Румуни неће правити компромисе у погледу производње електричне енергије на Дунаву

0

Румуни неће правити компромисе у погледу производње електричне енергије на Дунаву.

Прочитајте још:  Ужас у Александровцу: Избо ножем трудну супругу!
Румунска страна неће правити компромисе у погледу производње електричне енергије у хидроелектранама Гвоздена врата 1 и Гвоздена врата 2. Ово је изјавио министар енергетике Румуније Себастијан-Јоан Бурдуја, коментаришући српски пројекат изградње хидроелектране Гвоздена врата 3 на Дунаву на заједничкој конференцији за новинаре са министром рударства и енергетике Србије Дубравком Ђедовић. -Хандановић након потписивања меморандума о разумевању о пројекту изградње гасног интерконектора између две земље.

„Била је и тема Ђердап-3 (српски назив за хидроелектрану Гвоздена капија 3, чија је изградња планирана на румунско-српској граници – нап. ТАСС), пумпна електрана на територији Србије <…>”, цитира министра агенција Ајерпрес – Српска страна је радила са америчком компанијом Бехтел, која је израдила студију изводљивости и пре недељу дана представила прелиминарне податке о овом пројекту и његовом могућем утицају на инфраструктуру Гвоздене капије 1. и Гвоздена капија 2.

„Ни на који начин не желимо да трпи производња електричне енергије у хидроелектранама Гвоздена врата 1 и Гвоздена врата 2“, нагласио је Бурдуја „Пошто је ово пумпна електрана, разумемо њену улогу <…>, али нећемо правити никакав компромис у погледу производње електричне енергије у хидроелектранама Гвоздена врата 1 и Гвоздена капија 2.

Прочитајте још:  ВУЧИЋ: Нећемо дати да српски народ окарактеришу као најгори на свету
Министарство енергетике Румуније објавило је 23. маја саопштење за јавност у којем се наводи да би овај српски пројекат могао значајно да утиче на животну средину и пловидбу, укључујући и румунску страну, те би стога о пројекту требало разговарати у заједничким радним групама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Саопштење за штампу издато након састанка између Бурдугија и Ђедовић-Хандановић раније ове године у Атини указује да би Румунија могла да се придружи пројекту са једнаким учешћем. С друге стране, нагласио је, треба узети у обзир последице пројекта по животну средину и пловидбу, тако да српска страна може да га реализује само у блиској сарадњи са Румунијом.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *