“НА ОСНОВУ ИЗЈАВА ОСУМЊИЧЕНИХ ДАНКИНИ БИОЛОШКИ ТРАГОВИ СУ МОРАЛИ БИТИ ПРОНАЂЕНИ” Стручњаци јасни: Дуг је ово процес, али верујемо да је девојчица жива!

0

Foto: ST/Vladimir Lukić, Društvene mreže

Форензичка анализа предмета који су припадали осумњиченима за њено убиство није пронашла трагове Данкине ДНК.

Случај нестанка двогодишње Данке Илић већ готово пет месеци потреса Србију, а најновије информације о форензичким истраживањима доносе нова сазнања. Форензичка анализа предмета који су припадали осумњиченима за њено убиство није пронашла трагове Данкине ДНК.

О овоме су причали Маја Јовановић, Председник НАОС-а и генерални секретар „IBSSA-Biroa за борбу против трговине људима и др Љубиша Божић специјалиста судске медицине и стални судски вештак.

– Очекивати да ће трагови ДНК девојчице доспети до њихових оруђа је била једна потенцијална прича и морао је да се елиминише такав вид постојања ДНК резултата. Број од 400 узорака је више резултат пресије и карактера догађаја, јер ради се о нестанку детета и онда ви морате да идете широко – рекао је Божић и додао:

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– То нису ни примарни ни секундарни трагови. То су потенцијално могли да буди терцијерни трагови. Није било за очекивати да ће они пронађени. Али то је уобичајени систем елиминисања. То је дуг процес. Сваки траг треба посматрати визуелно, па се фокусирати на то. ДНК анализа није постојала уназад до неког времена, а једнако су се људи осуђивали на све могуће казне.

Јовановић сматра да информација да је девојчица у Немачкој није допринела истрази:

– Та изјава је свима нама позната у медијима. Мало је нереално и одаје утисак да је то лажни профил и покушај да се још више замути ова прича. Човек није могао сам да направи профил и да даје такве изјаве тако да особа која их даје са лажног профила не помаже много у истрази. Једина речиница коју ћу поновити јесте да је без пронађеног тела Данка Илић нестала девојчица и не можемо рећи да је убијена – каже Јовановић и додаје:

Прочитајте још:  ЕЛИТНЕ ЈЕДИНИЦЕ НЕМАЧКЕ МОРНАРИЦЕ: Стационирани, чекају старт, шта се спрема?

– Када говоримо о вештачењу и биолошким траговима, на основу првих изјава осумњичених, биолошклих трагова је морало да буде. Временски оквир показује да нису пронађени биолошки трагови и на алату који је заплењен пронађени су само биолошли трагови животињске крви и крви осумњичених који би могли настати због повреде приликом њиховог коришћења. Ми на сваку информацију реагујемо са резервом. Сви се надамо да је Данка жива.

(Курир)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *