СИНИША МАЛИ О ИНВЕСТИЦИОНОМ РЕЈТИНГУ: Србија је данас у првој лиги

0

Министар финансија Синиша Мали обратио се јавности после вести да је Србија добила инвестициони кредитни рејтинг и рекао да то значи нове инвестиције, нова радна места, веће плате…

Подсећамо, јуче је агенција “Стандард енд Пурс” доделила Србији инвестициони кредитни рејтинг

– Ово је као да сте до јуче играли у “бетон лиги”, а данас играте прву лигу. Србија је данас у првој лиги. Ми смо једина земља у региону, значи на западном Балкану, која је добила инвестициони рејтинг и сада смо у нивоу једне Мађарске, једне Румуније – рекао је раније Мали.

Нагласио је да је то је највећи успех наше економије, највећи успех наших јавних финансија у историји.

– Отвара се потпуно једно ново поглавље даљег убрзаног раста и развоја наше економије, што представља једну прекретницу у нашој економској историји – навео је Мали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додао је да смо “на добром путу”.

– Сетите се да смо 2012. године били на ивици банкрота – рекао је он и подсетио на тешке мере финансијске консолидације.

Каже да је председник Србије Александар Вучић тада изашао пред грађане Србије и да смо “тешким, важним и велики потезима” дошли до “овог резултата”.

– Кредитни рејтинг вам је као систематски преглед вашег организма. Утврђено је да смо здрави, стабилни, јаки и да можемо да трчимо, да играмо и да се такмичимо у првој лиги – рекао је он.

Додао је да имамо никад стабилнији девизни курс, удео јавног дуга у БДП-у далеко испод нивоа Мастрихта.

– Градимо болнице, школе, вртиће, са циљем да до 2027. године имамо у просеку зараду од 1.400 евра, просечну пензију од 650 евра и минималну зараду од 650 евра. Онда видите колико се Србија променила и овај инвестициони кредитни рејтинг је круна свих наших напора – рекао је он.

Прочитајте још:  Цепиво не искључује рекреацију, трудноћу, слаткише и имплантате

Додао је да је “отворена нова страница раста и развоја живота у Србији”. Најавио је нове инвеститоре, нову групу инвеститора.

– То значи нове фабрике, нова радна места, веће плате, више новца за улагање у инфраструктуру, ниже трошкове задуживања за државу, предузећа и појединце – рекао је он.

Истиче да је ово “потпуно нова страница историје када је наша економија и привреда у питању”.

– Такмичимо се сада са најбољима – констатовао је Мали.

Захвалио се свим грађанима Србије и свима онима који су радили на томе да добијемо инвестициони кредитни рејтинг.

– Хоћемо из године у годину да потврђујемо да смо све бољи – изјавио је Мали.

Одговарајући на питање “Новости” да је Душан Никезић рекао у априлу ове године да Србија неће добити инвестициони рејтинг због претераног задуживања и због повећања јавног дуга и да се политика своди на изреку Дел Боја из “Мућки”, Мали каже да је 2011. године ММФ побегао.

– Много је леп тренутак да бих коментарисао Душана Никезића и Драгана Ђиласа и њихову пропалу економску политику. Четири нивоа кредитног рејтинга су били иза нас 2012. године. Када говори о “Мућкама” и Дел Боју, тако је вероватно тада била његово схватање економије и јавних финансија. Само су они имали корист од тога. Држава је пропадала. Имали сте скоро пола милиона људи који су остали без посла од 2008. до 2012. године, државу која је била потпуно уништена, закатанчене фабрике без перспективе, нису имали новца да исплате пензије тог месеца. Не бих желео да леп тренутак уништим тиме што ћу спомињати Душана Никезића – казао је он.

Прочитајте још:  Аналитичари: Очекује се драматичан пад долара

Када су у питању речи бившег министра Душана Вујовића о српској економији да су “илузије достојне Дејвида Коперфилда” тврдње да ће просечна плата 2027. године бити 1.400 евра, каже да ћемо се видети 2027. године.

– Ја имам велико поштовање према Душану Вујовићу. Део његовог рада је уткан у овај успех наших јавних финансија. На његове коментаре овај извештај је најбољи одговор. Свако обећање које смо дали смо испунили – рекао је он.

Казао је и да имамо довољно новца на рачуну, а низак удео јавног дуга у БДП.

Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *