Жељко Митровић и “афера” са школском мином: Комедија у српском правосуђу

1

Предраг Миловановић (Фото: Н1)

Недавни инцидент са Жељком Митровићем, који је поставио видео снимак на коме испаљује школску мину, изазвао је бурне реакције у јавности.

Док су појединци на друштвеним мрежама захтевали да се Митровић казни, многи нису препознали да је реч о школској мини која не експлодира, већ изазива контролисану пиротехничку експлозију на циљу. Ова ситуација је изазвала лавину критика на рачун појединих правосудних представника- како то још нису реаговали, где је предњачио тужилац Предраг Миловановић.

Неозбиљност у правосудном систему

Предраг Миловановић је био међу онима који су се упецали на ову фарсу. Према извештају из “Данаса”, Миловановић је затражио процесуирање Митровића због наводног испаљивања граната, очигледно не разликујући школску мину од правог оружја. Овај захтев је постао предмет исмевања на друштвеним мрежама, где су чак и обични твитераши успели да препознају да је реч о школској мини, а не о правим гранатама. Изгледа да је тужилац Миловановић, који би требало да има основно знање о разликовању обичних средстава од правог оружја, потпуно подбацио у овој ситуацији.

Шта је школска мина?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Школска мина је војни уређај који се користи за обуку и тренинг. Ове мине су дизајниране тако да не експлодирају, већ симулирају праву експлозију на контролисан начин. На циљу изазивају пиротехничку експлозију која служи као визуелни и аудитивни сигнал, али не носи стварну опасност од детонације као праве мине. Ова врста уређаја се користи у војним вежбама и обукама како би се симулирале реалне ситуације без стварног ризика.

Тужилац који не препознаје школску мину

Прочитајте још:  Погледајте плес Жељка Митровића и Драгана Вучићевића над главом Ивице Дачића (Видео)

Овај инцидент указује на дубље проблеме у српском правосудном систему, посебно у контексту кадрова који се у њему налазе. Одговор на питање зашто Миловановић и слични тужиоци делују на овај начин је за упућене једноставан. Ови тужиоци се “узгајају” код Горана Илића, једног од осведочених “гробара” српског тужилаштва, у његовом удружењу.

Горан Илић је дуго времена био на челу Удружења које је, уместо да подиже ниво професионалности и знања у тужилаштву, изгледа производило тужиоце који нису у стању да разликују школске мине од правог оружја. Ово удружење, које финансирају страни донатори и Сорошева фондација, делује као расадник неспособности и неквалификованости у српском правосудном систему. Миловановић је само један од примера тужилаца који, уместо да доприносе правди, постају предмет спрдње и јавне критике.

Многи су на друштвеним мрежама исмевали Миловановића због његовог непознавања основних разлика између пиротехничких средстава и правог оружја. Коментари су се кретали од саркастичних до директних критика, истичући како је могуће да тужилац који би требао бити стручно оспособљен за свој посао не препознаје нешто што је чак и обичним грађанима јасно.

А да Миловановић није једини који тражи било коју прилику како да нападне Више јавно тужилаштво, па макар испао и глуп, нашао се и лист Данас, но од њих се и не очекује превише, па им се не може ни замерити.

Tužilac Milovanović o snimku na kome Željko Mitrović ispaljuje granatu: Viši javni tužilac u Beogradu bi morao da reaguje

Инцидент са Жељком Митровићем и његовим школским минама открио је не само некомпетентност одређених тужилаца, већ и дубље проблеме у српском правосудном систему. Док се обични грађани лако сналазе у разликовању пиротехничких средстава од правог оружја, изгледа да неки представници правде нису у стању да направе ту разлику.

Прочитајте још:  Осуђена Вучићева бивша жена Ксенија и Жељко Митровић

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Жељко Митровић и “афера” са школском мином: Комедија у српском правосуђу

  1. Svako ubojito sredstvo koje je školsko mora da ima žutu traku kako bi se razlikovalo od bojevog.
    Na mini koju je koristo Željko te žute trake u vidu oznake nema.
    Ali dobro, Željko je na ovaj način abolciran, ali mi koji smo radili u vojsci i sa vojskom to odlično znamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *