Нема више тајних веза: ЈЕРОТЕЈ, „НЕ ДАМО ЈАДАР“ И ВУЧИЋ

0
јеротеј

(Епархија Шабачка)

Ето, ни та веза из наслова, више није тајна. У недељу, 25. августа 2024. у Г. Недељицама у храму Св. Георгија, свету литургију одслужи тзв. владика шабачки Јеротеј. Оно што је претходило доласку Јеротеја у Г. Недељице је ипак занимљивије, из добро обавештених кругова сазнајемо да је Јеротеј захтевао да на литургији буде мало друштво, али одабрано.

Осим припадника удружења „Не дамо Јадар“ сви други би били непожељни, поготово ми из „Заштитимо Јадар и Рађевину“. Владика шабачки Јеротеј је у Г. Недељице управо дошао као извидница, пред посету Александра Вучића Јадру и Рађевини, практично сондирање терена и смекшавање лидера из Удружења из наслова.

На снимцима које је објавила епархија шабачка управо се потенцира на удружењу „Не дамо Јадар“ док је скупина око владике прошарана истакнутим члановима тог истог удружења и заклетим присталицама Рио Тинта. Не би само Златка и Небојше, вероватно су се са владиком састали у неком сепареу, како и доликује првацима.


Сељаја канцеларије председника Републике Србије Александра Вучића на запад Србије је у току, терен припремљен, само још да се окречи и може да прима госте. После слома београдског устанка и изгубљених битака на Прокопу и Згазели, вође и вођице устанка саопштише да се више неће срљати нити блокирати Србија. Већ сутрадан после слома пуча поче се у Г. Недељицама говорити, најпре међу неуспешним пучистима, да је за све неспоразуме око пројекта рудника литијума у Јадру крива она депонијица баш у Г. Недељицама, па ето кад би и њу пребацили у Рађевину, ко зна… Иначе, сам рудник јадарита и постројење за екстракцију литијума никад није ни био проблем. Вероватно су зато и ћутали 17 пуних година и живели у слози и љубави са Рио Тинтом, али ето некоме, поред онолике депоније у Рађевини зафали још једна, јес’ малешна, али направи русвај.

Остаје нам неколико дана да видимо Вучића у пресељеној и окреченој канцеларији у Јадру и сазнамо ко ће се све одазвати на дијалог. „Заштитимо Јадар и Рађевину“ неће сигурно. Нама не треба ни асфалт ни струја ни водовод, баш као што нам не треба ни рудник. Чак и кад би са мештанима Јадра и Рађевине а нарочито са „Не дамо Јадар“ и оном групицом из Крупња, окупљеном око оног Штефике, кога Вучић чека да се врати из Шведске, иначе би канцеларија већ радила, и постигао неки договор, то не вреди ништа. Очекујемо да народ Јадра и Рађевине, одан Вучићу и Рио Тинту тј. издаји Србије, „спонтано“ затражи да се о руднику изјасне сви а не само баксузи који не желе просперитет Србије. Већ виђено, носале би се и потписивале некакве петиције у знак подршке Вучићу (ионако нам предстоји триста година без правог председника, прорече Ана Брнабић) и отварању рудника литијума. Зна Вучић, а и Рио Тинто, да оно што је скупио, с коца и конопца, тзв. стручњака, није довољно ни да пекару или апотеку отвори. Треба му пристанак локалне заједнице тј. народа и то свих, ако само један неће = нема рудника. Али, све је то џаба, „Заштитимо Јадар и Рађевину“ има толико јаке аргументе да је сељаја председникове канцеларије узалудни посао, нарочито оно кречење исте.

Што се тиче „Не дамо Јадар“, који је како већ наведох своју стратегију ратовања преокренуо за 180 степени, после оног кратког брифинга пред почетак београдског пуча у УДБИ, ако имају било какву намеру да преговарају са Вучићем боље да се расформирају и преспавају председникову турнеју по Јадру и Рађевини. Ово вам је последња шанса, да колико толико, сачувате образ.

Сви ви који пратите рад нашег и других удружења сте сведоци које започео дијалог са Рио Тинтом и које су последице тога. Ипак ћу вас подсетити, био је то проф. др Ратко Ристић који је на РТС са Маријанти Бабић отворио дијалог и то, како он тада слага, у име хиљада становника Јадра, мислећи првенствено на Г. Недељице, као да остатак Јадра и Рађевина не постоје. Наравно, после тога на Н1, Нову С… потрчаше Златко, Небојша и Маријана Петковић и ето шта би. Још да вас подсетим да је „Не дамо Јадар“ пре почетка дијалога издао саопштење на својој фејсбук страници којим се позива на игнорисање било каквог дијалога са Рио Тинтом. Али кад су они у питању… ни небо им није граница.

У прилогу текста, достављамо вам линк са снимцима из порте цркве Св. Георгија у Г. Недељицама, од 25.08.2024.
https://www.eparhijasabacka.rs//menu/episkop-jerotej-bogosluzhio-u-gornjim-nedeljicama

Председник удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“
Алимпић Момчило

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *