Електрични аутомобили – тихе убице на путевима! Литијум-јонске батерије могу изазвати масовне катастрофе!

0
аутомобили, електрични

Електрични аутомобили, у почетку представљени као револуционарна решења за смањење емисије штетних гасова и очување животне средине, све више показују своју мрачну страну. Број несрећа изазваних овим возилима непрекидно расте, а последице су све трагичније. Није потребно много да схватимо да су електрична возила, упркос својој привидној модерности и напредној технологији, заправо потенцијално смртоносне машине које је немогуће у потпуности контролисати.

Недавни случај из Јужне Кореје, који је узнемирио јавност широм света, само је један од примера опасности које ови аутомобили представљају. Видео који је кружио друштвеним мрежама приказао је запаљење електричног аутомобила у подземној гаражи. Последице су биле катастрофалне – оштећено је чак 880 других возила, а 1600 домаћинстава остало је без струје и воде седам дана. Један аутомобил, једна батерија, и једна експлозија били су довољни да се изазове хаос и страдање на незамисливом нивоу.

Шта можемо очекивати у будућности са порастом броја електричних возила на путевима? Ако помножимо бројеве ових инцидената са хиљаду, што је реална прогноза са све већим бројем електричних возила, добијамо сценарио апокалиптичних размера. Да ли желимо да живимо у страху од ових ‘еколошких’ возила која представљају статусни симбол за оне који их купују? Тешко је замислити свет у коме су ове “иновације” свакодневна претња нашим животима и безбедности.

Трагедија која је задесила Нови Сад, у којој је изгубљена једна млада породица, требало би да нам буде довољан аларм за размишљање. Да ли нам треба још доказа да је оваква технологија непоуздана и опасна? Литијум, основна компонента у батеријама ових возила, представља проблем од почетка до краја производног процеса. О складиштењу и транспорту ове запаљиве сировине кроз нашу земљу да и не говоримо.

Прочитајте још:  Научници откривају које воће је најрадиоактивније

Ако узмемо у обзир податке које је објавио Рио Тинто, а који указују да би се годишње могло производити 58.000 тона литијум карбоната, и ако то поделимо на 320 радних дана у години, добијамо дневну количину од 181,25 тона. То је огромна количина опасног материјала који би се кроз нашу земљу превозио, са свим потенцијалним ризицима које то доноси.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Рудник нећемо, то је јасно, али остаје питање: како ћемо решити све остале проблеме које ова технологија доноси? Док се свет диви електричним аутомобилима као будућности транспорта, ми морамо бити свесни реалности. Ове батерије су опасне, њихова производња и складиштење су ризични, а њихова употреба може бити фатална.

Време је да се одлуке доносе с главом на раменима. Литијум-јонске батерије морају постати прошлост. Неопходна је хитна реакција, пре него што изгубимо још више живота и пре него што се деси још више несрећа. Будућност је у превенцији, а не у игнорисању проблема. Одлука је на нама – да ли ћемо допустити да нас ове машине униште или ћемо се освестити и предузети потребне мере.

Васељенска / Заштитимо Јадар и Рађевину

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *