Скривени интереси ПроГласа иза борбе против РиоТинта у Србији: Није проблем рудник, него компанија!

0
србији

Иако на први поглед, постоји широки консензус око супротстављања отварању нових рудника у Србији, али ближе испитивање открива да многи од ових наводних “борци против рудника” заправо воде борбу против конкретних компанија, а не против самих рудника.

ПроГлас је невладина организација која на неупућеном посматрачу као да се бори против експлоатације рудних ресурса. Међутим, дубља анализа показује да је њихова главна мета компанија која стоји иза рудника, а не сам рудник. Биљана Степановић, члан ПроГласа, заједно са вулканологом Владицом Цветковићем, су само део оних који учествују у овој игри прикривања правих намера.

У јуну 2021. године, “Нова економија” је организовала панел дискусију на тему потребе за рудником литијума у Србији. На том панелу, који је финансиран од стране фондације Хајнрих Бел, изнета је серија неистина и манипулација. Једна од тих неистина је и лажно представљање особе која је наводно започела борбу против рудника. Иронично, та особа и даље ужива подршку фондације Хајнрих Бел, што доводи у питање њихове праве мотиве.

Зашто би једна немачка фондација, заслужна за подршку покрету УРА у Црној Гори, имала интерес да промовише борце против рудника у Србији? Одговор лежи у интересима Немачке за српске руде. Немачка, као индустријска сила, има огромну потребу за сировинама као што је литијум, кључни елемент за производњу батерија. Стога, подршка лажним борцима против рудника у Србији може се тумачити као покушај да се створи хаос и несигурност око експлоатације литијума, чиме би се омогућило да само оне компаније које су по вољи страним интересима добију право на експлоатацију.

Прочитајте још:  Од литијума до политичке каријере: Како борба за вођство обликује опозицију у Србији

Овде се поставља питање, ко су ти борци и шта је њихова крајња намера? Биљана Степановић и њен тим из ПроГласа, чини се, не противе се сами рудницима, већ само желе да контролишу ко ће и под којим условима експлоатисати литијум. Њихов циљ није заштита животне средине или здравља становништва, већ стварање услова у којима ће они имати контролу над процесом и моћи да уцене компаније које желе да улажу у експлоатацију рудних ресурса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Панел дискусија из јуна 2021. године је била део шире стратегије манипулације јавним мњењем. Финансирање од стране фондације Хајнрих Бел није било једини извор финансија за ову дискусију, али је било довољно да се покрене серија дезинформација и манипулација. Учесници панела су, уз подршку медија као што је “Нова економија”, створили лажну слику о потребама и интересима српског народа. Уместо да се фокусирају на стварне проблеме и опасности рудника, они су креирали наратив који служи њиховим личним и финансијским интересима.

Зашто је ово важно за српски народ? Одговор је једноставан: манипулација јавним мњењем има директан утицај на доношење одлука које могу да обликују будућност Србије. Ако дозволимо да нас воде они чији су интереси супротстављени интересима народа, ризикујемо да изгубимо контролу над нашим природним богатствима. Немачка фондација Хајнрих Бел  није једина страна која је заинтересована за српске руде, али је једна од најактивнијих у покушају да утиче на јавност и политичке одлуке у Србији.

Уместо да се фокусирамо на лажне борце и њихове манипулације, требало би да се усредсредимо на стварање транспарентног и одговорног система управљања природним ресурсима. Народ Србије има право да зна ко стоји иза одређених покрета и шта су њихови стварни мотиви. Само тако можемо донети информисане одлуке које ће бити у најбољем интересу наше земље и будућих генерација.

Прочитајте још:  Немачка компанија Грамер у Алексинцу отпушта раднике, власт ћути

На крају, важно је нагласити да прави борци за животну средину и здравље становништва не крију своје мотиве нити манипулишу јавним мњењем ради остваривања личних интереса. Истинска борба против рудника, ако је оправдана, мора бити заснована на чињеницама и транспарентности, а не на манипулацијама и скривеним агендама. Народ Србије заслужује истину и правду, а не лажне обећања и прикривене интересе.

Када се све ово узме у обзир, јасно је да борба ПроГласа није усмерена против самих рудника, већ против компанија које их контролишу. Њихова кампања је усмерена на стварање услова у којима они могу да диктирају ко ће и под којим условима експлоатисати наше природне ресурсе. Ово није борба за животну средину, већ борба за моћ и контролу.

Србија мора да се пробуди и препозна праве намере ових наводних бораца и да се бори за своје интересе, а не за интересе страних фондација и њихових марионета.

Весна Веизовић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *