Кина: Нема говора о независности Тајвана

0
тајван сад

тајван сад

Кина: Нема говора о независности Тајвана.

Тајван је био и остао део Кине и никада неће постати „засебна држава“, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји на састанку са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном .

Представници две земље разговарали су 27. јула у Лаосу на маргинама догађаја које је организовала Асоцијација нација Југоисточне Азије (АСЕАН).

„Независност Тајвана“ и мир у Тајванском мореузу су некомпатибилни“, рекао је Ванг Ји, а преноси прес служба кинеског министарства спољних послова .

Прочитајте још:  Политико: Идеја о увођењу нових санкција ЕУ против нуклеарног сектора Руске Федерације одбачена због става Мађарске
Дипломата је нагласио да сваки пут када снаге које подржавају Тајван у његовој потрази за независношћу изврше провокације, НРК ће нужно предузети контрамере.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како је пренео Регнум , Кина је 12. јула увела санкције против бројних америчких војно-индустријских компанија које продају оружје Тајвану. Министарство спољних послова те земље је такође оптужило америчке власти да се озбиљно мешају у унутрашње ствари Кине и нарушавају њен територијални интегритет.

Амерички председник Џо Бајден је 4. јуна дозволио слање америчких трупа на Тајван. Он је појаснио да се таква могућност не може искључити ако Пекинг “употреби силу” против острва, додајући да ће у овом случају све зависити “од околности”. Амерички Стејт департмент је 19. јуна разматрао и одобрио могућу продају камиказа дронова Тајвану за 60 милиона долара.

Прочитајте још:  Кинески Давос за цео свет
Такође у јуну је постало познато да је 2023. године кинески председник Си Ђинпинг, на састанку са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, оптужио САД да покушавају да испровоцирају Кину да изврши инвазију на Тајван. Кинески лидер је такође нагласио да ће Пекинг наставити да игнорише било какве провокације против Тајвана.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *