Обележене 32 године од убиства Срба у Подравању: Злочинци затрли целе породице

0
сребреница

сребреница(фото:Михаило Меденица/ИН4С)

Обележене 32 године од убиства Срба у Подравању: Злочинци затрли целе породице.

Прочитајте још:  ЋЕРКА ИЛИ СИН РИО ТИНТА?
У Цркви Свете Огњене Марије у Подравању код Сребренице данас је служен парастос за 60 српских војника и цивила из овог села, од којих су 32 погинула на данашњи дан 1992. године.

Чланови породица страдалих, мештани, делегације општине, Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице, као и Борачке организације Братунца положиле су цвеће код спомен-плоче погинулима, која је постављена на зид храма.

Међу убијеним пре 32 године у Подравању осам је чланова породице Перендић, по седам Маринковић и Шарац, те по четири Николић и Јовановић.

Прочитајте још:  Погледајте како су гласале земље Милојкових девојака!
Потпредседник општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да је пре 32 године у Подравању почињен масовни злочин над Србима за који нико није процесуиран ни пред Хашки трибунал, нити правосуђем БиХ.

“Жалосно је да за злочин над Србима у Подравању, као и за бројне друге злочине почињене над српским цивилима у Сребреници и околини, нико од Бошњака није одговарао, док су за страдање бошњачких војника Срби кажњени са више од 1.000 година затвора, што показује да међународни и домаћи судови и тужилаштва раде пристрасно, оптужујући само Србе. Српски народ је изгубио поверење у њихов рад” – истакао је Миловановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Пријава против лидера Срба у Северној Македонији због изношења истине о Сребреници
Он је навео да су Срби таоци Тужилаштва и Суда БиХ и да нема слободе српском народу у БиХ, као ни суживота и помирења док и починиоци злочина над Србима не буду осуђени за недела, убиства, клања и мучења српских цивила.

Више од половине убијених у Подравању били су цивили жене, старци, деца, непокретне и слепе особе.

Прочитајте још:  Вучић: Ситуација на Космету најопаснија до сада
На данашњи дан пре 32 године јаке муслиманске снаге из Сребренице и Жепе опколиле су разуђено планинско село Подравање и његове засеоке, пресекле једину путну комуникацију према Милићима и кренуле у артиљеријско-пешадијски напад.

Наоружани мушкарци пружили су отпор и борба је трајала цијели дан. Убијена су 32 мештанина, а након борбе прса у прса у вечерњим часовима мали број преживелих, међу којима и неки лакше рањени, пробили су се и успели живи да изађу из окружења.

Прочитајте још:  Благојевићи са Дрине у вртлогу историје: Од 14 Слободанових предака само се двојици зна гроб
Група српских бораца из овог села била је у окружењу и док су имали везу са надлежном командом тражили су да их гађа и побије артиљерија Војске Републике Српске да не би живи пали у руке непријатељу.

Срећом, издржали су до ноћи и преживели јер су се успели извући захваљујући добром познавању конфигурације терена.

Прочитајте још:  Ко је одговоран за безбедност рудара и рудника у Србији
Братуначки професор Милош Митровић, родом из Подравања, раније је рекао Срни да су му на данашњи дан убијени мајка Ружа, која је имала 65 година и стриц Михајло, који је касније нађен без главе.

Његов стриц Драго Митровић преживео је усташко клање у Другом светском рату и живио без моћи говора са траумама.

“Поново је прије 32 годину ухваћен и заклали су га потомци оних који су га клали 1941. године. То је јединствен случај да један човек доживи два клања у два рата за 67 година живота” – навео је Митровић.

Он је истакао да су неки Срби били близу скривени и чули да му је кољач рекао “преживео си ’41, а сада сигурно нећеш” и одсекао му главу, што значи да га је лично познавао.

Милојка Бибић је тог дана остала без браће Рада и Милована, оца Милоша и мајке Дикосаве Маринковић.

“Муслимански војници опколили су и напали село са свих страна, а онда су уз неописиву галаму и узвике „Алаху егбер“ упали у село и убијали све што су стигли” – присећа се Милојка кобног дана када је безуспешно покушавала да извуче рањену браћу и родитеље из окружења.

Према њеним речима, муслимански војници убијали су све редом – жене, децу, старце, као да су знали да никада неће одговарати, “али постоји и Божија казна, ако их већ Хашки трибунал и правосуђе БиХ не желе процесуирати”.

Прочитајте још:  Председник Србије није одустао од западног плана који предвиђа фактичко признање независности Косова
Она је истакла да је сраман однос међународног и правосуђа БиХ, који суде само Србима, а за њену породицу која је убијена у свом селу само због тога што су били Срби, нико не одговара и правде нема ни након 32 године од злочина и 29 године од завршетка рата.

“Нема ништа од државе у којој је овако правосуђе, у којој злочинци живе слободно, јер их штите тужиоци, који не желе да подижу оптужнице, скривају документацију, опструишу процесе и на крају обавештавају јавност да нема доказа за подизање оптужница, у којој судије по различитим аршинима деле правду и опструишу истраге” – сматра Бибићева.

Прочитајте још:  И Сенад од Сјенице признао дебакл резолуције (видео)
Навела је да се знају имена жртава и да је задатак тужилаца да прикупе доказе и подигну оптужницу, јер су позната и имена убица, о чему постоје сведоци, што тужиоцима олакшава посао.

Међутим, како каже, тужиоци опструишу и на све начине омаловажавају српске жртве, њихове породице и цели српски народ, никоме не одговарају нити сносе одговорност за свој нерад и једнострани, непрофесионални однос према послу и правосудној професији.

Прочитајте још:  Србија жање плодове кокетирања са исламским радикалима.
Цвијетин Шарац је раније причао да му је тог трагичног дана погинуо 30-годишњи син Митар недалеко од куће и заробљен стриц Веселин који је преживео страховита мучења и тортуре и убрзо након размјене преминуо од последица премлаћивања.

Он се повлачећи сакрио у једну шикару и гледао убијање цивила те након три дана се извукао на слободну територију и дошао у Милиће.

Драгутин Шарац раније је рекао Срни да му је брат Веселин причао да га је у логору тукао лично Насер Орић кога је познавао јер је ишао у школу са његовим сином.

Прочитајте још:  Вучић намерава да се лично бори против усвајања резолуције УН о лажном „геноциду у Сребреници“
Преживели су закључили да су у нападу на Подравање учествовале комшије муслимани из суседних села који су их познавали и поименично дозивали да изађу из кућа.

Свих 120 кућа и остали привредни и помоћни објекти у селу су спаљени, а претходно је опљачкана сва српска имовина.

Прочитајте још:  Поново одгођено гласање о резолуцији о Сребреници
Као знак сећања на страдале мештане и сроднике преживели становници Подравања изградили су цркву у којој обављају верске обреде и парастосе за настрадале којима су у знак захвалности на зиду храма поставили спомен-плоче са њиховим именима.

У Подравању, Јасенови и њиховим ретко насељеним засеоцима скоро сви становници који су умрли након рата преминули су од неке врсте карцинома. Мештани претпостављају да је то последица деловања НАТО-а и УНПРОФОР-а на овом простору током ратних година и неке врсте контаминације подручја.

Глас Српске

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *