Суђење официру ЈНА за погибију припадника немачке цивилне и аустријске војне тајне службе на словеначком аеродрому “Брник” 1991. године

1

Адвокат Душан Братић изјавио је да “Србија није укупно за све догађаје у Словенији, Хрватској и БиХ подигла 27 оптужница, а Словенија је за само оних 10 дана сукоба подигла 28 оптужница против више од 100 припадника ЈНА. У Словенији нико ни од званичника, нити од грађана никада није јавно рекао, “зашто се воде поступци толико година након сукоба?”, а код нас се свакој оптужници за злочине над Србима приговара зашто после 20 година?”

На теренско возило слично војном, код торња на аеродрому Брник товарене су цеви које су личиле на ракете. Онда се упутило преко писте великом, што би ми војници рекли борбеном брзином и дошло до краја где су били припадници територијалне одбране Словеније. Осматрач је јавио да су ту истоварили та средства, за која смо проценили да их премештају како би спровели напад на војнике ЈНА на аеродрому, а онда се то возило окренуло и вратило назад.

Затим се поново појавило на писти, крећући се према положајима батаљона ЈНА. Комадант батаљона је наредио да се испале упозоравајући пуцњи, што је и учињено и гађано је испред возила. Реакција возача је била још већа брзина возила и оно се одвезло до краја писте и ту поново истоварило борбена средства. Пратећи његов повратак одједном сам приметио велики пламен и возило се претворило у горећу кутију. Никоме од нас није могло да падне на памет да се испред тенковских и топовских цеви током борбених активности у том возилу налази екипа новинара.

Ово је сведочећи пред Окружним судом у Крању, због погибије двојице странаца Николаса Вогела и Норберта Вернера 28. јуна 1991. године, на суђењу оптуженом мајору ЈНА Данилу Радовановићу, тада комаданту батаљона ЈНА на аеродрому Брник, испричао Владета Балтић, генерал – мајор у пензији и доскорашњи заменик командната Копнене војске Војске Србије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  МИЛАН КНЕЖЕВИЋ ПОРУЧИО РЕИСУ ФЕЈЗИЋУ: Вама смета митрополит Амфилохије, а мени не смета медреса “Мехмеда Другог Освајача”!

Иначе за Вогела и Вернера према једним информацијама наводи се да су били новинари, а према другим агенти немачке обавештајне и аустријске војно обавештајне службе. Према доказима са фотографија они су се тада закуцали у аеродромски трактор за вучу авиона.

Балтић је у овом поступку сведочио видео линком из Специјалног суда у Београду, а на тај начин и окривљени Радовановић приступа суђењима. Овај сведок је испричао и да је те ноћи територијална одбрана Словеније напала једниницу батаљона ЈНА на аеродрому и да је тада рањен комадант Радовановић. Испричао је и шта се дешавало пре инцидента на писти.

– Ту је било још и других новинара, екипа Јутела је обишла положаје батаљона, па није било никаквих инцидената нити проблема – казао је Балтић. – У униформи полиције Словеније био нам је пришао човек и љубазно рекао да ће полиција учинити све што је потребно да одстрани новинаре и цивиле, који су желели да путују, да војска тиме не треба да се бави и почели су да поступају у складу са тим договором. Врло брзо се на терену разјаснила ситуација, тако да су у зони ограде иза жице били припадници словеначке територијалне одбране и полиције, а на аеродрому оклопна јединица ЈНА. Веома брзо је отворена ватра на јединицу ЈНА и рањен је наш стражар. Уважено је да је ватра започета из нехата и мајор Радовановић је жело да овај инцидент изолује, па је заменик нкомаданта склонио оружје са транспортера и на њега окачио белу заставу као знак да жели да преговара. На жалост припадници територијалне одбране су почели да пуцају ракетним оружјем према белој застави и тада је рањен један официр и три војника.

Прочитајте још:  Трећина новца за лабораторијски материјал у здравству потрошена несврсисходно

Суђење Данилу Радовановићу се наставља почетком септембра сведочењем друга два официра у пензији, који ће доћи у суд у Београду из Бањалуке, јер суд у Крању није успео да са Бањалуком успостави видео линк из техничких разлога, па је Србија прихватила да они сведоче из Београда.

28 ОПТУЖНИЦА ЗА 10 ДАНА РАТА

У Словенији је вођено 27 судских поступака против официра, подофицира и војника ЈНА због наводних ратних злочина и сви су окончани ослобађајућим пресудама. Поступак мајору Данилу Радовановићу је 28. Србија је у свим поступцима пружала међународну правну помоћ, а Словенија је један једини захтев нашег Тужилаштва за ратне злочине одбила 2021. године.

Такође, Србије није укупно за све догађаје у Словенији, Хрватској и БиХ подигла 27 оптужница, а Словенија је за само оних 10 дана сукоба подигла 28 оптужница против више од 100 припадника ЈНА. Како адвокат Братић наводи у Словенији нико ни од званичника, нити од грађана никада није јавно рекао, “зашто се воде поступци толико година након сукоба”, а код нас се свакој оптужници за злочине над Србима приговара зашто после 20 година.

ИСПИТИВАЊЕ НА “КВАРЊАКА”

ЗА ово сведочење генерал – мајор Владета Балтић на захтев словеначког суда ослобођен је од стране Министарства одбране Србије чувања војне тајне везане за догађаје на аеродрому Брник 28. јуна 1991. године. Током сведочења тужилац у Крању почела је да га испитује ко су биле старешине у линији командовања у батаљону, претпоставља се у намери да на тај начин обезбеди податке за евентулано даље оптужење у линији командовања. Тада је енергично реаговао бранилац окривљеног Радовановића адвокат Душан Братић тражећи од Балтића да на то не одговара.

Прочитајте још:  Русофил Дачић: Србија неће постати члан БРИКС

– Тужилац то не сме да пита сведока, јер је ван граница војних тајни за које је ослобођен обавезе чувања. Словеначко тужилаштво злоупотребљава добру вољу и сарадњу државе Србије. Ово је главни претрес према Радовановићу, ако их занимају други, нека отворе нову истрагу, па нека истражују – казао је Братић, након чега је суд у Крању уважио овај његов приговор.

Новости / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Суђење официру ЈНА за погибију припадника немачке цивилне и аустријске војне тајне службе на словеначком аеродрому “Брник” 1991. године

  1. Доказ неспособности политичара у СРБИЈИ од 1990 до данашњих дана. Какво бре суђење и бакрачи прекидач то и завршио причу у сопственој држави одлучују СРБИ .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *