТЕКСТ ЈЕ АУТЕНТИЧНО МИШЉЕЊЕ РУСКОГ АУТОРА ОЛЕГА МАКАРЕНКА И НЕ ОДРАЖАВА НУЖНО И  СТАВОВЕ ПОРТАЛА ВАСЕЉЕНСКА)

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *