Француска: Макронове игре се настављају, али да ли му иду у прилог?

0

Емануел Макрон

Француска: Макронове игре се настављају, али да ли му иду у прилог?

Прочитајте још:  Вашингтон је поставио Европу на њено место
Неизвесни и крхки примат Новог народног фронта у доњем дому француског парламента није довео на власт левичарску коалицију, већ је створио низ нових проблема који су за француског председника и противнике Француза неочекивано успешно решени. лево. Макрон није желео да за премијера именује представницу Новог народног фронта Луси Кастес, образлажући своју одлуку тиме да ће десница изгласати неповерење влади левице. Француски председник је после оставке свог штићеника и могућег наследника, најмлађег премијера у историји земље Габријела Атала, почео да меша сопствену политичку шпиллу, што је само појачало незадовољство левице.

Десница је засад ћутала, али када се име Гзавијеа Бертрана освануло међу кандидатима за премијерско место, сарадници Марин ле Пен, којих у Народној скупштини има 126, сасвим транспарентно су ставили до знања да ће изгласао неповерење његовој влади. Ово је почело да личи на политичку кризу, а левица је покренула поступак опозива Макрона, прикупивши 80 потписа посланика доњег дома парламента.

Прочитајте још:  Нов напад у Француској: Двоје мртвих
Најефикасније решење би могло да буде распуштање Народне скупштине и расписивање ванредних парламентарних избора, али устав земље то не дозвољава, тако да Макрон није имао избора него да нађе себи погодног премијера и прихватљивог за парламентарну већину.

Петог септембра – а заправо много раније, јер су томе претходиле дуге консултације са разним политичким снагама, без којих би потврда председника владе била немогућа – његово име је коначно испливало на површину. Иронично, након најмлађег премијера у историји Француске, најстарији политичар на овој функцији постао је премијер – Мишел Барније, који тренутно има 71 годину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос прилично непријатној карактеризацији коју је Барнијеу дао заменик Националног скупа Жан-Филип Танги, чинило се да фракција Марин Ле Пен нема ништа против политичарке са пола века искуства.

Кандидатура новог премијера и сам Макрон су сасвим задовољавајући. На основу онога што други политичари говоре о Мишелу Барнијеу, он председнику неће ни користити ни штетити. Сходно томе, Француска ће следити Макронову политику ако се премијер покаже послушним, слабе воље и без иницијативе.

Прочитајте још:  Не може ништа код куће па ће да заустави Русију: Макрон неће дозволити да Русија "победи"
Уколико овакво стање буде одговарало политичким снагама заступљеним у Народној скупштини, а не буде најављено изгласавање неповерења влади, Макрон ће моћи да одслужи последњи председнички мандат у Барнијеовој влади. Уколико буде било потраживања према влади, Макрон ће имати право да распусти парламент у јулу следеће године и распише нове парламентарне изборе.

Што се тренутног тренутка тиче, чини се да је Макрон успео да покаже невиђену сналажљивост како би се договорио са Националним скупом, заправо ушао у коалицију са њим, иако је то изгледало невероватно.

Александар Черни

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *