Хрватска прети Црној Гори: Узвратићемо због резолуције о Јасеновцу

0
хрвати, хрватска

Хрватска (Фото: EPA-EFE/Christian Bruna)

Хрватска прети Црној Гори: Узвратићемо због резолуције о Јасеновцу.

Прочитајте још:  Покрет резолуције
Посебна саветница хрватског шефа дипломатије Ванда Бабић Галић изјавила је да ће Хрватска узвратити Црној Гори због усвајања резолуције о Јасеновцу, али није прецизирала како, односно хоће ли блокирати црногорски пут ка Европској унији.

– Смер деловања, време и начин ће одредити влада и премијер (Андреј Пленковић). Нећемо то најављивати преко медија, али они који треба да брину нису хрватски грађани ни Република Хрватска. Дакле, како? Знаћете, одговорила је Бабић-Галић у данас објављеном интервјуу Вечерњем листу, упитана хоће ли Хрватска блокирати пут Црне Горе у ЕУ и како.

Прочитајте још:  ПОЗАДИНА ПОЗИВА СТОЛТЕНБЕРГУ ДА ДОЂЕ У ЦГ: Нова власт пере црни образ НАТО-а!
Она је подсетила да је Хрватска упутила „снажну и јасну ноту“ Црној Гори пошто је недавно у црногорском парламенту усвојена Резолуција о геноциду у логорима Јасеновац, Дахау и Матхаузен.

– Жалости нас што је Црна Гора нашу отворену и пријатељску руку и све што смо за њен европски пут чинили препознала као слабост, а не као као квалитет и снагу, додала је саветница хрватског министра спољних и европских послова Гордана Грлића Радмана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Секулин дух из боце – Ноло Аџић – о новој партији: Поништићемо Темељни уговор!
Упитана како та резолуција штети Хрватској, кад та држава није наследница НДХ нити има везе са логорима смрти, Бабић Галић је одговорила да она не штети Хрватској, иако је то њена интенција.

“Она штети само Црној Гори и њеним грађаним, јер их враћа и постаје тег који им не допушта даље. Владајућа структура ставила је црногорском народу окове и закључала их у некој давној прошлости с којом они немају никакве везе. Оне везе које се могу ишчитати везане су уз неке друге интересе и неке друге пројекте и програме”, оценила је она.

Према њеним речима, није први пут да Црна Гора на своју и штету својих грађана поданички остварује туђе замисли и пројекте.

Прочитајте још:  ДРАГИЊА ВУКСАНОВИЋ СПРЕМА КОНТРАУДАР
Она је рекла да се резолуцијом жели „пробудити гнев и мржња народа да би се додатно нарушили хрватско-црногорски односи, или потпуно блокирала интеграција Црне Горе у пуноправно чланству у ЕУ“.

Такође је додала да је она „само наставак уградње Црне Горе у ‘српски свет‘“ оценивши да та резолуција изазива забринутост и неспокој хрватске мањине у Црној Гори, али и слободоумног црногорског народа и свих поштених грађана те државе.

Прочитајте још:  Десетак пацијената затражило помоћ у КБЦ Косовска Митровица
Посебна саветница шефа дипломатије поновила је да је доношење резолуције освета Хрватској и Њемачкој које су подстакле резолуцију о Сребреници, чему се придружила и Црна Гора.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *