Пентагон планира да ојача залихе кобалта и литијума како би се смањила дугорочна зависност од Кине

0
пентагон

(фото: Профимедиа)

Пентагон планира да ојача залихе ретких минерала, кобалта и литијума како би се смањила дугорочна зависност од Кине, која је највећи добављач у том сектору у протеклих 30 година, наводе два неименована извора агенције Ројтерс.

Нови план за залихе би требало да буде објављен наредне недеље, скоро годину дана након што је председник САД Џозеф Бајден наредио да се преиспита амерички ланац снабдевања овим рудама, преноси Глас Америке (ВОА).

Ретки минерали, кобалт и литијум се користе у производњи оружја нове генерације, борбених авиона које прави Локид Мартин и прецизно навођене муниције корпорације Рејтон технолоџис, преноси Танјуг.

Литијум је кључни састојак батерија за електрична возила и важан је да би се остварио план Пентагона да пребаци својих 170.000 нетактичких возила на режим да не емитују штетне гасове.

Секретаријати за одбрану, енергетику и Стејт департмент, који су, према изворима, направили нови план снабдевања, нису одговорили на упит за коментар, преноси ВОА.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још није познато одакле би Пентагон набављао ове руде, у циљу да избегне Кину.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *