“Антикинеска недеља”показала слабост Сједињених Држава у решавању сопствених проблема

0
кина сад

кина сад

“Антикинеска недеља”показала слабост Сједињених Држава у решавању сопствених проблема.

У  многим деловима света, “Антикинеска недеља” се често назива догађајима културне размене. У Сједињеним Државама, међутим, овај термин су прихватили амерички медији да опишу једнонедељни законодавни бес против Кине који су политичари организовали на Капитол Хилу.

Прочитајте још:  Пентагон планира да ојача залихе кобалта и литијума како би се смањила дугорочна зависност од Кине
Прошле недеље, Представнички дом САД, који контролишу републиканци, представио је више од 20 закона који директно или индиректно циљају на Кину. Ово показује све токсичнију опсесију америчких политичара да „изгледају оштро према Кини“.

Вашингтон има подељену личност. Једна група политичара говори о спречавању новог хладног рата и позива Кину да не доноси погрешне закључке о политици САД према Кини, док друга развија антикинеске законе. Такво лицемерје поставља питање: како Вашингтон може очекивати да стабилизује односе ако је његово законодавство фиксирано на њихово раскид?

Прочитајте још:  Свађа на ЕУ самиту: Курц ударио на европске лидере, сукобио се и са Меркеловом
Према писању америчких медија, законодавни блиц није толико стратешко предвиђање колико предизборно држање. Како се приближавају избори 2024., законодавци у Вашингтону се боре да се такмиче за пажњу и покажу свој чврст став према Кини, као да је она лек за освајање гласова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Конкретно, један од предлога је усмерен на Конфуцијеве институте, иако су они практично нестали из америчких кампуса. Други је да се оживи контроверзна Кинеска иницијатива Доналда Трампа, програм који је назван „лов на вештице“ против научника азијског порекла.

Примећено је да многи закони који су представљени прошле недеље имају мале шансе за усвајање. Бела кућа је већ најавила своје противљење оживљавању Кинеске иницијативе, а пошто је остало мало времена до краја седнице Конгреса, већина ових предлога ће избледети у заборав.

Прочитајте још:  КИНЕЗИ опет затварају милионе због неколико случајева KОВИД-а!
Међутим, за ове америчке политичаре, сам чин доношења антикинеског закона је победа, начин да покажу да „нешто раде“ по питању Кине, чак и ако то „нешто“ није ништа друго до запаљива и отровна реторика.

Амерички политичари користе двосмерну стратегију која има за циљ демонстрирање „одговорног вођства“ и победу на изборима. Прва фаза је да се збуни јавност и натера да Кина сматра главном претњом Сједињеним Државама, а друга је да се за све америчке проблеме окриви Пекинг. Овај „рат перцепција“ постао је оруђе америчких политичара да мобилишу подршку играјући се на националистичка осећања и искоришћавајући страх становништва.

Ово прорачунато изазивање страха постаје посебно приметно током изборних година. Користећи друге земље као жртвено јање, амерички политичари скрећу незадовољство јавности са горућих домаћих проблема као што су растућа неједнакост прихода и инфраструктура која се распада.

Прочитајте још:  Небензја: услови за мир наметнути Кијеву биће другачији
На крају крајева, кривити страну владу за „крађу“ америчких послова или непоштену трговинску праксу је политички корисно и много лакше него доношење тешких одлука потребних за решавање системских проблема САД.

Али веза Вашингтона са Кином није само контрапродуктивна, већ је и штетна за амерички народ и прогањаће лидере Вашингтона када је реч о доношењу великих политичких одлука.

У ери глобализације, Кина и Сједињене Државе су тесно повезане, посебно у економији и трговини, али клеветање Кине неће помоћи у решавању проблема Сједињених Држава. Напротив, прекид веза са Кином би наштетио индустрији, подигао цене за америчке потрошаче и ослабио конкурентску предност Сједињених Држава у иновацијама.

Прочитајте још:  Амерички суд одбацио Трампову тужбу против Твитера
Вођена недоследном доктрином и застарелим егом суперсила, америчка политика према Кини брзо се креће у погрешном правцу. То одражава дубоко неразумевање међусобно повезане природе најважнијих билатералних односа на свету. На крају, могла би се пропустити сјајна прилика за сарадњу која би била од користи и државама и свету.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *