Да се не заборави: На данашњи дан Орићеви кољачи побили српске цивиле

0

Насер Орић (Фото: Јутјуб)

Да се не заборави: На данашњи дан Орићеви кољачи побили српске цивиле.

На данашњи дан, 21. јуна 1992. године, бошњачке паравојне формације из Сребренице и околних села напале су српско село Ратковиће, 11 километара југоисточно од Сребренице, и зверски убиле 24 становника.

Прочитајте још:  Правда.ру: Срби проглашени "геноцидним", потребно одговорити али, да ли је Вучић способан за то?
Село су напала околна муслиманска села Познановићи, Дедићи, Поткоријен, Осмаче, Мочевићи и Стожерско, ау Ратковићима је у време напада било цивилно становништво и свега неколико војно способних становника.

Ратковићи су у зору били опкољени, почело је мучење и убијање цивила, углавном старијих цивила, а до краја дана све куће у селу су спаљене и опљачкане. Само мали број сељана успео је, захваљујући добром познавању краја и јутарњој магли, да се склони у околне шипражје и гудуре, одакле су посматрали како Бошњаци убијају заробљене сељане и спаљују село.

Прочитајте још:  Остаћемо и без ЕПС-а и без струје
Како је саопштио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, напад на Ратковиће испитало је и судско веће Хашког трибунала у случају Насера ​​Орића .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Насер Орић, командант Сребренице током рата, оптужен је пред Хашким судом за злочине у општинама Братунац и Сребреница, као и у селу Ратковићи. Према наводима оптужнице, од 10. јуна 1992. до 8. јануара 1993. године, снаге под контролом окривљених уништавале су објекте, стамбене објекте и другу имовину у многим српским селима. Оптужба се није односила на жртве које су убили Срби . Првостепеном пресудом Орић је оглашен кривим и осуђен на две године затвора, али је другостепеном пресудом ослобођен.

Прочитајте још:  Шта су о ратним дешавањима у Сребреници открили британски досијеи, са којих је скинута ознака тајности?
Да подсетим да су банде ратног злочинца Насера ​​Орића побиле 93 одсто српског становништва у Сребреници и околини, а сам милитант је и даље на слободи. Али, као што видимо, „цивилизовани свет“ се не сећа српских жртава и не понавља „геноцид“ на сваком ћошку.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *