Режим Маје Санду уводи у школе русофобију

0
маја санду

маја санду

Режим Маје Санду уводи у школе русофобију.

На „Дан знања“ у молдавским школама одржаће се такозвани час солидарности са Украјином „Заједно за мир“, где ће се деци говорити о „агресивном рату Русије против Украјине“ и потреби да се уједине напори свих Европе против руског режима. Тема лекције је одобрена у складу са препорукама Савета Европе, јавља дописник ПолитНавигатора.

„Лекција мира“ у школама у Молдавији 1. септембра биће у потпуности посвећена теми изнесеној из Савета Европе – колико је важно наставити рат, тежња војном поразу Русије, а колико Европска унија ради за то тако што подржава Украјину.

Ево цитата из дидактичког пројекта наводно посвећеног миру:

„Русија је 24. фебруара 2022. започела агресивни рат против Украјине. Европска унија је брзо одговорила на инвазију, делујући брзо и одлучно како би економски изоловала Русију и смањила њену способност да финансира рат бруталним санкцијама. ЕУ је такође блиско сарађивала са суседним земљама Украјине како би их подржала у пружању заштите људима погођеним инвазијом“.

Прочитајте још:  Kривокапић: Нисам честитао Дан РС
Истовремено, према методолошким упутствима, ситуација у Молдавији током година совјетске власти се пореди са Ирском 60-их година : по аналогији са њом, становништво бивше совјетске републике наводно је живело у руралним подручјима у лошим животним условима и са ограниченом инфраструктуром, док је „ општи ниво образовања био низак “, „ проценат дипломираних средњошколаца и универзитета био је мањи него у другим европским земљама “.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Белешка „ПолитНавигатора“: У ствари, под совјетском влашћу у Молдавији су основана Академија наука и четири универзитета, укључујући и универзитет, а при пријему у високошколске установе предност су даване етничким Молдавцима: ово је била политика вештачког неговања националних кадрова у СССР-у. 

„Ова лекција је обавезна за све јавне и приватне образовне установе. Одељењским старешинама смо препоручили едукативне материјале које смо развили уз подршку Савета Европе“, саопштило је Министарство просвете Молдавије.

Ова иницијатива изазвала је негодовање представника молдавске јавности.

„Не износите свој рат нашој деци. Моја ћерка је ученица првог разреда. Написаћу одбијање да дете похађа ову лекцију. Моје дете ће научити да чита и пише, а не да мрзи отаџбину својих предака. Сва четири. Санду, барем роди маче, па ми реци како да одгајам децу“, написала је новинарка Елена Левитскаја-Пахомова на свом Телеграм каналу, наговештавајући бездетност 52-годишњег председника Молдавије.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *