Настављају се провокације Сарајева: Тужилаштво БиХ покренуло поступак због изградње ХЕ на Дрини

0
ХЕ на Дрини

ХЕ на Дрини

Настављају се провокације Сарајева: Тужилаштво БиХ покренуло поступак због изградње ХЕ на Дрини.

Прочитајте још:  Српска ће понудити ФБиХ мирно раздруживање уколико се настави антидејтонско деловање
Тужилаштво БиХ отворило је предмет у случају непоштивања одлука Уставног суда БиХ од стране државне Комисије за концесије, везаних за спор БиХ и Републике Српске око изградње хидроелектрана на реци Дрини.

Ради се о пројекту изградње три хидроелектране код Фоче, вредном око 520 милиона евра, којег заједнички намеравају градити Република Српска и Србија, са већинским власништвом на страни Србије.

Врше се провере

“Отворен је предмет, који је у раду, у којем смо од Суда БиХ и Комисије за концесије, недавно затражили одређену документацију. Врше се провере, а о тужилачкој одлуци јавност ће бити информирсна” – казали су за “Аваз” у Тужилаштву БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СИН ПОСЛАНИKА РАДИKАЛА ПРЕТУЧЕН: Александар Мирчић ударио конобара па добио батине
Подсетимо, 2020. године потписана је заједничка изјава премијера Републике Српске и Србије о изградњи ХЕ Бук Бијела, Фоча и Паунци у оквиру система “Горња Дрина”, а у мају 2021. положен је и камен темељац за изградњу ХЕ Бук Бијела.

Крајем 2020. године 24 посланика Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине упутили су захтев Уставном суду БиХ да реши спор, јер за овај пројекат не постоји сагласност државе БиХ.

Прочитајте још:  Војна полиција од данас обезбеђује три мигрантска пункта у Шиду
Уставни суд БиХ је одлучио да Комисија за концесије БиХ донесе одлуку, али то она ни до данас није урадила. Након што Комисија није донела одлуку, упркос продужетку рока у којем то треба урадити, Уставни суд БиХ о томе је у јануару прошле године обавестио Тужилаштво БиХ. У међувремену, на терену трају припремни радови за изградњу ХЕ Бук Бијела, пише <стронг>Аваз.

Подсетимо, по Дејтонском споразуму имовина припада ентитетима а БиХ припада само оно што је делегирано на БиХ, тако да је ово једна у низу провокација политичког Сарајева.

БН ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *