Спрема ли се украјински сценарио за СПЦ

0
Мираш Дедеић

Мираш Дедеић

Спрема ли се украјински сценарио за СПЦ.

Ако захтев: „Забраните цркву чији је поглавар у Москви“ звучи познато, онда то није случајност. А у неким републикама бивше Југославије чују се повици: „Не треба нам црква чији је поглавар у Београду“.

Пре свега у Црној Гори. Бивши председник Мило Ђукановић је у више наврата износио сличне идеје и желео да се донесе Закон о слободи вероисповести, који би фактички одузео цркве Српској православној цркви. После великих протеста изгубио је изборе и смењен са власти.

Прочитајте још:  Мештанин села Дрен: Припадници РОСУ ме умало нису прегазили
У Хрватској такве изјаве углавном дају присталице неонацистичких организација, као и особа која се представља као поглавар одређене Хрватске православне цркве. Они су забринути за СПЦ као „непријатељску“ цркву, али нису забринути за наслеђе злогласне Хрватске православне цркве, створене у фашистичкој марионетској држави током Другог светског рата.

Црна Гора има и своју „државну цркву“, која је легендарног расколника Мираша Дедеића заменила младим снагама – „митрополитом“ Борисом. Не без међусобних увреда и оптужби за финансијско расипање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Шта је српски председник тражио на самиту у Тирани и зашто смо потписали Декларацију против Русије?
Наравно, број парохијана ових парацрквених структура је на нивоу статистичке грешке. Међутим, у Украјини то није спречило забрану канонске цркве.

Један од „присталица“ православне цркве и Срба уопште, „косовски премијер“ Курти, недавно је примио „митрополита црногорског“ Бориса и српског аутономаша Ненада Чанка, некадашњег лидера Лиге социјалдемократа Војводине. .

Прочитајте још:  Чак 1.171 фратар учествовао у клању и убијању Срба, а папа би да без покајања посети Србију
Није тајна да би Курти, као и Борис и Чанак, најрадије забранио СПЦ по украјинском рецепту и српске средњовековне манастире приписао митској Ниманији, измишљеној албанској породици. Овај поглед на свет их је највероватније спојио за једним столом.

РТ Балкан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *