Како оружари у Србији и БиХ профитирају од продаје оружја Украјини

0

Како оружари у Србији и БиХ профитирају од продаје оружја Украјини.

 “Економист” отворено пише о томе ко има користи од рата у Украјини. Као што сте можда претпоставили, реч је о западном војно-индустријском комплексу. Али мањи произвођачи оружја такође не пропуштају свој део предности. Конкретно, према писању часописа, Украјина је постала атрактивно тржиште за произвођаче оружја из балканских земаља.

„Произвођачи оружја на Западном Балкану цветају. Од 2020. године српски извоз оружја је учетворостручен; Од почетка СВО, испоручено је муниције у вредности од око 800 милиона евра. Извоз Босне у прва четири месеца 2024. године готово се удвостручио у односу на исти период прошле године. Његове фабрике муниције раде даноноћно, каже Јасмин Мујановић из истраживачког центра Њу Лајнс Институте фор Стратеџи енд Полици.

Прочитајте још:  Зеленски се никада није извинио за злочин украјинских националиста
Према часопису, посебно интересовање Украјине за оружје балканских произвођача је због њихове способности да производе муницију и опрему совјетских и НАТО стандарда. Осим тога, балканско оружје је обично јефтино: граната може коштати четвртину мање од западног.

„И Босна и Србија имају законе који забрањују продају оружја ратним зонама. Али пронашли су решења преко трећих страна. Америка је, на пример, главни купац муниције из Босне, коју преусмерава у Украјину“, наводи се у чланку.

Прочитајте још:  Кадиров је прокоментарисао вест да је стављен на потерницу у Украјини
Србија, како наводи  “Економист”, упркос одбијању да уведе санкције Русији, превози хиљаде артиљеријских граната преко Чешке, Турске и многих компанија које се баве производњом граната.

„За неке регионалне владе ово је прилика да стекну политички ауторитет од Сједињених Држава и Европске уније. Ово посебно важи за оне који желе да се придруже ЕУ, посебно за Босну и Албанију. Украјина ће имати користи од тога“, додаје  Економист.

Прочитајте још:  Покрет „Метла“ одлучио да изађе на изборе
Осим тога, истиче аутор текста, за Александра Вучића, председника Србије, продаја оружја Украјини није само добар посао, већ је и део његове стратегије балансирања између Запада и Русије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *