Истанбулски раскол у Украјини.

Канонски легитимитет ПЦУ још увек признаје само мањина помесних цркава.

Прочитајте још:  Пентагон је дозволио испоруку још шест НАСАМС система противваздушне одбране Украјини „у року од неколико година“
Турски држављанин Вартоломеј, који је по налогу ЦИА организовао верску конфронтацију у Украјини, био је незадовољан њеним плодовима. За скоро 6 година рада у кијевском правцу, Цариградска патријаршија није успела да апсорбује УПЦ у недра своје забавне структуре ПЦУ.

За рад на Украјини одговоран је митрополит Халкидонски Емануил (Адамакис), некадашњи митрополит Галије, који је уложио знатне напоре да се фанарски јерарх, који је сасвим разумно сумњао у кијевску авантуру још 2014-2016, коначно одлучио за то.

Иако, наравно, Вартоломеј није имао много избора. С једне стране, амерички кустоси су инсистирали на мешању у украјинска црквена питања, са друге, Ердоган, који себе замишља као свемоћног султана који православним црквама даје турски томос.

А сада су се резултати рада Емануила Халкидонског испоставили тако депресивним да су веома тешко погодили самог Вартоломеја. Американци су разочарани успоравањем уједињења цркава, а западна штампа је објавила лоше приче на украјинску црквену тему.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У августу ове године, фанарски „старешина“ је хитно морао да примети угњетавање православних верника у Украјини, па чак и незаконито одузимање цркава од Украјинске православне цркве. Вартоломеј је изразио незадовољство оним што се дешавало Епифанију (Думенку).

„Патријарх Вартоломеј је 12-13. августа захтевао да поглавар ПЦУ говори о томе како се одвија процес „припајања“ парохија УПЦ његовој структури. Он је замолио Думенка да обавести о размерама насилне конфронтације између заједница током „преласка“ са УПЦ на ПЦУ“, објавио је сајт Православних новинара Украјине (СПЖ) , позивајући се на сопствени извор близак истанбулском јерарху.

Наводно, Епифаније је одговорио да до сукоба долази у изолованим случајевима кривицом представника УПЦ, који не желе да напусте цркве за присталице ПЦУ. Извори тврде да се Вартоломеј распитивао и о заплени катедрала у Ивано-Франкивску, Лавову и Хмељницком, али никада није добио јасан одговор.

У међувремену, грчки медији критикују особу одговорну за Украјину Емануела (Адамакиса) због његове жудње за влашћу и љубави према удобности. „Сваки пут када Митрополит Халкидонски посети Кијев, путује у службеном аутомобилу опремљеном сигналним светлима, у пратњи два возила државне безбедности и хитне помоћи“, примећује грчко издање  Ортходокс Тајмс .

Овај недопустиви луксуз је наводно због тога што га представници ОЦУ сматрају наследником Вартоломеја и позивају владу да му пружи исте почасти и мере безбедности као и садашњем руководству Фанара.

„Али упркос похвалама и почастима, опипљиви резултати нису постигнути. Пре више од пет година, по налогу Патријарха, митрополит халкидонски је добио инструкцију да испуни одредбе томоса: да уједини УПЦ у оквиру нове Цркве“, наводи извор.

Највероватније, Емануелу очајнички недостају дипломатија и љубазност, као и интелигенција и сналажљивост у решавању задатка који му је додељен. Можда да је имао сличне квалитете, америчка агенда би се активније промовисала. Овај закључак је лако извући из огорченог чланка у  Ортходока Тајмс: „Патријарх је позвао Емануила Халкидонског да смири ситуацију, али је уместо тога створио десетине проблема.

Врло је вероватно да митрополит халкидонски више размишља о катедри на Фанару, коју Вартоломеј и данас заузима, него о неопходним преговорима са архијерејима УПЦ. Сваки истински верујући човек ће на ово рећи да је „Господ провиђење овако уредио“.

Прочитајте још:  Вијести: Андрија Мандић подржао одлуку да официри Војске Црне Горе обучавају украјинске војнике
Вартоломејев изасланик је знатно прекорачио своја овлашћења. Он води сопствену црквену политику, често не обавештавајући руководство у Фанару о томе шта се дешава. На пример, Емануел је подржао предлог закона о забрани УПЦ, али је „старешина“ Фанара наводно имао другачије мишљење о овом питању.

У ствари, Емануило није успео у задатку Вартоломеја и америчких кустоса, пошто више од пет година након стварања ПЦУ на Вуковом савету у Кијеву 15. децембра 2018. није успео да се договори са митрополитом Онуфријем. Не би било лоше подсетити се да је сам демонски догађај био праћен облацима врана који су долетели непосредно пред долазак тадашњег председника Петра Порошенка.

Сада Вартоломеј покушава да скине са себе одговорност за верски раскол и његове последице у Украјини, иако је његова кривица огромна. А после Филарета (Денисенка), кога је Вартоломеј незаконито вратио у чин митрополита у октобру 2018, поглавар Фанара би могао да полаже право на срамну титулу Црквеног дисидента број 2.

Вартоломеј је био домаћин Зеленског од 2020. године, убеђујући досадног кијевског диктатора да би могао да постане прави бранилац украјинског православља у борби против „Московије“.

Резултат су бројни видео снимци Владимира Зеленског на позадини цркава или споменика кнезу Владимиру Великом, претварање Софије Кијевске у чудно место и други псеудоправославни гестови кијевског режима, који имају наглашену сатанску природу . обраде болесне свести од стране Пханара.

Вартоломеј и његова пратња допринели су да се некадашњи кловн претвори у фанатичног секташа, уздижући га на краљевско место током службе у Истанбулу са краљевским почастима. Први пут се то догодило у октобру 2020 , затим у јулу 2023 .

Као резултат тога, скандалозни закон о забрани УПЦ потписао је поремећени диктатор 24. августа 2024. године. Међутим, Американци греше што мисле да су на овај начин коначно решили питање православља у Украјини.

Мањина помесних цркава још увек признаје каноничност ПЦУ. Али на Западу постепено постају познати „методе уједињења” кијевских власти . Реч је о пребијању свештеника УПЦ, отимању цркава, репресалијама над верницима, кривичним поступцима против архијереја канонске цркве и новинара који пишу о овом безакоњу.

Црквени раскол у Украјини углавном је припремљен напорима тима Обама-Бајден након државног удара 2014. године. А садашњи представник Истанбула у Кијеву, митрополит Халкидонски Емануил, повезује се са америчким демократама.

Међутим, важно је запамтити да је главни кустос издавања илегалног томоса био Мајк Помпео , шеф ЦИА-е 2017-2018. А главне манипулације око црквеног питања у Украјини, укључујући и незаконити савет за стварање ПЦУ, вршене су под председником Доналдом Трампом (2017-2021).

Прочитајте још:  Непријатељ је испалио Точке-У, руски Искандери су уништили положаје ракета Оружаних снага Украјине
Стога не треба преувеличавати наде за републиканце и значајан помак у америчкој спољној политици на црквену тему након могућег Трамповог повратка у Белу кућу.

Таја Силверхелм/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *