У Добрљину обновљена спомен-обележја Србима страдалим у два последња рата

0

У Добрљину обновљена спомен-обележја Србима страдалим у два последња рата.

Спомен-обележја погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, те цивилима и борцима НОР-а обновљена су у Добрљину код Новог Града, те је тим поводом страдалима служен помен.

Спомен-обележје у Добрљину за 29 погинулих бораца Војске Републике Српске и шест цивилних жртава рата изграђено је 2007. године од кад се сваке године уочи Велике Госпојине служи помен.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић је овом приликом истакао да је задовољан како локална власт води рачуна и обнавља спомен-обележја.

Прочитајте још:  Прекрштавање Срба под “крватским маљем” у рукама Ватикана
Он је навео да је као председник Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова присутан у свим локалним заједницама, те да готово да нема места у којем није спомен-обележје Србима страдалим у минулим ратовима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– То значи да је српски народ страдлачки. С друге стране, у овом времену ревизије и фалсификовања историје таквом народу желе резолуцијама ставити етикету геноцидног. Од жртве праве агресора, а од агресора жртву – рекао је Егић и додао да се то неће и не смије дозволити.

Председник Општинског одбора СУБНОР-а Драго Тодић рекао је да је на подручју општине Нови Град у Другом светском рату страдало је 5.000 цивила и 2.000 војника.

– У Добрљину, Куљанима и Водичеву страдало је 1.500 цивила и 211 бораца Народно-ослободилачког рата – рекао је Тодић.

Он је нагласио да је у Другом светском рату на Козари у Поткозарју и Подгрмечу страдалао 105.000 становника међу којима 14.000 деце до 14 година.

Прочитајте још:  Вучић: Норвежани ће управљати српским предузећима, па не би крали партијски кадрови
Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да младе генерације треба да знају истину о томе шта се на овим просторима дешавало.

– Иницијатива за обнову спомен-обележја дошла је од одборника у Скупштини општине Нови Град из Добрљина – рекао је Дрљача и додао да је за ту намену из општинског буџета обезбеђено 22.000 КМ.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *